Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archiv
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pesto 2.16 a zahrádka na balkónu

06-pestaPo tom, co jsem loni tvrdil, že rukola na pesto je nejlepší z vlastního květníku, letos jsem jí dokonce malinko zaskočen. Nevynechal jsem od přenesení sazenic na balkón jediný den zalévaní, rosím a jednou za tři týdny malinko přihnojím Kristalonem. No a výsledek? Trifidi! 15-20 centimetrů vysoké listy. Štíhlé, tmavě zelené (ne jako ti chudáci v obchodech) a chuťově tak výrazné, že nedokážu jako salát k obědu či do sendviče sežvýkat více než 2-3 kousky. Pažitka je na tom podobně a protože už se to všechno začíná vlastní vahou poněkud hroutit, zpracoval jsem vše na pesta. Jednoduchost sama a popis jen k obrázkům. Nějaké gramáže nejsou příliš důležité, stejně jako dodržení kombinací. Možností je spousta a chuť máme každý jinou.

 

Pesto obecně

Postup i kombinace jsou vždy takřka shodné. Obměny pak v záměně sýra, česnek, nebo sušený česnek, nebo bez. Citrónová šťáva jak kdy. No a druh oleje. Většinou dvě lžíce slunečnicový (řepkový) a jedna olivový, nebo ostropestřcový. Mám li jít do úplných podrobností, pak sůl čerstvě mletá, himálajská růžová a pepř černý, čerstvě mletý. Bílému bych se ale nevyhýbal.

 

– 1ks svazek bylinek
– 1ks stroužek česneku
– 3PL olej
– 1PL semínka
– 1PL sýr strouhaný
– sůl a pepř
– citrónová šťáva

 

Pesto – medvědí česnek

Ten není sice z balkónu, ale k pestům patří. Takže jako první, protože jsem jej připravil a na facebook přidával už 31.3.

 

1/ Hromádka listí. Přesněji jeden svazek koupený za 15 kaček…

01-medvědí česnek první 2016

 

2/ Kombinace v kutru. Listí, pinie, Grana Padano a to ostatní. Bez citrónu, česnek logicky žádný…

02-pixla plná věcí

 

3/ Minutka mixování a hotovo. První letošní, síla a dobrůtka…

03-pesto z medvědího česneku

 

Pesto – rukola a pažitka

Tady už tedy vlastní zahrádka. Musím přiznat, že když vidím ty výsledky, doslova toužím po vlastní zahrádce, nebo alespoň něčem větším než jen květináč. Dost teď frčí komunitní zahrady, ale přifařit se někam není právě snadné.

 

1/ Jak vidíte, rukola opravdu letos ukázková. Až mi bylo líto ostříhat ji. No ale co s tím..??..

01-rukola

 

2/ Pažitka jakbysmet. Veliká, tři trsky v jednom květináči. Té mám letos vůbec přebytek. Takže už je i posekaná v mrazáku…

02-pažitka

 

3/ Vše tak nějk pohromadě. Ostropestřcový olej dědolej má své výsadní postavení v této kombinaci. Stejně jako sýry. Poprvé v životě mám opravdu hodně vyzrálé. Dík uložení v lednici a speciálnímu papíru k zabalení je postupně spotřebovávám už nejméně rok a půl. Ale i toto dozná změny. Napříště už balím do vakua…

03-všecko

 

4/ A příprava. Rukola, pinie, oleje, bez česneku, ovšem s lžičkou limetkové šťávy. Sýr Reypenaer…

04-příprava rukola

 

5/ Pažitka se sušeným česnekem, bez limetky, ostatní stejně. Sýr Grana Padano. Ovšem semínka směs. Pinie, dýně, slunečnice. Tady bych doporučil: takhle na fotce to vypadá efektně, ovšem před přípravou ji raději překrájejte. Jinak se motá na hřídelku nože a nerozmixujete ani prd…

05-příprava pažitka

 

6/ A je to. Po chvilce mixování fajnové dobrůtky. Na hmoždíř kašlu. A jelikož pažitky bylo moc na jednu skleničku, lehce jsem namíchal rukolu pažitkou navíc. Nic proti ničemu…

11-pesta 2.16

 

A hotovo. Kdyby mi podobně rostl také libeček a petrželka, která letos nepředvádí nic extra, byl bych opravdu nadšen. Rajčata a papriky rostou a kvetou o dušu. Na plody je ale ještě čas. Jo a ty skleničky. Jak vidíte na nálepce, symbolicky pužívám ty od dobrůtek naší slavné lahůdkářky Lenky Požárové, která se už děsně dlouho toulá světem. Páč je to osůbka zvídavá a neposedná.

PS: vzpomínám si na jednu objednávku pizzy před už drahnými asi šesti lety. Když jsem požadoval telefonicky nějakou tu kombinaci a potření okrajů česnekovým pestem. Byl jsem tehdy upozorněn, že jde o pouze česnekový olej. No tak to pardón! Podle mne je česnek rozmixovaný s olejem do hutné pasty pesto a nehodlám o tom diskutovat. A fertyk…

Veselý obličej s otevřenými ústy

MDMP

 


Shrnutí
recipe image
Název
Pesto 2.16 a zahrádka na balkónu
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
Sdílejte...

3 komentáře to “Pesto 2.16 a zahrádka na balkónu”

Komentáře