Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pečené krůtí ragů na víně a česneku

23-hotovo mobilem… s kapustou, brambory, mrkví a rýží. Všecko dokupy rozumí se samo sebou 🙂

Protože říjen a listopad je o dýni a kapustě. To první si rád odpustím. To druhé, kapustu, připravuji letos teprve potřetí a stále z jedné hlávky. Byla už zadělávaná, salát a nyní klasika. Dušená s masem. Jen jsem použil něco méně tradičního. Ovšem opakovaně letos. Krůtí plátek s kostí a kůží. Kdo tady čte, ví.

Mohl jsem vymyslet něco zajímavějšího a sofistikovanějšího. Jenže! Mně šlo o jednoduché jídlo do práce k obědu. Budu totiž v práci 12 hodin denně 3 dny v kuse. Počínaje pátkem. Tedy je asi jasno. Nepojedu li někam něco pojíst v pracovní době, nemám šanci ochutnat dobré jídlo. Pokud si neobjednám dovoz. A to mne příliš nebere. I v tomto případě se totiž potýkám s kvalitou. Původně možná dobré jídlo mi dovezou odkudkoli v Praze, ovšem už řádně zapařené. Klasiku typu kapusta takřka nenajdete a burgery společně s dalšími rádoby minutkami? To se snad sakra jí rovnou od kuchaře k hostu! Ne po dvou hodinách z krabice. Pro mne rozvozy moc nefungují.

 

Pečené krůtí ragů na víně a česneku

 

Suroviny

– 500g krůtí plátek
– 3PL smažená cibule
– 1PL rýže
– 150g kapusta
– 150g brambory
– 75g mrkev
– 2ks stroužek česneku
– 1l voda
– 1dl víno bílé
– sůl, pepř, kmín

 

Postup

Opět tentokrát popis k obrázkům. Předem snad jen několik málo poznámek. Například maso. Klasika je jasná. Z hovězího. A s delším časem. Lze ale použít cokoli, s různě dlouhou dobou přípravy. Obměny jsou asi jasné. Jednoznaznačně bych vypíchnul původní nápad, který padnul jen dík mé zamilovanosti v jednuduché české klasice.

 

Karí je možnost

Maso restované s dobrou kari pastou a zalité vodou nebo vývarem. Pečené doměkka, doplněné brambory a rýží. Poté nakonec ještě kousky dýně. Jen tak dlouho dopečené, aby zůstala v jídle čitelná, přiznaná. Něco málo nudliček kapusty by se k tomu jednoznačně hodilo. Krásné, barevné a silné v chuti. Pálivé. Jenže já na to opravdu moc nejsem.

 

Raději tu svou češtinu

1/ Krůtí plátek je jasný. Kost jsem odstranil a nakrájel to na větší kousky. I s tím minimem kůže. Připravil zeleninu a obrázku se slupkama se nedivte. Patří k přípravě. No a rozehřál jsem svůj oblíbený litiňák…

postcard01

 

2/ Maso orestujeme na tuku do sucha. Tedy až se odpaří veškerá tekutina. Je to lepší do výsledku dík lehkému připečení. Vlastně není od věci to ještě na 10 minut šoupnout bez poklice do trouby. Pak zalijeme vínem, znovu vyrestujeme, přidáme cibuli, česnek a já tentokrát lžíci Vellenky a Zelenky od Davídka…

postcard02

 

3/ Promícháme, přidáme koření, zbylou kost (kurňa hlavně ji nevyhazujte když je tak osamocená), zalijeme vroucí vodou a pod poklicí šoupneme do trouby na 40 minut / 170°C. Mimochodem, přidat malou hovězí morkovou kost, tomu říkám žrádlo! A připravíme si zeleninu…

postcard03

 

4/ Ten základ po 40. minutách je v jedné věci geniální. Maso! Dále už bude jen měknout a lehce vysychat. To primární a ihned k rýži například je naprosto skvělé. Šťavnaté. Každopádně ale přidáme zeleninu a na dalších 15 minut vrátíme i s poklicí do trouby…

postcard04

 

5/ A závěr prosím. Promícháme, vsypeme lžíci kvalitní rýže (parbolku si nechte na jindy) a dochutíme druhým stroužkem česneku. Znovu promícháme a vrátíme naposled do trouby. Na hodinu. Ale jen 5 minut už necháme zapnutou. Pak odpočinek a vůbec si toho nevšímejte…

22-hotovo odpočinek

 

Já to popravdě až druhý den ráno přendal do plastu na cestu. Jednoduché a do práce skvělé. Stále častěji si něco podobného nosím v jedné nádobě na 2-3 dny. Když to člověk nepřežene s vychucením, nevadí, tedy alespoň mně, jíst to několikrát po sobě. A když je s kým, podělím se.

 

Tuž tak. Celkem nuda. Čemu já to sem cpu, to nevím? MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pečené krůtí ragů na víně a česneku
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře