Pikantní polévka s masem a zeleninou
Něco jako rychlá gulášovka, jen poněkud bohatší obsahem. Často mám v lednici, respektive mrazáku kus vařeného hovězího masa z vývaru. Jednoduše proto, že když si ho připravuji, chci opravdu hodně silný. To ale znamená přidat kus masa navíc. Ten pak musím nějak využít. S koprovkou či rajskou, nebo jen do další polévky. No a protože jsem "polívkovej" nakombinuju si téměř cokoliv. Tím nejlepším příkladem je samozřejmě fenomenální vietnamská Pho Bó, kam maso jen pokrájím a kterou, myslím si, mám opravdu zmáklou. Samozřejmě ale nesmím zapomenout na prostojednoduše ogrilované hovězí >> Rozpečené hovězí. To dokážu likvidovat denně k večeři či obědu týden v kuse. Ach ta platba za elektrickou troubu 🙁
Dva litry rychlogulášovky
1,5l vývar hovězí
250g maso z polévky
150g brambor
100g mrkev
100g celer
100g cibule
1ks stroužek česneku
1PL tuk
1PL paprika mletá
sůl a pepř
>> Na tuku orestujeme cibuli drobně pokrájenou. Jaký tuk? Jaký chcete. Já jen sundal ten z povrchu vývaru. Přidáme papriku a vývar dost rychle, aby nezhořkla. Mně se to nestalo už léta, ale věřte, že je to procer rychlý a nenapravitelný. Nemá cenu pokračovat a pokoušet se o nápravu. Nejde to.
Proč je v názvu pikantní? Prostě jen proto, že do jakékoliv podobné polévky si děsně rád přidám lžičku parádně pálivé chilli pasty od číňanů. Trošku se zapotím při papání, trošku více druhý den…však víte..ale je to prostě děsně dobrý.
>> Přivedeme k varu a po chvíli přidáme na kousky pokrájenou zeleninu. Po pěti minutách varu můžeme, ale není to nutné zahustit dvěma až třemi lžícemi mouky (jíšky). Provaříme a vsypeme na kousky dle chuti překrájené maso, majoránku, sůl a pepř. Ještě chvíli vaříme a po odstavení z plamene dochutíme utřeným česnekem.
No a to je celé. Z různých ingrediencí si podobnou polévku připravuji poměrně často a rád. Někdy bez masa a s trochou smetany. Jindy zahustím hrstkou rýže či ovesných vloček. Je to opět jen o fantazii a momentální chuti. Samozřejmě extra silnou chuť dodají houby, nebo maso jehněčí. Jindy zase to hovězí nakrájím jen na porce. Prostě kus do talíře a zalít.
Polévka. Co dodat. Já ji musím mít. Jen požaduji změnu. Proto pokaždé malinko jinak a s tím či jiným změnu přinášejícím nápadem…
Vlastně jsem toto nechtěl prezentovat. Jenže je to pořád lepší polévka, než dostanete ve spoustě dnešních restaurací a jídelen.