Pečené kolínko se špenátem a špekový knedlík
Dlouho jsem neměl vepřové koleno a ještě déle ten prachobyčený špenát ve formě pyré. Původně mi šlo o to kolínko, tentokrát vykostěné a pokrájené na kousky. Špenát byl téměř okamžitě jasnou volbou a chtěl vyloženě ten v této zemi tak tradiční. Prostě matlaninu ve formě pyré. Je proti němu spousta výhrad v mém okolí a na webu. Já ale jej mám rád odmala a stejně tak ze školní jídelny jako od babičky. No a špekový knedlík byl jednoduchou volbou. V podstatě je nejím, nikdy nepřipravuji ale chystám se. Každopádně tento kousek je z balíčku zakoupeného v knedlíkárně kousek od mého bydliště. Byl jsem zvědavý a ne vyloženě zklamaný.
Pečené kolínko se špenátem a špekový knedlík
Suroviny
– 850g vykostěné koleno s částí kůže
– 150g cibule
– 2ks stroužek česneku
– sůl, kmín– 1ks balení špenátu
– špekové knedlíky
Postup přípravy
>> Maso pokrájené na kousky asi 4×4 centimetry promícháme s kostkami cibule, posekaným česnekem, solí a kmínem. Já každopádně 24 hodin předem a nechám odležet v lednici.
>> Druhý den tedy šoupneme do pekáče a rovnou zalijeme dvoudeckou vody. Pod poklicí pečeme v troubě při 170°C doměkka. Čas si určete sami. Nebude vždy stejný. Mně v litině to trvalo 105 minut a pak ještě 15 odpočinku ve vypnuté.
>> Co se šťávy týče, jsou tady dvě možnosti. Podle receptur které mne tvarovaly v takříkajíc věku telecím, je zapotřebí maso vyjmout z výpeku, ten vyrestovat na tuk a zaprášit moukou. Tu po orestování zalít studeným vývarem a sosík provařit-redukovat. Pak vycedit. Blbost!
>> Jednoduše – po 90. minutách maso zaprášíme lžičkou mouky, dobře promícháme a vrátíme na 5 minut do trouby. Pak zalijeme vodou nebo vývarem a dokončíme zbývající čas jak výše popsáno. Samozřejmě pokud nevadí, že nebude dokřupava. A to já tentokrát nechtěl.
Špenát z mrazáku
Postup
>> Už léta mám tento postup spojený jedině s mikrovlnkou. Asi jako jediný kde mi nevadí takto od začátku až do konce. Kostku necháme v nádobě do MT povolit od rána v pokojové teplotě. Solíme a pepříme, nalijeme 2dl vývaru a pod pokličkou prohříváme v MT naplno asi dvě minuty. Promícháme a ještě jednou. V tuto chvíli by měl být úplně povolený a tekutý.
>> Přidáme lžíci jíšky, promícháme a znovu to stejné. Tedy 2 minuty, promíchat a 2 minuty. Zalijeme vajíčkem, opět dobře promícháme a poslední 2 minuty. Pak už můžeme ochutit výsledně a přidat utřený česnek. Já ale nechám odpočívat nějakých 10 minut a teprve poté naposledy 2 minuty a česnek. Sůl, pepř.
Špekový knedlík
Receptů na špekové knedlíky je dost. Pro mne ale jde v podstatě o Karlovarský knedlík. Jasné je, že z mého poměrně řídkého těsta se koule nebudou tvarovat právě snadno. Mně ale je to celkem jedno. Za prvé koule nepotřebuji a za druhé budu li chtít, zabalím fólii jako měšce. Nic snazšího.
Postup
– 100g uzený bok
– 100g cibule
– 2dl mléko
– 2ks vejce
– 2dl hrubá mouka
– 2ks rohlík
– 1PL máslo
– petrželka
– sůl, pepř, muškát
>> Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je zaschnout. Ideálně od večera do rána.
>> Na kostkách bůčku osmahneme do zlatava pokrájenou cibuli. Pokud je příliš libový přidáme sádlo.
>> Mouku smícháme s mlékem a žloutky, hrstí sekané petrželky. Solíme, pepříme a přidáme špetku muškátu. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připraveného těsta vmícháme rohlíkové kostičky osmažené spolu s uzeným a cibulí, přidáme máslo a zlehka zapracujeme bílkový sníh.
>> Vytvoříme mokrýma rukama koule 6-8 centimetrů v průměru a vkládáme do vroucí osolené vody. Vaříme 20-25 minut a po vytažení ještě lehce omastíme. Nebo…
>> Naplníme těstem připravenou fresh fólii. Tu si natáhneme na rovný povrch a část, která se bude přímo dotýkat těsta potřeme dobře máslem. Těsto srovnáme na máslo a fólii srolujeme – z tohoto množství bude knedlík asi 5 cm silný a 20-25 cm dlouhý. Obtočíme třemi vrstvami a stáhneme jako bonbónek. Konce zajistíme provázkem, vložíme do nádoby s vroucí vodou (pekáč) a mírným varem táhneme asi 25 minut.
Hotovo
upečené maso tak i tak…
porce tak i tak…
Další klasika české kuchyně. V podstatě až směšně jednoduchá, pro někohu dokonce zastaralá a nemoderní. Já osobně tohle nejraděj a modernu sem tlačit nepotřebuji. Budu li ovšem chtít změnu, je nádherně snadná. Maso může být stejně upravený bůček, plec. Nebo jehněčí a telecí kolínko. To jehněčí spíše v celku. Králík, to tedy jednoznačně. A pozor, nezapomeňte na nutrii. Je škoda že to maso není k mání. Tedy ono by i bylo, ale ta cena. Většinou tak asi 200,- kč/kg. Ovšem za kus který váží 5-7 kg!
MDMP





