Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pikantní máslový kuřecí řízek a šťouchané brambory s pažitkou

Pikantní máslový kuřecí řízek a šťouchané brambory s pažitkou To je další z mých oblíbených smažených jídel. Ale nejen smažených jak uvidíte. Obecně kuřecí prsa nemusím. Jsou suchá, nudné chuti, není o co stát. Dá se jim ale pomoci. Není to žádný zázrak a na mne funguje. Stačí správně nakrojený plátek prsíček naklepat přes fólii ať se nerozbije. Já si ho poté potřu měkým máslem, chilli pastou a někdy přidám plátky anglické, Prosciutto, nebo šunku a sýr. Mozarellu například. Jindy Cheddar, Ementál, Gouda (viz Cordon Bleu – odkaz níže). Přeložím na třetinky, takže mám stále docela placatý řízek, který se snadno prosmaží. Není to nic jiného, než plněný kuřecí řízek, jak jej v nekonečném množství potkáváme v restauracích. Podstatné je to máslo, které ho krásně prostoupí a dík jemu je opravdu šťavnatý.

 

 

Je celkem jedno, zda jej nakonec usmažím, nebo jen zprudka opeču a nechám v troubě 5 – 10 minut při 200C dojít. Popravdě mám tu druhou možnost raději, protože je čím polít brambory na talíři.

A pak je tady verze dušená. Spíše česká a s opravdu hutnou šťávou. To stačí celý ten smotek obalit v hladké mouce, opéci na másle s olivovým olejem a podlít vývarem. Pod poklicí na pánvi je za 10 – 15 minut připravena dokonale křehká a šťavnatá dobrůtka a šťáva je naprosto skvělá pokud byl použit také sýr. Nic nevadí, že do ní trochu vyteče. Právě naopak.

Včera jsem v práci obědval s kolegyní Pájou. Ona si přála "upečenou kuřecí nohu" 🙂 a já si dopřál právě ten dušený kousek, který na mne v lednici na pracovišti pěkně utopený ve šťávičce čekal (světe div se) celý týden! A víte co? Po dvou minutách v mikrovlnce (v krabičce s víčkem samozřejmě) byl stlále parádní.

 

 

Tady je ten smažený – jak vidno, příliš dobře jsem neprosmažil 😛 No jo, uspěchaný a hladový…

Pikantní máslový kuřecí řízek a šťouchané brambory s pažitkou01

 

Obměna

Opět zprudka opeču čistý plátek obalený v mouce na oliváči s máslem, na chvíli odložím bokem a ve výpeku orestuji plátky čerstvých hříbků, nebo žampionů s plátky cibule. Zastříknu bílým vínem a zaleju deckou vývaru. Maso vložím zpět a po třech minutách z každé strany podusím na mírném plameni bez poklice, nebo opět nechám deset minut v troubě na 200C. Nějak si nevzpomínám na ten název, ale s nudličkami šunky se toto velmi často objevovalo v restauracích už za komančů.

 

PS: jelikož mám funkční telefon, stačilo zavolat skvělému panu Mičkovi do restaurace REMI. Název je na světě – Berry řízek. Původně vepřový jak jsem zvěděl.

 

Slíbený odkaz na Cordon Bleu

Je celkem škoda zobrazovat. Jak známo, česká Wikipedie není právě aktuální. Takže pouze obsah:

Cordon bleu (často též nesprávně Gordon bleu či Cordon blue nebo dokonce Gordon blue) je slavný francouzský pokrm, jehož základem je kvalitní telecí maso, šunka a sýr typu Ementál či Gouda. Tento pokrm je pojmenován po slavném vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů – Cordon bleu (francouzsky Modrá stuha).

 

PPS: víte co? Tak tady diskutujeme s Pavlikem, číšníkem tam co právě sedím, že vono to jde! Vážně to jde! Naprezentovat hromádku brambor a trapný kuřecí řízek do opravdu přijatelné podoby. Kurňa lidi hospodský, naučte se to taky! Moc prosím…

Sdílejte...

Komentáře