Pečené kuře s máslovými brambůrky a karotkou
Kruciš taková náhoda. Teď to vypadá, že opisuju. No koukněte na to. Nedávno jsem si vzpoměl na babiččiny brambory se slaninou a další podobné. K tomu mne napadlo připravit si stejně mrkvičku. No a dnes, když jsem uvařil a nafotil koukám jako blázen – kolega Pepato si šoupnul na web něco podobného. Ale já fakt neopisoval 🙁 prisam bačku!
Tak ale co už. Mám uvařenu, nafoceno a spapáno. Teď už jen ten recept…
Pečené kuře
>> Tady netřeba příliš popisovat. U mne téměř výhradně stehýnka, solená a lehce česnekovaná, tentokráte navíc vychucená troškou parádního koření od Kotányi.
Nerad používám směsi z obchodu, ale toto z řady Nová inspirace jsem jako reklamní balíček v jakési soutěži (vážně už nevím jaké) nafasoval a taky vyzkoušel. Musím přiznat, že jsem se zamiloval. Moc příjemné směsky.
>> Kuře bohatě omáslované peču s troškou vývaru pod poklicí při 160C asi 75 minut a pak pod grilem na 200C ještě 15 minut dočervena. To je vše. Brnkačka.
Brambory a karotka
>> Nové brambůrky jen okartáčuji pod studenou vodou a celé vařím skoro doměkka. Nechám odpařit a podle velikosti buďto celé, nebo překrojené opékám deset minut na másle a středním plameni ze všech stran. A s nimi také karotku. To vše solím anebo posypu zmíněným kořením. V prodeji jsou myslím 4 směsi.
>> Karotku stejně jako brambory povařím v osolené vodě a protože se nevejde dík délce do kastrolu s bramborami, zaleju ji vodou z nich na pánvi a nechám pomalu vařit asi 5 minut. Sliju a pánev použiju k výše popsanému postupu. Ta mrkvička na másle krásně dojde a brambory jsou zlaté a křupavé. Hrstka bylinek typu petrželka, pažitka či jako tentokrát libeček je vyloženě žádoucí, stejně jako větvička rozmarýnu opékaná společně se zeleninou.
Je to snadné a moc chutné vaření. Žádná složitá technologie a přitom krásně moderní. Nemyslíte?
Kdyby náhodou měl někdo pocit, že máslo je jaksi těžké pro jeho trávení, není vůbec od věci použít olivový olej. Jídlu dá jiný rozměr a několik kapek balsamica a medu do zeleniny jen to jídlo povýší. Já ale preferuji spíše tu češtinu s máslem.
Mimochodem, představte si jak asi úžasné by byly ty brambůrky a mrkvička pomalu konfitované v přepuštěném másle a poté rychle zapečené pod grilem…nebeská mana…hmm
No jak vidno a co se barvy týče, mně se vyplatilo větší brambory půlit. Prostá krása…
Dobrou letní chuť přeji všem. Pablo…
Krása. 🙂
Jojo, Pájinka si dneska v práci též mlaskala. Ale vážení, jaký já zchytal pojeb za tu čistě useknoutou kostičku! prej že každý mastný křupečky je škoda 😀 Tož fajny šmekr je ta Pája.