Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pesto z rukoly a co s ním…

01-nákup náplavka_130615Fakticky dnes začnu pesty kupovanými a až později připravím to své z rukoly která mi na balkónu roste jako zděšená. A dnes hlavně popisem jak hotové pesto využít. On totiž kde kdo přijde na fakt, že lze vmíchat do čerstvě uvařené pasty, nebo máznout na opečený bílý chléb. Ale další využití příliš nevnímám. A že jich teda je.

Čerstvé pesto s jemnou duší od Lenky Požárové. Tím jsem včera začal a musím stejně jako už spousta lidí přede mnou potvrdit, že je prostě dokonalé. Navíc pesto z chřestu s bazalkou jsem ještě neochutnal. Tedy vlastně cokoli jemu podobného. Prostě paráda, to vám povídám. Dodnes jsem většinou poznal spíše zelené pasty s chutí primární suroviny (bazalky) a oleje. Jednou dokonce prý genovese s tak šílenou pachutí jakýchsi špatných, možná žluklých pinií, že to se mnou málem švihlo. Tohle je jiná liga. Kultivovaná chuť. Absolutně vyvážené a tím pádem velice univerzální. Jen se dále podívejte jak jsem je v prvních dvou dnech použil na tři způsoby.

Kupoval jsem už pesta různá a popravdě mi vždy vyhovovala pouze jako doplněk teplé kuchyně. Samo o sobě mi to prostě vadilo. Tady prosím můj první pokus prozatím jen v nástinu a dále pak to chřestové na fotkách.

 

Pesto z rukoly s praženými semínky

 

Suroviny

– 3 hrsti rukoly
– 1PL pecorino romano
– 1PL semínka – pinie, slunečnice, dýně
– 5PL olivový olej
– 2ks stroužek česneku
– 2ks lístek libečku
– Sůl a pepř

 

Příprava

>> Všechny suroviny naskládáme, vsypeme a nalijeme do nádoby kutru – mixéru k tyčáku a mixujeme tak dlouho, dokud nám nevznikne pesto. Nemusí být úplně hladké, já tedy jednoznačně raději kousíčky na skus. Podle potřeby můžeme přidat ještě olivový olej a dle chuti špetku soli.

 

Přesněji – doporučuji nejdříve chvíli mixovat semínka. Pak přidat to ostatní a celkem to trvá tak 5-10 sekund. Česnek dáme buďto hrubě posekaný, nebo rovnou pasírovaný. To podle toho jaký má být výsledek. Olej si vyberte sami. Já to příliš olivové nemusím, takže míchám se slunečnicovým, nebo ořechovým. Sýr můžete klidně vynechat, nebo použít nějaký kvalitní zralý švýcar.

 

>> To byla ta snadnější varianta. Správně a lepší je z moždíře. Já ale například mám příliš malý. Tam bychom začínali rukolou se solí a trochou oleje. Postupně přidáme česnek a semínka a nakonec vymícháme s olejem do ideální konzistence.

>> Pražená semínka – kupuji na farmářských trzích. Ani nevím jak se jmenují ti co je tam nabízejí a nemyslím že je to důležité. Každopádně napoprvé zkouším čistě semínka slunečnice a směs praženou na olivovém oleji.

 

Když semínka kupujete, doporučuji pořádně si přivonět. Obzvláště k praženým. Snadno mohou být žluklá. To je ale nejčastěi problém těch v marketech, balených.

 

rukola na pesto, z vlastního květníku je nejlepší…

05-rukola

 

a vlastní pesto – je skvělé a ohromně univerzální, vpravo bez semínek ve sklenici od Lenky Požárové, dole už se semínky…

pesto příprava_postcard

 

Tak co s tím

pesto, rajče, čerstvý chléb – ideální začátek…

02-pesto,rajče,chléb

 

to stejné a pohromadě…

03-pesto,rajče,chléb,máslo

 

loupaná plec, nové brambory, pesto…

01-loupaná plec,nové brambory,pesto

 

vařená loupaná plec a brambory s pestem – no ano, nejen rajská, koprová či křenová omáčka k tomu masu pasuje, uvařené do maximální křehkosti, s brambůrky promíchanými v pestu hned po uvaření a slití…

02-Vařená loupaná plec a brambory s pestem

 

plátek krkovičky s kostí odleželý v citrónovém pepři…

01-plátek krkovičky

 

na grilu…

02-krkovička na grilu

 

brambory na másle – maso 2+2 minuty, brambory stejně tak na másle s olejem, poté přidáme k masu a v troubě na 160°C dopečeme 15-20 minut, klidně po 15. minutách vypneme a necháme dojít…

03-nové brambory na másle

 

a hotovo – krkovička na grilu s pestem a pečené brambůrky, pesto natřeme na maso okamžitě po vyjmutí z trouby…

04-Krkovička na grilu s pestem a pečené brambůrky

 

Z toho šťavnatého masa jsem byl na větvi. Jako vždy když se zadaří. A přitom to byla jen krkovice od běžného řezníka za akční cenu 99,- kč/kg. S kostí je vždy lepší a dokonale jemné. Pesto nakonec mne opravdu dostalo. Opět jsem hulákal nadšením 🙂 Je to nádherně vyvážená chuť mých oblíbených surovin. Hlavně česneku který mu statečně vévodí a pasuje doslova k čemukoliv. Děkuju Lenko.

 

Dále..??..

Přidejte si lžičku do talíře s polévkou. Každopádně na rybu. Grilovanou, pečenou, vařenou. To stejné k zelenině. Na steak a do hamburgeru. Těch možností je nevyčerpatelné množství.

 

No a brzy doplním. Fotky z přípravy vlastního. Pesto z rukoly…

 

MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pesto z rukoly a co s ním…
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

6 Responses to “Pesto z rukoly a co s ním…”

Komentáře