Pikantní polévky s rybou
Vlastně taková sada polévek, jak jsem je postupně zkoušel na sobě i své kolegyni. Káťa nejí červené maso, kuřata a v malé míře snáší některé ryby. Má naopak ráda pikantní jídla a navedla mne k ochutnání parádní polévky, kterou jsem na facebooku několikrát zmiňoval. Jde o tu kari záležitost v čínském bistru, v Praze na Budějovické. Přestože totiž tento provoz patří v podstatě do běžného průměru spíše bister než restaurací, po stovkách zamořujících česká města a lidmi stále oblíbených, ty polévky mají tady opravdu luxusní. Smetanové.
A na smetaně to celé stojí
Ať už použijete kterýkoliv postup, docela velké množství smetany je to, co z polévky dělá tu parádní kombinaci pikantérie a jemnosti. Docela dlouho jsem koketoval s klasikou. Tedy kokosovým mlékem. Ale nevyšlo to ani jednou. Až jsem se prostojednoduše vrátil k tomu českému, potažmo evropskému kravskému produktu. A bylo jasno.
Základ je stále stejný
Na tuku, ideálně kombinaci olivového oleje s máslem zpěněná cibulka, nebo šalotka. Na to římský kmín, garam masala, kurkuma. Nebo rovnou některá kari pasta. Nebo po našem, paprika, rajčata, víno.
Ale i delší verze funguje
Zkusil jsem taky zajímavost a to hned několikrát. Na tuku restovaná cibulka, nebo prostě ta kupovaná smažená, voda nebo vývar, propláchnuté kroupy. Stačí vrchovatá lžíce na litr a půl výsledné polévky. Pomalým varem doměkka, po 30-40. minutách dolijeme tekutinu na ten litr a půl, a postupně přidáváme co nám chutná.
Každopádně ryby
Každou z těchto polévek jsem dovařil stejně. Na posledních pět minut varu přidal nějakou rybu. Většinou, protože tady nemám potřebu za drahý peníz koštovat kdovíco, buď kus čerstvého kapra, amura, tolstolobika, nebo z mrazáku filé z tresky, případně jednu celou makrelu. U té volím přípravu náročnější. Tedy nejdříve z odřezků a zeleniny připravený vývar.
Rychlovývar z odřezků, rybích, nebo kuřecích
Ať už máme k dispozici kuřecí čtvrtky, nebo tu zmíněnou makrelu, není od věci připravit si hodinový vývar. Je to snadné a vždy lepší než voda. Jen ne pro Káťu 🙂
Do studené vody vložíme cibuli, mrkev, petržel, řapík, pórek, natě. A koření. Pakliže máme jen ty odřezky, rovnou přidáme. Nebo pomalu přivedeme k varu a po desíti minutách vložíme kus masa, který pak chceme použít jinak. To maso z takzvané várky je vždy lepší, než jen tak ve vodě uvařené.
Polévky s postupem k obrázkům
Smetanová polévka se zázvorem a kapií
Tahle byla nejlepší a také Káťa zdála se být velmi spokojená. Takže jako první. Základ ten rychlejší. Na oliváči s máslem do skla cibulka, k tomu lžíce mouky a koření. Po lžičce garam masala, kurkuma, posekaný čerstvý zázvor a stroužek česneku. Rychle zpěníme a zalijeme tekutinou. Přidáme deci vína, bílého. Výběr nechám na vás. Možno dezertní, stejně jako klasické sušší bílé, nebo rýžové. A plátek citrónu. Přivedeme k varu, po desíti minutách citron pryč a přidáme: mrkev, celer, brambory, hlívu. Po dalších desíti minutách červenou kapii. A když píšu kapii, myslím kapii. Ne tu tlustou papriku bez chuti. Pět minut, deci smetany, sůl dle potřeby. Že chybí raby? No jo. Ono je to skvělé takhle. Jinak samo že na těch posledních pět například 200 gramů tresky.
Smetanová rybí polévka
Toto byla ta kroupová verze. A takto začínám spoustu polévek v poslední době. Do vroucí tekutiny vsypeme lžíci krup a lžíci smažené cibulky. Osolíme a přidáme list. Půl hodinky velmi poklidného varu pod poklicí a postupně přidáme co je po ruce a po chuti. Já tedy brambory na deset minut, plus lžíci kari pasty. Pak zeleninu z mrazáku, ale extra připravenou. Pět minut var, zchladit a nasypat do hotové. K tomu opět na litr a půl cca 200 gramů tresky, deci smetany, pět minut varu a hotovo.
Kroupová polévka s treskou a smetanou
Tady naprosto stejný postup i ta mražená zelenina. A bez kari. Jen kus citrónu na posledních 10 minut a citrónová šťáva na dochucení. Taky deci kokosového mléka. Velmi smetanová a krásně bílá polévka. Je to možná divné, ale smetana, kroupy a citrón klidně jdou dohromady.
Polévka Tom Yum se zeleninou a makrelou
Toto je klasika a smetana nemusí, ovšem může být. A makrela. Takže stranou jsem z hlavy, odřezků a zeleniny připravil litr vývaru. Na oliváči jsem pak lehce prohřál Tom Yum pastu, zalil tekutinou a po přivedení k varu na 15 minut přidal nějakou zeleninu. Část z mrazáku, na čínu, s jidášovým uchem. Plus lžíci červené čočky. Na dalších 10 pak kusy té makrely. Mimochodem stará klasika. Porce ryby deset minut nechám v pokojové teplotě ležet na talíři osolené. Pak do jídla přidávám i se šťávou která vytekla.
Zeleninová gulášovka s kroupami a treskou
Tady, aby bylo jasné že to jde i jinak, jsem tradiční postup vynechal. Netřeba nutně vše na tuku restovat. Takže opět do 1,5 litru tekutiny na půl hodiny po lžíci krup a smažené cibulky. K tomu 4 lžíce rajčat z plechovky a lžička mleté papriky. Sůl, pepř, list. Pak na 15 minut brambory, hlíva, kapie, cibule, česnek, paprička, ryba. Je to takové “vrstvené” a strašně jednoduché. Smetana jen možnost, kterou jsem vynechal.
U každého receptu jednoznačně platí: tekutina je voda, pakliže potřebujete vegetariánskou verzi. To pak není od věci použít špetičku glutasolu na ochucení. Vývar, netřeba li mít ohledy na ostatní strávníky, je jistota. Ale jde to v pohodě bez něj. Prostě si vychutnáme kombinaci zeleniny, luštěnin a ryb. Pakliže používáte vývar, nebojte se nahradit kuřecí klasiku vepřovým z žebírek například. Uzený vynechte a hovězího je škoda na toto. Ten si nechte na boršč.
MDMP