Pečená hovězí oháňka podávaná s bramborovou kaší a gremolatou
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
Zdravím, listovat ve Vašich receptech je slast. Protože jsem i jako milovník hovězího líná „vařit“ mnoho hodin, včera večer jsem pod vidinou dušené hovězí oháňky pleskla do Papinova hrnce kus žebra a morkovou kost. Připravila si chléb náš vezdejší, morek posolila a za mnou se ozvalo : „Ježíš fuj mami, ty vážně sežereš všechno! „. Inu sežrala, s poznámkou, že za bolševika jsem si solila častěji, čímž konečně dcera pochopila, jaká byla za totáče „hustá doba“.
Vařte, budu i nadále chodit nakukovat.
Dobrý den a veliký dík Vám.
Tak krásné vyznání a shodou okolností druhé v jeden den opravdu potěší.
Musím přiznat, že i já jsem se musel s leností často potýkat a k pomalému vaření dospět. Stejně jako k faktu že „divné jídlo“ nemusí být špatné. Ba právě naopak. Tím mířím k připomínce vaší dcery. Já si totiž dodnes pamatuji jak mi otec před ne méně než pětadvaceti léty nabídnul pořádný kus špeku z právě přineseného balíku čerstvě vyuzeného masa. Bez chleba. „No to by jedlo leda čuně“ prohlásil jsem tehdy drze. Ach ta nerozvážnost. Dnes bych za domácí uzené vraždil 😀
A táta na mne tehdy smutně koukal…“já toho v práci snědl snad půl kila“ prohlásil. Dodnes se trochu stydím…
Oháňka za 100,- ? To je docela síla, u nás kupuju za polovinu.
http://www.masoeko.cz/hovezi-ohanka/
Rozmezí 90-120,- Kč považuji za úplně běžné. V maloobchodě u pultu.
Váš odkaz je inspirativní a pro mne nepoužitelný dík výhradně regionálnímu zaměření. Taky představa že mi to někdo přiveze až domů není nepříjemná, ovšem cenou při pouhých dvou kilogramech si nejsem tak jist.
tak 90 kč je polovina ?
90 je minimum. To že někdo jménem „Vita“ nakupuje hovězí oháňku za 50 (jsou li to koruny české) je úlet který mi nestál za delší komentář. Je to buď šmejd, nebo kradené zboží. Jinak si neumím tu cenu přiřadit. Je nesmyslná, nekupujete li celou krávu…
Oháňka na plotně v hrnci, to je poklad. Znám, připravuji a občas mám štěstí, že ji koupím. Jestliže člověk stojí na vrcholu potravního řetězce, měl by mít za povinnost naučit se zpracovat maso beze zbytku, tj. od hlavy až po oháňku. Vždycky se takhle poctivě vařilo a nic nepřišlo ku zmaru. Dokud se neobjevilo na pultech balíčkové maso … dnes se někteří začali určitých částí masa i štítit 🙂 Balíčkové maso ovlivnilo i kulturu našeho vaření a je to škoda. Ráda se takovými poctivými recepty zaobírám a ani trochu nelituji času stráveného přípravou. Výsledek totiž vždy stojí za to! Chutný rcp, zdravím 😉
Děkuji Šárko a včil se rochním blahem.
Včera dvě tak krásná vyznání a dnes Vy, to už se asi blížím k té nirváně néé? :O
Každopádně jsem rád že jste mi napsala, páč Vás si považuji opravdu moc.
No a k tomu zpracování beze zbytku: já to tak ani nevidím. Oháňka ani pro mne není ten zbytek na konci krávy. Takže ačkoli s vašimi slovy plně souhlasím, beru maso jako maso. Každé je na něco dobré, vše je zapotřebí využít a oháňku obzvláště, páč je prostě dokonalá.
Pavle, přesně tak jsem to myslela. Každý kousek masa je třeba využít, protože se hodí na něco jiného. Pamatuji si na mou cestu po Karibiku, kde jsem nevynechala ani masné krámky uprostřed tržnic, kde se dobytek přímo zabíjí a porcuje. Pohled to pro našince není extra příjemný, ale dokud se neprodá poslední ucho, tak se jiné maso nenabízí. Fungovalo to dokonale a v tom horkém karibském počasí by to vlastně ani jinak nebylo možné. A oháňka? Ta šla přímo na dračku jako první! Jinak mezi lidmi platilo, že maso je jako maso a každý s nějakým kouskem odcházel domů. Prázdné místo v koši se zaplnilo nepřeberným množstvím zeleniny a šlo se domů vařit. Každý den stejný rituál tržnice 😉
Ach Šárko, tohle jste mi nemusela dělat…
Já, dokonalý český pecivál který sní jen a jen o dobře připraveném jídle a do těch snů si velmi opatrně vsune představu orientálního či v Karibiku provozovaného tržiště podpořenou videem pana Bourdaina si teď zas a znova musím připomenout že je třeba zmizet z této země alespoň na čas. V anglii mi nebylo zle, ale obecně to cestování prostě nesnáším. O mých schopnostech jazykových radši nemluvím.
PS: tu gremolatu jsem okukoval i na Vašem webu 🙂
Dokonalý recept a výsledná chuť! Není co víc dodat 🙂
Děkuji… 🙂
Tak dneska oháňka dle tohoto recepisu.
Naprostý skvost, strávníci okolo stolu nemohli odolat, vše snězeno a za ušima olizováno