Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pečený gulášek z dvojího masa, neboli pörkölt

őrölt paprika a czípős pasta01 Maďarsko to je každopádně pörkölt.
Byl jsem obdarovám skvělou Maďarskou paprikou – őrölt paprika a tubou nenapodobitelné opět Maďarské paprikové pasty – czípős.To je jednoznačná výzva k přípravě pikantního gulášku, chcete li pörköltu a to rovnou ze dvou druhů masa. Vlastně dvakrát kližky, protože vepřové kolínko není nic jiného než ta kližka, jen s kostí. A z řezu napříč je známé ossobucco. Ale to jen tak pro připomenutí.

Pörkölt je pokrm tradiční a to i v zemích českých neboť Rakousko-Uhersko se tady každopádně podepsalo výrazně. A je taky velmi jednoduchý i když to z následujícího popisu tak nevypadá. To proto, že chceme li dosáhnout opravdu výrazné chuti není vhodné spěchat. A já si to pomalé vaření pěkně užíval. Posuďte sami.

 

 

 

Pečený gulášek z dvojího masa

500g hovězí kližka
500g vepřové kolínko
50g uzená slaninka
1,5dl bílé víno
200g cibule
3ks stroužek česneku
2ks bílá paprika /150g/
4PL rajčat z plechovky
1/2l vývar
4čl paprika mletá
feferonka
sůl, pepř, kmín

 

 

>> Hovězí kližku si pokrájíme na kousky podle vlastní chuti. Ideálně tak 3×3 cm. Ne na plátečky jak to často dělám já s jinými druhy masa a omylem i kližkou. Z té totiž mají tendenci kroutit se do roztodivných tvarů. Solíme a pepříme. Na sádle a slanině pak opečeme dobře ze všech stran. Tak dlouho, až se odpaří voda přičemž příliš nemícháme. Raději ty kousky když přijde jejich čas jednoduše otočíme. Vsypeme cibuli na kostky, vmícháme a opět na středním plameni za občasného spíše už potřepávání kastrolem pomalu dusíme ve vlastní šťávě.

 

Tady malé odbočení: jednoznačně nejlepší nádobou je v tomto případě pořádný litiňák. Tím má kuchyně ještě nevládne a proto používám středně těžký nerezový hlubší pekáč s teflonem. Změna je v plánu. Bohužel jsem líný zajet si pro vybraný kousek do obchodu. Popravdě není právě levný.

 

>> Jakmile se šťáva odpaří, vsypeme drobně pokrájený česnek, kmín, papriku, posekanou feferonku a promícháme. Zelejeme vínem. Já měl k dispozici zelený veltlínek, světe div se, také Maďarský. Od této chvíle spíše už jen tak hejbáme a houpáme a natřásáme celou nádobou. Prostě ji hýčkáme, protože kvalitní suroviny si to zaslouží. Opět až do chvíle, kdy je tekutina téměř pryč. Zůstane jen hutná silná vrstvička šťávy. Vsypeme pokrájenou papriku a rajčata. Zalijeme vroucím vývarem a přikryté vložíme do trouby rozehřáté na 140°C.

 

Celé toto snažení je základem pro právě tu silnou chuť, která se skrz naskrz vsákne do masa. V troubě necháme tak dlouho, až je maso poloměké. Jak přesně? To nevím. Záleží na jeho kvalitě. Klidně ale tak asi 2 – 2,5 hodiny.

 

 

Proč právě rajčata z plechovky? Je to jistota. Koupit kvalitní čerstvá nelze vždy. Tyto prostě jsou. Koukněte na tu barvu.

Rajčata - plechovka z Alberta

 

 

>> Usoudíme li, že přišel jeho čas připravíme si kolínko. Vykostíme ho. Žádný stres prosím. Stačí naříznout kůži a opatrně ji lehkými tahy nožem oddělit od masa. To pak prostě a jednoduše seřízneme z kosti. Stejně jej budeme krájet. Tedy žádná velká opatrnost. Kousky si přichystáme stejné jako z hovězího. Na rozpálené pánvi je opečeme pěkně zprudka a ze všech stran do hněda. Maso a od něj i šťáva tím získají příjemně škvarvou chuť a vůni. Vmícháme do nádoby s hovězím a doplníme tekutinu. Stačí už jen voda. Horká samozřejmě. Já vmíchal jen tak ze zvyku lžíci krupice. Trochu zahustí a ničemu neublíží (popravdě jsem myslel na spolubydlu, který to chtěl jíst s knedlíkem a proto omáčkovější).

 

Můj bývalý kolega připravoval Pörkölt z masa krájeného na velmi malé kousky. Měl dokonalou chuť. Ovšem ta struktura mi už tolik nevyhovovala. Já totiž chci do něčeho kosnout a ne jen tak polykat. Pravda, dal se takto připravit parádní pilaf. Stačilo pouze ve správný čas vsypat rozumné množství rýže (spíše méně) a nechat v troubě dojít. Říkejte si tomu klidně rizoto. Je to rozhodně jiný pokrm než to co známe z jídelen a to moc dobrý. S hrstkou hrášku nebo kukuřice parádní.

 

>> A končíme. Po další hodině a půl (přibližně) si zkontrolujeme množství šťávy v mase, případně maličko podlejeme a ve vypnuté troubě necháme nejméně hodinku odpočívat. No a přichystáme si nočky. Je to brnkačka.

 

Hotovo

Pečený gulášek z dvojího masa, neboli pörkölt07

 

 

 

Bramborové nočky s krupicí

200g brambory
10PL krupice
1ks vejce
sůl a sušený česnek

 

 

>> Oloupané brambory (ne nové) si nastrouháme na jemném struhadle. Nudličky prosím. Vklepneme do nich vajíčko, osolíme a přidáme špetku sušeného česneku. Ten krásně zvýrazní chuť. Postupně přidáváme krupici. Tu obyčejnou hrubou. Nejdříve asi 2/3. Promícháme a necháme 5 minut odpočinout. Pak případně přidáme zbytek. Samozřejmě nejlepší je zkouška ohněm. Tedy varem. Jeden kousek si uvaříme zvlášť a hyn sa hukáže jak je husto. No a přes cedník či lžičkmi dostaneme do vody nočky. Vaříme tak asi 5 minut, zcedíme a promícháme s troškou sádla, nebo oleje. To aby nelepily.

 

Naloženo

Pečený gulášek z dvojího masa, neboli pörkölt02

 

 

No a to je celé. Musím přiznat, že jsem to slušně přehnal s feferonkou, takže například pro Laděnku byla extra porce s kysanou smetanou, která samozřejmě je fajnovým doplňkem kdykoliv. Stejně jako místo nočků rýže, tarhoňa, těstoviny, špecle, chleba a světe div se také pečené pusinky z bramborové kaše, nebo prosté slovenské lokše.

 

 

Jako vždy, jedna travel porce pro Laděnku

Pečený gulášek z dvojího masa, neboli pörkölt_travel03

 

 

Inspirace

dadalova kuchařka

Sdílejte...

10 komentářů to “Pečený gulášek z dvojího masa, neboli pörkölt”

  • Hannah12 says:

    Zdravíčko, náčelníku,
    sliny se mi opět sbíhají, rozhodně dobrá práce.
    V naší rodině se tradovalo, že guláš = menší kousky masa, zahuštěná šťáva chlebem, naopak perkelt = větší kusy masa, šťávava nezahuštěná, leč velmi výrazně masová a papriková. A já se toho tak ňák držím, ikdyž nevím, jestli je to správně.
    Ta papriková pasta je skvělá, pravidelně mi ji vozí tchán, který má nějaké „techtle“ s rodilým maďarem. 🙂
    K perkeltu vyrábím domácí tarhoňu, je to sice dupačka (hlavně když schne, musím hlídat, aby mi do toho nevlít kocour), ale stojí to za to.
    Pls, mám prosbu. Koukala jsem znova na tvoji celerovou pomazánku…co se sýru týče, já tam dávám Lučinu, nebo v poslední době „salátový sýr“ z Lidlu.
    Ty tam v receptu máš sice link na sýr, který tam dáváš Ty, ale mně se to nějak nezobrazuje. V tomhle hicu jsou saláty a lehké pomazanky ideální.
    A to mám na víkend naložený bůček (podle Tvého receptu) 🙂 tak snad nebude takové vedro 🙂

    • Moje Dobroty says:

      No on tam ten odkaz totiž není.
      Já to doma opravím a je to ten z Lidlu.
      K tomu níže – kam a jaký odkaz?

      • Hannah12 says:

        Ha, tak jsem ráda, že na sýry máme podobný vkus.
        A k tomu mému PS: jsem obyčejná lama 🙂 , takže jsem ten odkaz přidala při přihlašování na Tvou stránku. Tedy předpokládám, že když klikneš na můj nick (on se teď, když jsem přidala link, probarvil červeně)tak Tě to hodí na link, který jsem tam prdla. A nebo…možná taky ne, jsem fakt vemeno. 🙂

  • Hannah12 says:

    PS: přidala jsem sem odkaz na „moje“ stránky, abys věděl čím se zabývám, když zrovna nevařím 🙂

    • Moje Dobroty says:

      A já na to koukal Hani. Jen nemohu říct, že bych rozuměl. Natolik umělec tedy nejsem. Ale hezký. Jde v nich vidět spousta citu a chuti něco říct. Ani raději nebudu psát, co se mně líbilo nejvíce.

  • Petra says:

    Zdravím po delší době, pravidelně nakukuji 🙂 Jenom jsem chtěla podotknout, že ta papriková pasta se prodává i u nás, kupuju ji v Tescu. Má úplně stejné balení, jen je to napsáno česky (červené zlato). Dávám ji do jídel s rajčaty a paprikami, třeba lečo a tak 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ahoj Petro. Asi bych se po ní taky podíval. Totiž tu maďarskou jsem přestal úplně používat. Zdá se mi příliš slaná a já v poslední době sůl ve větším množství opravdu nerad.

      • Petra says:

        Ta česká je úplně stejná, je to jeden a ten samý výrobek…. Takže i stejně slaná….

        • Moje Dobroty says:

          A tak to děkuju za informaci. Já s tím skončil. Vážně mne v poslední době trápí velký obsah soli a v tomto už doslova nechutný. Rád jsem tu pastu používal k párku nebo kusu pečeného masa. Jenomže konec. Pro mne nechutné…

          • Petra says:

            Tak samotný bych to taky nepozřela. Ale když jídlo osolím jenom trochu a přidám tam pastu, tak to hezky dochutí. Ta tuba mi ale vydrží opravdu dlouho 🙂

Komentáře