Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pečené kuře s máslovými brambůrky a karotkou

Pečené kuře s máslovými brambůrky a karotkou05 Kruciš taková náhoda. Teď to vypadá, že opisuju. No koukněte na to. Nedávno jsem si vzpoměl na babiččiny brambory se slaninou a další podobné. K tomu mne napadlo připravit si stejně mrkvičku. No a dnes, když jsem uvařil a nafotil koukám jako blázen – kolega Pepato si šoupnul na web něco podobného. Ale já fakt neopisoval 🙁 prisam bačku!

Tak ale co už. Mám uvařenu, nafoceno a spapáno. Teď už jen ten recept…

 

 

 

Pečené kuře

>> Tady netřeba příliš popisovat. U mne téměř výhradně stehýnka, solená a lehce česnekovaná, tentokráte navíc vychucená troškou parádního koření od Kotányi.

 

Nerad používám směsi z obchodu, ale toto z řady Nová inspirace jsem jako reklamní balíček v jakési soutěži (vážně už nevím jaké) nafasoval a taky vyzkoušel. Musím přiznat, že jsem se zamiloval. Moc příjemné směsky.

 

>> Kuře bohatě omáslované peču s troškou vývaru pod poklicí při 160C asi 75 minut a pak pod grilem na 200C ještě 15 minut dočervena. To je vše. Brnkačka.

 

kotányi

 

 

Brambory a karotka

>> Nové brambůrky jen okartáčuji pod studenou vodou a celé vařím skoro doměkka. Nechám odpařit a podle velikosti buďto celé, nebo překrojené opékám deset minut na másle a středním plameni ze všech stran. A s nimi také karotku. To vše solím anebo posypu zmíněným kořením. V prodeji jsou myslím 4 směsi.

>> Karotku stejně jako brambory povařím v osolené vodě a protože se nevejde dík délce do kastrolu s bramborami, zaleju ji vodou z nich na pánvi a nechám pomalu vařit asi 5 minut. Sliju a pánev použiju k výše popsanému postupu. Ta mrkvička na másle krásně dojde a brambory jsou zlaté a křupavé. Hrstka bylinek typu petrželka, pažitka či jako tentokrát libeček je vyloženě žádoucí, stejně jako větvička rozmarýnu opékaná společně se zeleninou.

 

Je to snadné a moc chutné vaření. Žádná složitá technologie a přitom krásně moderní. Nemyslíte?

 

Kdyby náhodou měl někdo pocit, že máslo je jaksi těžké pro jeho trávení, není vůbec od věci použít olivový olej. Jídlu dá jiný rozměr a několik kapek balsamica a medu do zeleniny jen to jídlo povýší. Já ale preferuji spíše tu češtinu s máslem.

 

Mimochodem, představte si jak asi úžasné by byly ty brambůrky a mrkvička pomalu konfitované v přepuštěném másle a poté rychle zapečené pod grilem…nebeská mana…hmm

 

No jak vidno a co se barvy týče, mně se vyplatilo větší brambory půlit. Prostá krása…

Pečené kuře s máslovými brambůrky a karotkou

 

 

Dobrou letní chuť přeji všem. Pablo…

Sdílejte...

2 Responses to “Pečené kuře s máslovými brambůrky a karotkou”

Komentáře