Pikantní barbecue omáčka s pečenou paprikou
Dost bylo hnusných kečupů. Nepodporujme výrobce těch barvených emulzí umíchaných ze všeho, jen ne rajčat. Mně stačila plechovka z Alberta za 13 kaček (v sezóně samozřejmě čerstvá) a jedna paprika k přípravě asi tři a půl deci fajnovéhu dipu. A protože jsem to trochu přehnal s chilli, můžu ho s klidem nazvat trhačem huby.
1ks plechovka loupaných rajčat
1ks žlutá paprika
1ks střední cibule
1ks chilli paprička
2ks stroužek česneku
2PL cukr
1PL jablečný ocet
skořice, hřebíček, list – 1-4-1
pepř a sůl
>> Vše krom papriky v kastrolku povaříme. Papriku opečeme nad plamenem, nebo spolu s masem upečeme v troubě, nebo, jako já pod grilem na 275°C / 15 minut. V sáčku necháme několik minut zapařit. Sloupneme, překrájíme a přidáme ke směsi. Vyjmeme koření a trochu rozmixujeme. Ne do hladka, jen abychom získali hustou omáčku s hrubou strukturou. Odstavíme z plamene, zchladíme a do druhého dne necháme odpočinout v lednici. Já si přidám těsně po odstavení z plamene menší stroužek utřeného česneku.
Něco vám povím přátelé. Jakmile zjistíte jak snadná je příprava a vynikající chuť, přestanete kupovat všechny ty hnusné rádoby kečupy.
A ještě doporučení. Hrst zelené petrželky chvíli před dovařením je fajn. Lžíce pesta Genovese po dohotovení je super, stejně jako několik kapek citronu.
No a ještě k tomu trhači – druhý den, po vychlazení a odležení už tolik pálivý není. Spíše jen tak akorát. Klasická ukázka staré pravdy: “co je ostré a horké, pálí dvakrát”. V podstatě to samé platí o slaném a kyselém. Typickou ukázkou je tlačenka. Jen ta přesolená, je po vychlazení ideální.
13.5.2013
Musel jsem opravit název a s nadšením se pochlubit. Několik lidiček tuto omáčku ochutnalo a ti znalí prohlásili, že je velice podobná BBQ omáčkám jak je znají z USA. Tak ji asi konečně trochu umím.
Inspirace
BBQ omáčky a omáčky na steaky (Michal Málek: "Grill a Barbecue pro všechny" a jiní, severoamerická kuchyně)