Pikantní krevetky
Receptů je na webu takové množství, že jsem se ani nepokoušel některý napodobit. Raději jsem zavzpomínal na vše co jsem kdy ve spojitosti kuchařina versus kreveta slyšel i viděl a připravil následující lahůdku.
Ale od začátku. Krevety jsem koupil ve Vietnamském obchůdku, kam si chodím pro všechny ingredience k „asijskému“ vaření. Kilový balík loupaných, slušně velkých (4x1cm) a syrových vyšel na 250,-Kč. Pokoušel jsem se najít na internetu výrobce a fotku s konkrétně tímto balením. Když jsem ale zjistil, kolik produkce krevet je právě z Vietnamu, vzdal jsem to.
1 porce = 15 kusů
– 15ks krevetek
– 1ks malá cibule /šalotka/
– 1ks malý stroužek česneku
– 2PL drcených rajčat z konzervy /pyré/
– 2PL bílého vína
– Hrstka bylinek /petržel a koriandr/
– Oříšek másla a lžička olivového oleje
– Sůl, pepř a chilli paprička dle chuti
>> krevety – rozmrazené, opláchnuté a osušené, opečeme z obou stran po minutě na másle s olejem. Solíme a pepříme.
>> nadrobno pokrájenou cibuli, česnek a papričku přidáme do pánve, promícháme.
>> zalijeme vínem, rajčaty a prohříváme dalších 3-6 minut. To podle chuti. Já je raději „udělané“ více. Bylinky jen nakonec vmícháme a určitě nešetřit.
Tentokrát jsem si chtěl vychutnat pouze krevety. Proto jsem si tuto směs dal jen s teplým toastem. Samozřejmě můžeme vmíchat právě uvařené těstoviny, nebo podávat s voňavou jasmínovou rýží.
Jako druhý pokus jsem si připravil krevetky smažené.
>> rozmrazené zalijeme na minutu vroucí vodou. Slijeme a dobře osušíme.
>> osolené obalíme v mouce, bílku našlehaném do pěny s česnekovou solí a obalovací směsi. Tu samozřejmě nekupuji! Pouze namíchám 1:1 polohrubou kukuřičnou, nebo prostě pšeničnou mouku se strouhankou a přidám škrob (solamyl), mletou papriku a pepř, sůl.
>> v horkém oleji smažíme 3-4 minuty.
Této dobrůtce každopádně sluší dip z jogurtu, nebo zakysané smetany. Například smíchaný s česnekem a najemno nastrouhanou Nivou.
[fb_like]