Pečený hovězí gulášek
Se smaženou cibulkou a kuskusem na zahuštění. To není nic proti ničemu. Opět se nejedná o nějakou superzajímavost. Jen další z co nejjednodušších jídel připravených s minimálním úsilím. I tak ale platí, že základ dělá výsledek. Takže zpočátku pěkně pomalu a doslova vypočítavě.
Pečený hovězí gulášek
Nic složitého a jen v obrázcích
Opékáme – pokrájené maso na tuk. Opět jsem použil zamilovaný pupík a opékal na tuku sebraném z vychlazeného kuřecího vývaru. V litině a pomalu. Aby vše bylo dokonale “zatažené”…
Kořeníme – mletá paprika, papiková pasta, hořčice, kmín. Netřeba více. Gulášek nemusí mít a nepotřebuje chutí milión. Důležitá je chuť z masa…
Základ – přidáme ještě posekaný stroužek česneku a mletý pepř. Promícháme a pod poklicí necháme ve vlastní šťávě na mírném plamínku 5 minut dusit…
Vývar – zalijeme polovinou vroucího vývaru, klidně kuřecího a opět necháme pod poklicí dusit 5 minut…
Dokončení – zalijeme druhou polovinou vývaru, přivedeme k varu…
Trouba – v tomto postupu přidáme smaženou kupovanou cibuli až nakonec. Tedy nakonec přípravy. Jen vmícháme. A do trouby na 180°C/2 hodiny…
Dokončení – ta cibule sama o sobě udělá nejen chutnou omáčku, ale zahustí více, než bychom očekávali. Takže pokud chcete gulášek jíst s chlebem, rýží, či těstovinami, končíte. Netřeba více…
Kuskus – já ale chtěl úplně hotové jídlo, bez nutné přílohy. Takže lžíce kukusu a po promíchání zpět do už vypnuté trouby. Na 20 minut…
Servis – nakonec jsem si neodpustil přeci jen malou, lehkou přílohu. Bramborové nočky s medvědím česnekm. Ty už jsem tady uváděl…
Nemusí to být složité a přesto může být skvělé. Bramborové nočky jsou už tady. Porcičku jsem odnesl kamarádovi hospodskému a včil trpělivě čekám na reakci. Chce si to dát k věčeři. Já povečeřím šest kousků a pokud se nevyjádří…
Aaaale, i tak půjdu klidně spát. MDMP
PS: víte co je smutné na hospodě kde se chcete opít? Hospodský opilejší než host…