Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa

06-servisAni jsem nechtěl toto jídlo sepisovat sem. Ale! Jako vždy. Ta výsledná chuť a hlavně vůně prostupující celým bytem při přípravě mi prostě nedaly. Nedovolily vynechat vás a připravit o zážitek z výjimečnosti dík nejjednodušší přípravě a složení. Nic na tom není a přitom dokonalost sama. Prostě další z mnoha receptů jež potvrzují pravidlo. Čím méně, tím více.

Jedna zajímavost pro domácnosti dosti významná. Když zkrátíme přípravu o 5 ale i 15 minut oproti popisu níže, a opravdu použijeme litinu, můžeme klidně oběd či večeři připravit předem. Mám vyzkoušeno, že ve vypnuté troubě je to ideálně teplé jěště po 3. hodinách. Pak stačí jen na 3 minuty postavit na hořák sporáku a opět vypnout. Vše je krásně odleželé a ideálně horké.

 

Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa

 

Suroviny

– brambory
– karotka
– cibule
– česnek
– olivový olej
– sůl a pepř
– nějaké, nebo žádné maso

 

Postup

>> Vše pokrájíme jak se nám líbí a promícháme rovnou v litinovém kastrolu s olejem, solí a pepřem.

>> Šoupneme do trouby a pokračujeme jak níže popsáno v časech.

>> Na povrch položíme kus masa, dokončíme.

 

Časy

– 10 minut pod poklicí 180°C
– 5 minut příprava masa 2+2 pánev, položit na zeleninu
– 15 minut na zlenině pod poklicí
– 5 minut odpočinek ve vypnuté troubě

 

Obměny

>> Tady je to najzajímavější. Já použil z vakua odleželý steak vepřové krkovice. Ten můžete položit na zeleninu jak už popsáno. Ale! Klidně jej do ní zahrabejte. Na dně ve šťávě bude křehčí a to mne baví.

>> Nebo jej tam zahrňte až po dokončení na těch 5 minut, nebo tři hodiny odpočinku. Fakt mu to pak sluší v chuti a křehkosti.

>> Stejně tak můžete použít maso z kuřecího stehna, prsíčka. Krůtí prsa, nebo předpečená vykostěná horní stehna. Ta bych ale připravil v tom hrnci samostatně, vyndal, naložil zeleninu a nahoře už jen dokončil maso.

>> Ryby! Úplně vidím kus tresky, jak si hoví na zelenině při posledních pěti minutách pečení. A k tomu chvíli při odpočinku ve vypnuté trobě, pokladná studeným máslem, které už jen proteče celou hromadou…

 

Galérka

Zeleninka, česnek, sůl a pepř. K tomu lžička oliváče…

01-zelenina do litiny

 

Průměrné maso z průměrného obchodu. Vakuovačka, kvalitní maso z kvalitní přípravy…

02-krkovička z vakua

 

Na pánev s přepuštěným máslem, 2 minuty z jedné…

03-krkovička na pánev

 

A 2 minuty z druhé strany. Položíme na či pod zeleninu…

04-krkovičky na pánev

 

Servis. Prostě hotovo a papat…

05-servis

 

A kvašená řepa. Parádička v zimním období. Kysané zelí je oproti ní smutný doplněk stravy…

kvašená řepa

 

 

Mňam! Betelně chutné kombinace. Nemyslíte? A stále jen 7 surovin plus maso. Chcete li. No a pro jeho odpůrce? Nechte to tak. Nebo zalijte vajíčkem. Mozzarella bude dokonalá. Tohle je totiž jídlo pro všechny. 😀

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

2 Responses to “Pečená zelenina, vyzrálá krkovička a kvašená řepa”

Komentáře