Pečená žebra od Jakuba
Včera jsem byl nadšen skvělým nákupem v řeznictví a uzenářství Jakuba Kubína ve Strašnicích a jednu z položek v nákupním seznamu doma ihned naložil. Dnes upekl no a podívejte se na tu nádheru. Teda nic dietního to není. Ale ta chuť 🙂
Málem bych zapoměl: tahleta nádhera tam stojí 22,- kaček za kilo!
Nakládání
Nic extra vážení. Sůl, česnekový olej a směs z Norska z drceného pepře, citronové kůry a bylinek. To vše nechám i s pekáčem 24 hodin v lednici.
Black Boy Sitronpepper
připraveno, naloženo – to divné žlutozelené je česnekový olej
Úprava
Druhý den šoupnu pekáč do trouby a při 160C upeču pod poklicí doměkka.
upečeno
Pak teprve to správné vychucení. Smíchám si lžíci sojové omáčky Kikkoman, lžíci jablečného octa, lžičku omáčky Sriracha Hot Chilli Sauce, lžičku hnědého cukru a sušený česnek. Maso když je měkké tím natřu a dopeču deset minut bez poklice.
Sriracha Hot Chilli Sauce
pěkně vypečená dobrůtka
Paráda! Kyselá okurka nebo kvašáček nebo pickled zeleninka. A bez chleba 😀
Mňááám…
MDMP
Naprosto luxusní žebra!!! Ale taková u nás k sehnání snad ani nejsou. Jen totálně oholené kosti 🙁 Ona i řeznictví jsou už téměř vymizelý jev. Maso se prodává jen balíčkované v supermarketech nebo u pultu v hypermarketech, kde ne vždy prodavačka ví, co vlastně bere do ruky :-/
Bohužel musím souhlasit. I tady v Praze nutno hledat a když už natrefím na slušné řeznictví s „normálními“ cenami, mohu si být jist, že nabídka je často věcí náhody. Určitě ne spoléhat na to že nakoupím pokaždé to stejné.
Tahle žebra jsem koupil poprvé a za 22,- kč/Kg jsou každopádně parádní. Jestli je ale ještě někdy uvidím..??..
A co se týče balíčkového masa? No fakt výhra – žebra z bůčku na kterých je nula nula prd v Kauflandu stojí tolik co ten bůček u řezníka.
Mimochodem: naprosto stejně si peču krůtí křídla. Dokonalost!
Jak to tak čtu, tak asi musím poděkovat Svatému Bartoloměji, patronovi řezníků, že u nás v Opavě pár schopných řezníků zachovati ráčil.
Takováto a snad i masitější žebírka není problém koupit, pravda,
ne za cenu 22,-Kč/kg. A vůbec, co se masa týče, s naším „masařem“ už mám dohodu, takže když to, co chci není zrovna dneska, tak není problém objednat.
Já spíš řeším takové ty kvalitní asijské omáčky a norské směsky a apod.
Tak ono to jde určitě i bez toho, ale co bych si neusnadnila práci, že ano. 🙂
Jinak, Pavle, znáš mě, slintám už jen jak vidím fotky.
Bravka neni nikdy dosť! 🙂
co se týče asijských omáček doporučuji http://www.sambalshop.cz mají tam i zmiňovanou srarachu
Řeším to po svém.Koupím pěkný kus bůčku s kostí,vykostím,ale nechám na žebrech spoustu masa,bůček upeču k obědu,co zbude,po studenu na večeři s chlebem a žebra naložím a další den upeču.Řezníka mám svého,v podstatě bráchu od souseda,je poctivý,vždy mi vybere pěkný kus a nemá problém ho i přede mnou obrat od nepěkných kousků nebo tuku.Když udíme,bereme maso jen tam,dá nám vybrat z více kousků,dostávám tam kosti pro psa…prostě ideální řezník.
Narazila jsem na tyhle stránky náhodou, ale hned se mi začaly sbíhat sliny. Takovýhle žebra jsem snad ještě neviděla. My je docela často pečeme na grilu, oblíbili jsme si je podle tohohle receptu http://www.grilykrby.cz/recepty-na-grilovani/veprove-na-grilu/grilovana-zebirka/, ale takovýhle krásný kousky masa se miještě nepodařilo koupit.
No jo no, typická ukázka jak lidem blbnout hlavu. To je prostě bůček nazvaný žebrem. Dá se to i koupit hotové, ale za tu cenu si raději přípravu udělám sám.
Takže zbývá otázka: chci vlastně opravdu žebírka, nebo kus masa s kostí???