Hledat
Vše na vaření.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Reklama

Pečená kachnička na svatého Martina

14-kachna,hlzelí,brknedlíkJá na tu husu moc nejsem. Takže peču kachnu. Je li k mání. Pokud možno jednoduše a rovnou k fajnové chuti. Ale někdy s obměnou. Dnes…

…už nejsem takový nadšenec pro pečenou kachnu nebo husu (to první jsem vždy preferoval) jako dříve. Letos jsem statečně odolával až do dnešních dnů a jak už to bývá, člověk míní a osud mění. Ten odklon od časového plánu nastal částečně vinou bolesti zubu a následným trháním, z větší části pak dík roganci spojené se sprostotou jednoho prodavače. Takže ještě před receptem krátký příběh.

 

 

Martin má svůj svátek 11.11. Já měl fajnový oběd v plánu 17.11. Svátek, volný den, prodloužený víkend. Ideální kombinace. Jenže v pondělí od rána nepříjemně pobolívající zub. A pak, když jsem se vypravil na nákup.

Celé to proběhlo jako nepříjemné déjà vu. Projíždějíc tramvají kolem řeznictví na Kubánském náměstí, zahlédl jsem nabídku, kvůli které jsem vystoupil. Oni ale tu věc neměli. Není důležité co, ale neměli. Takže dál, tam co mne srdce, respektive chuť táhla. Do strašnic. A hleďme. Další obchod (mně známý a poměrně oblíbený), stejná situace pohledem z tramvaje a to samé uvnitř. Musím přiznat, že těch několik vteřin kdy jsem přemýšlel zda odejít, nebo něco říct mohlo trvat déle a já mohl popřemýšlet. Nestalo se tak a já tak, jaksi na půl huby a takříkajíc při odchodu prohlásil: „děláte z lidí blbce? Proč něco venku nabízíte a tady mi nejen tvrdíte že nemáte, ale už předem víte, že nebudete mít další 4 dny? To je klamání zákazníka!“ Vykecal jsem se a odcházel. Mohlo to skončit. Co následovalo, mne ale opravdu odrovnalo. Ten dvoumetrový chlap, prodavač, nejen že na mne začal pokřikovat něco o drzosti a sprosťáctví, ale bez skrupulí za mnou vyběhl ven, začal tahat za rameno a vyhrožovat. Přestal až ve chvíli, kdy jsem měl v ruce telefon, říkal něco o policii a že jemu nevadí ani tak moje drzost, jako fakt, že mám pravdu.

Nebudu to více rozpitvávat a tam už nakupovat jistojistě nebudu. Fakt ale je, že jsem byl opravdu konsternován. Kachní stehna pro něž jsem přijel nebyla a pořádně mne začal bolet ten zub. 17. v den sváteční bolel brutálně a 18. ve středu jsem jel k zubařce trhat.

 

 

22.11. – Peču kachnu

Zakoupil jsem společně s mnohým dalším chlazenou vodňanskou v Lidlu. Akční cena 74,- Kč/kg je ideální, kvalita poněkud horší než u stejně značené, ale jinak balené v Albertu či Tesco. Byla prostě tužší. Těžko to zdůvodňovat. A proč taky. Jdeme vařit.

 

 

Pečená kachnička, ne na svatého Martina

Recept není cosi extra, ale několik změn oproti svému běžnému postupu jsem přeci jen provedl. Navíc, jak už je mým zvykem, vše proběhlo v rámci kompletního menu. Protože šoupnout celou kachnu do trouby jen tak, by mne vůbec nebavilo. Nemluvě o faktu, že z porcované připravím nejméně jídla tři. Takže dále už v obrázcích s popisy, a předem se omluvám za kvalitu. Vzal jsem to naprudko a z ruky. Ostatně lepší kousky tady najdete v mnoha exemplářích. Na úvod ale ještě jedna zajímavost.

 

 

Smažená cibulka – kupovaná

Tu jistě znáte a já ji používám jen málo. Důvod je dost triviální – cena. Možná relativně, ale když zlikvidujete dvousetgramové balení za týden a stálo řekněme 40 korun, je to na zamyšlení. Platí jako u jiných potravin, čím větší balení, tím levnější. Jenže! Ve velkém ta potvora snadno žlukne. Navíc je to tak trochu frajeřinka. Usmažit cibulku zvládne doma každý. Když chce. A té ceně, jen tak na okraj, se stejně přiblíží. Ale tato je jiná a to hlavně ve výsledném pokrmu. Prostě stojí za to, jen cenově nic moc. Já měl štěstí, jak už jsem nedávno poznamenal. Asi kilo a půl za 30 kaček. Páč byla ve slevě dík končící záruce. Nepochybujte o mé schíze. Jeden sáček jsem zaplatil a rozbalil. Po přivonění a ochutnání vzal zbývající poslední dva. A tak v poslední době hojně využívám tuto dobrůtku.

 

 

Péci kachnu na smažené cibulce jako základu jsem zamýšlel už dlouho. Víte, ty pomeranče, med, zázvor, skořice. Nee, to není moje chuť. Nakonec se vyplatilo počkat, popřemýšlet a vyzkoušet následující postup. Není to nic světoborného, ovšem výsledek mne opradu těší. Exkluzivitu rád přenechám vám, znalcům a moudrým…

 

 

Fotorománek

1/ Takto jsem ji koupil. Lidl, akční leták, 73,90 za kilo. Chlazená a ve slušné kvalitě…

 

01-kachna z lidlu

 

2/ Po rozbalení a opláchnutí krásný kousek vážící 2200 gramů…

 

02-kachna chlazená

 

3/ Porcovaná. Dvě čtvrtky se stehny, křídla pohromadě s kouskem hřbetu, pásky z prsíček. U mne standart…

 

03-kachna porce

 

4/ Prsíčka na jindy. Pěkně blbě vyfocená a dík smůle opět jen do mrazáku. Už se těším na novou a hlavně funkční vakuovačku. Vyzrají si přístě pěkně s kořením či bylinkami v lednici. Mimochodem, první koupě vakuovačky byla velkým zklamáním. Nefungovala. Ale to já řeším neustále… 🙁

 

04-kachna prsa

 

5/ Zbytky kostry opečeme nasucho na pánvi. Pomalu a do barvy. Pustí dost tuku, který necháme na později…

 

05-vývar příprava

 

6/ Ostatní odřezky společně se zeleninou vložíme do studené vody a pomalu zahříváme. Málem bych zapoměl. S tímto začínáme už ráno, chceme li kompletaci k obědu…

 

06-vývar příprava

 

7/ Opečené kusy přidáme do hrnce a přivedeme k varu. Sebereme pěnu a doplníme solí a kořením. Odstavíme na nejmenší hořák a jen zlehka občas probublávající necháme vývar táhnout. Takto vypadá po hodině…

 

07-vývar var 1h

 

8/ A takto po dvou hodinách. To už je použitelný na další přípravu oběda…

 

08-vývar var 2h

 

9/ Po třech hodinách můžeme připravit tuhle polévku. Do vycezeného vývaru vsypeme 3 lžíce nasucho restované krupice, přidáme 3 vrchovaté lžíce hrubě strouhané mrkve, 10 minut provaříme a zahustíme lehce rozkvedlaným vajíčkem. Podáváme se zelení a dosti pepřené. Mňam a fakt: možná bych to nechal na zítra a před kachničkou podával jen vývar se zeleninkou…

 

09-polévka

 

10/ Porce kachny vložíme na 10 minut do připravovaného vývaru. Na tu dobu přivedeme více k varu. Pak vyjmeme, necháme lehce zchladnout a okořeníme. Já jen solí a kmínem. Drceným. Vložíme do pekáče na vrstvu dříve už zmíněné smažené cibulky a s poklicí šoupneme do truby rozpálené na 160°C. Necháme asi hodinu a poté zalijeme pěkně na maso dvoudeckou suchého červeného vína. Podlijeme dvěma deci vývaru prohřátého na pánvi s tuken z prvotního opékání. Ani kapka nazmar… 🙂

 

10-kachna do trouby

 

11/ Zelí nakrouháme. Jak? No, tak to je na vás. Parádní krouhač jsem tady prezentoval opravdu mnohokrát. A na něm dnes deska číslo 3.

 

11-zelí příprava

 

12/ Žádné fintičky se základem! Nasypeme do hrnce, zasypeme solí, kmínem, smaženou cibulkou (750 gramů=3 lžíce) a přidáme lžíci medu. Postavíme na sporák a už na plameni zalijeme třemi deckami vývaru od vedle. Rovnou z hrnce. Pod poklicí vaříme 10 minut. Přidáme 1-2 deci suchého bílého vína (věc osobní chuti a názoru – já méně) a dalších 10 minut pod poklicí. Nakonec zahustíme lžicí suché jížky z lednice. To je moje volba. A dalších 10 minut pod poklicí. V polovině ale ještě přidáme lžíci jablečného octa. Aby se chvíli provařil. Odstavíme a nakonec před servisem ještě jednou prohřejeme. Jen ne v mikrovlnce prosím…

 

12-zelí na plotnu

 

13/ A co dál? Servis. S bramborovými knedlíky já a podle už mnohokráte tady zmíněného receptu.

 

13-kachna,hlzelí,brknedlík

 

Kompletace

Knedlíky opravdu nebudu znovu sepisovat. Recept máte tady. Zelíčko jsem původně zamýšlel jinak. Tradičně. Ale pak jsem dostal nápad a výsledek je na tu jednoduchost opravdu skvělý. Klidně si ho „požírám“ nastudeno z lednice :O No a kachnička? To je ale výsledek. Tak nějak fajnová v chuti, a zamiloval jsem se do jednoduché cibulové omáčky. Skvělá, hutná a silná v chuti dík vínu a vývaru. Dost mi jí zbylo, takže jsem si jen tak narychlo připravil do práce jasmínovou rýži na másle a polil tou dobrotou. Jsem tak nějak lehký, nepřežraný a přitom papám luxusní dobrotu. Co chtít více?

 

MDMP

 

 

Shrnutí
Název
Pečená kachnička na svatého Martina
Datum vystavení
Hodnocení
5 Based on 3 Review(s)
Sdílejte...

2 komentáře to “Pečená kachnička na svatého Martina”

  • Pavel says:

    Dobry den,
    to se Vam stalo ve Strasnicich v masu Kubin? Jine oblibene ve Strasnicich neznam.
    Predem dekuju za odpoved
    Pavel

    • Moje Dobroty says:

      Nechtěl jsem původně konkretizovat, ovšem na mase Jakub Kubín nechci nechat ani jen stín podezření. Jsou výborní.
      Toto se týkalo té prodejny ryb a drůbeže na rohu u tramvajových kolejí v ulici Starostrašnická/Vílová.

Komentáře