Pikantní salát s párkem
Bylo nebylo, dost dávno tomu, vypravili jsme se s manželkou a psem vždy v sobotu dopoledne na nákup do tržnice na náměstí SNP v Ostravě – Zábřehu. Ještě před ním jsme ale chodili do místního poměrně slušného lahůdkářství na snídani. Popravdě už ani nevím co si ráda dávala ona. Já ale poměrně dost dlouho držel tradici a objednával si něco co snad tehdy nazývali vídeňským salátem. Nejsem si ale jist tím názvem. Každopádně mi tehdy a po tomto pokusu i dnes chutná ta sladce pikantní rajčatovo párková směs. Já vím, žádný vrchol kuchařkých umění to není, ale…
Tehdy jsem netušil jak se připravuje a postup si upravil. Dnes už vím, že opravdu šlo o vídeňský salát, jemuž je podobný neapolský. Znám oba recepty, nicméně u toho svého zůstávám dík úpravě postupu.
Z čeho
– 120g cibule
– 30g pórek
– 100g párek
– 1PL olej olivový
– 10PL rajčatové pyré
– 1čl hořčice dijonská
– 1čl cukr
– sůl a pepř
– worcester
– chilli paprička
– petrželka
Ten postup je opravdu triviální
>> V kastrolku nebo pánvi s poklicí rozehřejeme olej. Ne moc, jen ať je teplý. Přidáme cibuli a pórek na plátečky, respektive půlkolečka. Promícháme a necháme na mírném plamínku pod poklicí tak 2 minuty dusit. Zalijeme pyré a další 2 minuty. Odstavíme a vmícháme vše ostatní. párek či salám až nakonec pokrájený na tvary dle vlastní volby.
Připravený základ
Mnou vybrané tenké párky typu vídeňský spíše krájím na šikmé tenké půlplátky, měkký salám na julienne
Zákad a párečky – jen promíchat a do lednice s tím
>> Takto dáme zachladit a ochutnáme. Napříště je možné doplnit podle chuti špetičkou mleté skořice, kyselou okurkou, fazolema z konzervy, žampiony z konzervy nebo pečenými, kukuřicí, cuketou přidanou těsně před uzeninou do ještě teplého základu…
Musím ale přiznat že ta primární jednoduchá kombinace mně vyhovuje nejvíce
rychlá snídaňová porcička
Vyzkoušejte, ochutnejte, dejte vědět…
MDMP