Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pho Bó – Vietnamský fenomén

 

PhoJe spousta jídel, o kterých jsem přesvědčen, že jsou výborná, ba přímo úžasná. Pokud bych ale měl odpovědět na jednoduchou otázku: „které je pro mne to nej…oblíbenější, úžasnější, chutnější“, jsem v koncích. A odpověď se mění tak často, jak často zkusím něco nového. Jsou klasiky, které nestárnou – rajská, dršťková, pečená kachnička se zelím…a miluju je stále. Občas ovšem přijde překvapení, které na čas zastíní i tyto veterány české kuchyně. Vždy ale jen dočasně.

Nikdy mne nenapadlo uvažovat u jídla o objevu roku či dokonce o tom životním, jako je tomu u filmů, hudby, nebo umělců. A je tady! Celosvětově známá Vietnamská polévka PHO BÓ. Dokonale zmasírován spoustou textů na internetu a videí na YouTube, odhodlal jsem se zajít do Holešovické tržnice v Praze, k tomu kvalitně „zašitému“ bistru kousek od Alzy a ochutnat. Lahoda, síla, bomba! Potom ještě dvakrát do bistra Pho Vitnam na nám. Jiřího z Poděbrad, taky v Praze. K tomu navíc patří malý obchůdek naproti přes ulici, kde prodávají mimo jiné originální potraviny a koření, potřebné k přípravě právě takových delikates jako je Pho Bó, o které má kolegyně řekla, že je prostě fenomenální. A je!Nedivím se, že ve Vietnamu je to základ celodenního stravování.Snídaně, přesnídávka i oběd…inu co, nakoupil jsem a první pokus započal. Od té doby už půl roku není den, kdy nemám vývar na Pho v lednici, abych si ji mohl dát kdykoliv.

 

Pho_01

 

Pho Bo – první pokus a další úpravy

– Hovězí maso a kosti 2kg – může být kombinace. Já používám kilo masa a kostí a kilo kuřecích skeletů. Stojí 10,- Kč. Taky se dají koupit kachní hřbety za 28,- Kč/kg.

Spařit horkou vodou a vložit do studené. Asi 7-8litrů.

– Badyán 4-5 hvězdiček

– Skořici (celou) 5cm kousek

– Fenykl (semínka i čerstvý) 15ks + 3 dílky

– Hřebíček 10ks

– Zázvor (čerstvý), oloupaný 1čl

– Chilli paprička 1ks

– Cibule velká 1ks

– Česnek 3str

– Paprika bílá 1ks

 

Vše nechat v trobě na 270°C/10minut, nebo jen na pánvi opéci a přidat k masu. Přivedu k varu a přidám:

– Sůl 1PL

– Cukr 2PL

– Rybí omáčka 4PL

 

Vše táhnout asi 6-12 hodin a zcedit. Já většinou vnoci vypnu, ráno přivedu k varu a scedím. Výsledkem je 5 litrů vývaru, tmavého a neskutečně voňavého, který v lednici ztuhne jako sulc.

Do misky pak:

– Nudle Bánh Pho – tři minuty vařené a propláchnuté vodou

– Vinný ocet s česnekem a chilli papričkami, nebo raději citronovou šťávu

– Cibule, bílá, červená, zelená

– Chilli omáčka – Sriracha Hot Chilli Sauce, nebo posekanou papričku

– Koriandr a petrželka – velmi bohatě

– Mungo klíčky a nakládaný bambus

– Pepř mletý

 

Správně by ještě mělo být maso, jako šunka tenké plátky syrové roštěnky, nebo svíčkové, která se uvaří jen tím, že toto vše zaliji vroucím vývarem. Je tady finta: plátek plochou nože ranou rozmáznu na prkénku, znovu zformuji plátek a je hotovo. Uvaří se během vteřin.

Ovšem já doma maso většinou ani nedávám.

 

Rychlá snídaně doma

PhoDoma

Plný kotel doma na sporáku

Plný kotel

Dopsáno 6.12.2011, 22:14hod. – doplnil jsem fotky, upravil text…a dostal takovou chuť, že si jdu misku ohřát.

Brou noc 🙂

A opět lehce upraveno 1.10.2012

DSC_0001

DSC_0020

 

13.1.2013 – A je tady další finta

Vyzkoušel jsem Bún Ca (Bun Ka) v Pražské Holešovické tržnici – Bún jsou nudle kulaté a Ca je ryba.

Používají kapra. Nakrájený na kousky se nechá odležet v rybí omáčce s česnekem a před vkládáním do polévky velmi zprudka opeče. K dochucení používají rajčata, nebo pyré a kopr. Dokonalé.

Sdílejte...

11 Responses to “Pho Bó – Vietnamský fenomén”

  • Belrock says:

    Je vynikající. Kdo nezkusil nepochopí. Doporučuji všem.

  • Moje Dobroty says:

    Jedna finta. Není to ono, ale je tady možnost, jak si tuto polévku připravit za hodinu, máme li doma nachystaný vývar.
    Stačí všechno to koření, zeleninu atd. pomalu vyvařit v litru vody, přidat k vývaru a provařit.

  • Nadia says:

    Pho bo je jídlo, které s hrdostí nazývám mým nejoblíbenějším. A to jsem prosím všežrout, často nazýván popelnicí 🙂 vařila jsem jí doma už několikrát podle vlastního zrychleného receptu, vždycky byla úžasná, ale není možné absolutně nic vynechat, ani ošidit, jinak Vám to polévka „vrátí“ v chuti.Ovšem pokaždé je pro mě její příprava posvátným rituálem, který si ráda užívám, takže by mě nenapadlo ji nijak šidit. Váš recept ráda v brzké době zkusím.

  • frantel says:

    v nekterych vitnamskych restauracich podavaji k teto, me nejoblibenejsi :-p polevce, salat z bambusu, cesneku, chilli papricky, nevim jakeho octa a mozna dalsich ingredienci. nemate nekdo recept jak se dela? nejak mi to nejde nikde vygooglit …

    • Moje Dobroty says:

      Já jen ve vinném,nebo obyčejném octu utopím na velmi tenké kolečka krouhanou cibuli, bambus z plechovky, plátky česneku a papričku. Pak si to šoupnu rovnou do misky s polévkou.
      Každopádně na originál nejlépe dotázat tyto:
      http://www.vietfoodfriends.cz/
      http://www.bepviet.cz/
      Na té polévce je úžasné to, že při znalosti základního postupu jsou pak detajly nedůležité. Je to jídlo tvárné a snadno přizpůsobitelné vlastní chuti.

Komentáře