Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa
Ani jsem nechtěl toto jídlo sepisovat sem. Ale! Jako vždy. Ta výsledná chuť a hlavně vůně prostupující celým bytem při přípravě mi prostě nedaly. Nedovolily vynechat vás a připravit o zážitek z výjimečnosti dík nejjednodušší přípravě a složení. Nic na tom není a přitom dokonalost sama. Prostě další z mnoha receptů jež potvrzují pravidlo. Čím méně, tím více.
Jedna zajímavost pro domácnosti dosti významná. Když zkrátíme přípravu o 5 ale i 15 minut oproti popisu níže, a opravdu použijeme litinu, můžeme klidně oběd či večeři připravit předem. Mám vyzkoušeno, že ve vypnuté troubě je to ideálně teplé jěště po 3. hodinách. Pak stačí jen na 3 minuty postavit na hořák sporáku a opět vypnout. Vše je krásně odleželé a ideálně horké.
Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa
Suroviny
– brambory
– karotka
– cibule
– česnek
– olivový olej
– sůl a pepř
– nějaké, nebo žádné maso
Postup
>> Vše pokrájíme jak se nám líbí a promícháme rovnou v litinovém kastrolu s olejem, solí a pepřem.
>> Šoupneme do trouby a pokračujeme jak níže popsáno v časech.
>> Na povrch položíme kus masa, dokončíme.
Časy
– 10 minut pod poklicí 180°C
– 5 minut příprava masa 2+2 pánev, položit na zeleninu
– 15 minut na zlenině pod poklicí
– 5 minut odpočinek ve vypnuté troubě
Obměny
>> Tady je to najzajímavější. Já použil z vakua odleželý steak vepřové krkovice. Ten můžete položit na zeleninu jak už popsáno. Ale! Klidně jej do ní zahrabejte. Na dně ve šťávě bude křehčí a to mne baví.
>> Nebo jej tam zahrňte až po dokončení na těch 5 minut, nebo tři hodiny odpočinku. Fakt mu to pak sluší v chuti a křehkosti.
>> Stejně tak můžete použít maso z kuřecího stehna, prsíčka. Krůtí prsa, nebo předpečená vykostěná horní stehna. Ta bych ale připravil v tom hrnci samostatně, vyndal, naložil zeleninu a nahoře už jen dokončil maso.
>> Ryby! Úplně vidím kus tresky, jak si hoví na zelenině při posledních pěti minutách pečení. A k tomu chvíli při odpočinku ve vypnuté trobě, pokladná studeným máslem, které už jen proteče celou hromadou…
Galérka
Zeleninka, česnek, sůl a pepř. K tomu lžička oliváče…
Průměrné maso z průměrného obchodu. Vakuovačka, kvalitní maso z kvalitní přípravy…
Na pánev s přepuštěným máslem, 2 minuty z jedné…
A 2 minuty z druhé strany. Položíme na či pod zeleninu…
Servis. Prostě hotovo a papat…
A kvašená řepa. Parádička v zimním období. Kysané zelí je oproti ní smutný doplněk stravy…
Mňam! Betelně chutné kombinace. Nemyslíte? A stále jen 7 surovin plus maso. Chcete li. No a pro jeho odpůrce? Nechte to tak. Nebo zalijte vajíčkem. Mozzarella bude dokonalá. Tohle je totiž jídlo pro všechny. 😀
MDMP






Řepu sis kvasil sám?
Ano prosím. Návod přes dva roky zde: http://www.moje-dobroty.cz/kvaen-zelenina/
Skvělé stránky zde: http://zkvaseno.blogspot.cz/