Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pečené uzené šunkové kolínko

uzené kolínko celé05 Stejně jako u polévky podle babičky si uvaříme koleno. Ovšem jen tak napůl. Já v tlakovém hrnci. Tady se až tolik nevyplatí vyhřívat ho na sporáku a utrácet za energie. Trvá to podle velikosti – měl jsem kilo a půl – asi 45 minut od začátku varu. Vložíme do pekáče, ještě úplně horké solíme a pepříme a navíc potřeme utřeným česnekem, nebo posypeme sušeným. Věřte, že i tady se hodí nechat na povrchu roztéct kousky másla. Necháme odpočinout aby kůže dobře ty chutě nasála. Podlijeme vývarem tak aby na dně byl v asi dvoucentimetrové vrstvě. Pečeme při 140°C do měkka. Každou půlhodinu vytáhneme z trouby a poctivě přeléváme šťávou ze dna. V případě potřeby (a ta bude) přilejeme další vývar. Na dno! Na maso jen ten silný výpek. Ten bude tak hutný, že téměř ihned po přelití do chladné nádoby začne tuhnout. A to je ten uzený fond.

 

 

Já nakonec sundám poklici z pekáče, na ni položím koleno a při 220°C nechám ještě 10 minut dokončit. Dobře propečené kolínko poznáte snadno. Ještě se nechá při troše opatrnosti v celku přendat na talíř, ale kosti z něj pouhým pootočením vytáhneme.

uzené kolínko celé03

 

A podáváme – s chlebíčkem…

uzené kolínko s chlebem03

 

Se zelíčkem…

uzené kolínko se zelím04

 

Bylo nebylo, nic nezbylo…

bylo-nebylo...nezbylo

 

 

No a poznámka či spíše stížnost na kvalitu nákupu. Ať sháním jak chci tak fajnové maso a chuť, jako je koleno týden odleželé v láku prostě jen tak nekoupím. Typická ukázka neschnopnosti, nebo spíše neochoty dnešních uzenářů produkovat kvalitu. Popravdě si vůbec nepamatuji kdy naposled jsem koupil právě uzené vepřové koleno v takové kvalitě, aby mi připomělo tu luxusní chuť z dětství zapamatovanou a ještě v devadesátých letech běžnou. Kdybych měl kde, udil bych si jedině sám! A to s nadšením přímo obrovským. Ona totiž jakákoliv kuchařina s použitím živého ohně je dvojnásobná radost.

Sdílejte...

Komentáře