Pečený gulášek z hovězího roštěnce v zeleninovém základu s hříbky
Guláš je stále gulášem a proto se tentokráte nebudu rozepisovat o tom proč a nač. Začnu rovnou seznamem surovin. Jediná změna je v použití zeleninového základu. Minule to bylo klasické Halali, dnes ADY kterou prodávají například v Kauflandu. Rovnou říkám: je o ničem. Zlatý Halali.
Jo a proč ten základ? V guláši není příliš obvyklý. Stejně tak ale není od věci. Vyzkoušejte. Nebo si připravte svůj, domácí.
Z čeho
– 750g maso
– 150g cibule
– 2ks stroužek česneku
– 1ks zeleninová směs ADY
– 200g hříbky podušené
– 750ml vývar
– 1PL sádlo
– 1PL mouka hladká
– 1PL jíška
– 2PL paprika mletá
– Sůl, pepř, majoránka
A jak
>> Maso pokrájené na větší kostky solíme a pepříme. Obalíme v mouce a opečeme v horkém sádle. Vyjmeme a odložíme do už zapnuté trouby na 160C. Do tuku vsypeme pokrájenou cibuli a když začně zlehka hnědnout celou lahvičku základu, nebo polovinu Halali. No a tím víceméně končíme s dochucováním. Po chvíli restování zasypeme paprikou a zalijeme vroucím vývarem. Vrátíme maso do základu a pod poklicí v trooube pečeme doměkka. Mně to trvalo asi hodinu a třičtvrtě.
>> Přidáme jíšku, promícháme a vsypeme hříbky. Já zamrazené lehce podušené z loňského léta. A ještě na dvacet minut do trouby. Tu pak vypneme a necháme dalších 10 minut odpočívat. Dochutíme dle potřeby solí, pepřem a majoránkou. Paprička se hodí a kmín jak vidíte jsem tentokráte vynechal. Nějak mi nepasoval k tomu základu. Úplně nakonec tradičně utřený česnek.
maso bylo z vysokého roštěnce a kousku žebra
opečené kousky pěkně dokřupava – když mi upadne malý kousíček tak ten hnědý škvareček už se do základu nedostane 🙂
základ je hotov a šup s tím do trouby
a hotovo – se třema pro mne a se šesti pro spolubydlu (Y)
Dobré chutnání…
MDMP