Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa

Pečený čaj jako limonáda

02Upřímně? Já nemám horké či jen teplé nápoje v příliš velké oblibě. Takže když mne kolegyně Darinka zásobila pečenými čaji z hrušek, a z lesního ovoce, musel jsem přizpůsobit jeich kvalitu vlastní chuti. No a příliš těžké to nebylo. Asi polovinu směsi ze sklenice o obsahu 250 mililitrů zaliju půl litrem vroucí vody a nechám dvě hodiny pomalu chladnout. Pak vycedím do litru ledové vody připravené v lednici v rozlévací nádobě. Není od věci přidat lžičku čerstvého strouhaného zázvoru, nebo šťávu vymačkanou z kusu strouhané salátové okurky. Výsledek ředím 1:1 sifonem, nebo tonicem.

 

Pečený čaj jako limonáda

Přestože nejraději mám studené nápoje z pomerančů, v tomto případě jsem si doslova zamiloval kombinaci lesního a sadového ovoce s citrónem. Takže maliny, ostružiny, borůvky, jablka, švestky, plátky citrónu, cukr a koření. Snadno si umím představit přidání malinového a ostružinového listí. No a postupy jsou níže. Protože sám jsem si to ještě nepřipravil, vykopíroval jsem vám je ze stránek mého oblíbeného Herbáře. Snad to producentům a děvčatům nebude vadit.

 

Recepty z Herbáře

Zhruba na 1,5 kg každého čaje

 

První pečený čaj

500 g třešní
500 g višní
500 g červeného a černého rybízu
500 g malin
2 citrony
1 svitek skořice
3 hvězdičky badyánu
2 hřebíčky
1 vanilkový lusk
500 g třtinového cukru

 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Ovoce omyjeme. Třešně a višně rozpůlíme a vypeckujeme, rybíz odstopkujeme. Citrony omyjeme a nakrájíme na plátky, nebo z nich jen vymačkáme šťávu. Ovoce rozložíme do hlubšího plechu, přidáme koření a semínka z vanilky, zakapeme citronovou šťávou a prosypeme cukrem. Vložíme do trouby a pečeme zhruba 30–45 minut, až se cukr rozpustí a ovoce změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

 

Jarní pečený čaj

2 kg jahod
1 kg bílého chřestu
1 pomeranč
250 ml bezového sirupu

 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Jahody odstopkujeme, zlehka omyjeme a větší kousky pokrájíme. Chřest očistíme, spodní dřevnatou část odkrojíme a stonky nakrájíme na kostičky. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme. Jahody i chřest nasypeme do pekáče, zakápneme pomerančovou šťávou, přidáme strouhanou kůru a promícháme. Zalijeme bezovým sirupem a vložíme do trouby zhruba na 30 minut, až chřest změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

 

Letní pečený čaj

2 kg meruněk
500 g josty
1 citron
250 g třtinového cukru
1 hrst lístků meduňky
1 vanilkový lusk

 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Meruňky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do pekáče. Jostu odstopkujeme a přidáme k meruňkám. Citron omyjeme, kůru nastrouháme a šťávu vymačkáme na ovoce. Prosypeme cukrem, přidáme lísky meduňky a vanilkový lusk. Pro intenzivnější vanilkovou chuť jej můžeme rozpůlit a semínka vyškrábnout. Promícháme, vložíme do trouby a pečeme doměkka, zhruba 30–45 minut. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

 

Podzimní pečený čaj

500 g bobulí rakytníku nebo 250 ml rakytníkové šťávy
2 kg švestek
2 svitky skořice
1 vanilkový lusk
500 g třtinového cukru

 

Komu roste na zahradě rakytník, má štěstí a může sklízet zralé plody. Větvičky stačí dát do mrazáku a po dvou až třech hodinách bobule oklepat do pekáče. Kdo doma rakytník nemá, spokojí se s rakytníkovou šťávou.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na kostičky a vsypeme do pekáče k rakytníku, nebo zalijeme rakytníkovou šťávou. Přidáme skořici a vanilkový lusk, zasypeme cukrem, promícháme a vložíme do trouby zhruba na 45 minut až 1 hodinu, až ovoce změkne. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

 

Zimní pečený čaj

1 kg jablek
1 kg hrušek
3 pomeranče
2 hrsti šípků
500 g krupicového cukru
2 svitky skořice
3 hvězdičky badyánu
8 hřebíčků

 

Troubu předehřejeme na 175 °C. Jablka a hrušky omyjeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Pomeranč omyjeme pod teplou vodou, kůru nastrouháme a dužinu nakrájíme na kostičky. Šípky omyjeme a odstopkujeme. V pekáči promícháme jablka, hrušky, pomerančovou dužinu a šípky s pomerančovou kůrou, cukrem a kořením. Pečeme v předehřáté troubě doměkka, zhruba 45 minut. Rozlijeme do čistých sklenic, zavřeme, postavíme na víčko a necháme zchladnout.

 

Obrázky limonády

– Vycezeno, připraveno, zalito a nalito…

02

 

– Zbytek je na vyhození…

04

 

– Šťáva doplněná tonikem…

05

 

PS: nikde se tady nezmiňuje alkohol. Takže doplňuji. Není od věci chvíli před dokončením přidat griotku, rum, vodku, brandy, marsalu, portské…

 

Nic nového pod sluncem. Ale až po větší dodávce rovnou pod nos jsem popřemýšlel co s tím. Zkuste je také. MDMP

 

Shrnutí
recipe image
Název
Pečený čaj
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
Sdílejte...

Komentáře