Pečené kuřecí paličky s dušenou mrkví a brambory
Jednoduché a velmi rychle připravené. dušená mrkev je vhodná ke kdečemu, anebo jen tak s brambory.
3 porce
– 6ks kuřecích paliček
– 1dl oleje
– 2PL másla
– 3str česneku
– 400g mrkve (4-5 velkých)
– 400g brambor
– 1/2ČL hl. mouky
– Sůl a pepř
– Kuřecí vývar
Paličky, osolené a pepřené, naložíme na několik hodin do oleje rozmixovaného se dvěma stroužky česneku (stačí jen potřít). Upečeme v troubě s lžící másla při 180°C/45 minut.
Mrkev nastrouháme nahrubo a vhodíme na hlubokou pánev se lžící másla a lehce zpěněným, nadrobno usekaným stroužkem česneku. Promícháme a zalijeme 1/2dl vývaru. Sůl, pepř a dusit pod poklicí 4 minuty. V další ½ deci vývaru rozmícháme mouku a vmícháme do mrkve (nemusí být). Ještě 4 minuty bez poklice a hotovo. Samozřejmě jsou možné obměny: zahuštění najemno nastrouhaným kouskem syrového bramboru, dochucení špetkou cukru a octa, nebo citronové šťávy…
K tomu vařené brambory polité výpekem z kuřete, nebo kousky brambor můžeme dusit společně s mrkví od začátku. Podobně připravuji kapustu k hovězímu masu.