Pho Bó – Vietnamský fenomén
Je spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej…oblíbenější, úžasnější, chutnější“, jsem v koncích. A odpověď se mění tak často, jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím…a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.
Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá Vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je!Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování.Snídaně, přesnídávka i oběd…inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.
Pho Bo – první pokus a další úpravy
– Hovězí maso a kosti 2kg – může být kombinace. Já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů. Stojí 10,- Kč. Taky se dají koupit kachní hřbety za 28,- Kč/kg.
Spařit horkou vodou a vložit do studené. Asi 7-8litrů.
– Badyán 4-5 hvězdiček
– Skořici (celou) 5cm kousek
– Fenykl (semínka i čerstvý) 15ks + 3 dílky
– Hřebíček 10ks
– Zázvor (čerstvý), oloupaný 1čl
– Chilli paprička 1ks
– Cibule velká 1ks
– Česnek 3str
– Paprika bílá 1ks
Vše nechat v trobě na 270°C/10minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:
– Sůl 1PL
– Cukr 2PL
– Rybí omáčka 4PL
Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.
Do misky pak:
– Nudle Bánh Pho – tři minuty vařené a propláchnuté vodou
– Vinný ocet s česnekem a chilli papričkami, nebo raději citronovou šťávu
– Cibule, bílá, červená, zelená
– Chilli omáčka – Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekanou papričku
– Koriandr a petrželka – velmi bohatě
– Mungo klíčky a nakládaný bambus
– Pepř mletý
Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.
Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.
Rychlá snídaně doma
Plný kotel doma na sporáku
Dopsáno 6.12.2011, 22:14hod. – doplnil jsem fotky, upravil text…a dostal takovou chuť, že si jdu misku ohřát.
Brou noc 🙂
A opět lehce upraveno 1.10.2012
13.1.2013 – A je tady další finta
Vyzkoušel jsem Bún Ca (Bun Ka) v Pražské Holešovické tržnici – Bún jsou nudle kulaté a Ca je ryba.
Používají kapra. Nakrájený na kousky se nechá odležet v rybí omáčce s česnekem a před vkládáním do polévky velmi zprudka opeče. K dochucení používají rajčata, nebo pyré a kopr. Dokonalé.
Je vynikající. Kdo nezkusil nepochopí. Doporučuji všem.
Jedna finta. Není to ono, ale je tady možnost, jak si tuto polévku připravit za hodinu, máme li doma nachystaný vývar.
Stačí všechno to koření, zeleninu atd. pomalu vyvařit v litru vody, přidat k vývaru a provařit.
Pho bo je jídlo, které s hrdostí nazývám mým nejoblíbenějším. A to jsem prosím všežrout, často nazýván popelnicí 🙂 vařila jsem jí doma už několikrát podle vlastního zrychleného receptu, vždycky byla úžasná, ale není možné absolutně nic vynechat, ani ošidit, jinak Vám to polévka „vrátí“ v chuti.Ovšem pokaždé je pro mě její příprava posvátným rituálem, který si ráda užívám, takže by mě nenapadlo ji nijak šidit. Váš recept ráda v brzké době zkusím.
Je to tak. Tahle polévka vyžaduje čas. A čtěte, kontrolujte. Brzy sem přidám radu na dochucení, kterou jsem právě vysledoval v novém bistru v Praze Holešovicích.
tak jake dochuceni jsi vysledoval?
Hmm, tak na to jsem úplně zapomněl..
v nekterych vitnamskych restauracich podavaji k teto, me nejoblibenejsi :-p polevce, salat z bambusu, cesneku, chilli papricky, nevim jakeho octa a mozna dalsich ingredienci. nemate nekdo recept jak se dela? nejak mi to nejde nikde vygooglit …
Já jen ve vinném,nebo obyčejném octu utopím na velmi tenké kolečka krouhanou cibuli, bambus z plechovky, plátky česneku a papričku. Pak si to šoupnu rovnou do misky s polévkou.
Každopádně na originál nejlépe dotázat tyto:
http://www.vietfoodfriends.cz/
http://www.bepviet.cz/
Na té polévce je úžasné to, že při znalosti základního postupu jsou pak detajly nedůležité. Je to jídlo tvárné a snadno přizpůsobitelné vlastní chuti.