Pikantní vepřový gulášek se zelím
Další rychlovka jasně vypovídající o faktu, že guláš jak ho zná většina čechů není jen ten hovězí na cibuli a paprice, s česnekem a majoránkou. To vše tam ve výsledku bude. Ovšem také navíc zelí (a není to segedín), paprička (a není to chilli), namísto mouky klidně vločky, bulgur, jáhly (a není to pouze zdravá nuda bez chuti).
Mimochodem, o tom jak nádherně se nechají tyto a další suroviny kombinovat mne přesvědčili během jediného týdne v jídelně Eurest na mém novém pracovišti. Kolegové si sice stěžují, ovšem já, v posledních letech zmasírovaný Aramarkem, doslava si lebedím. Jistěže, je to jen jídelna. Ovšem velmi přijatelná.
Pikantní vepřový gulášek se zelím
Snadná příprava, nic extra na přemýšlení i popis. Takže další recept jen v obrázcích se základním popisem. A není to o urážení se za ty výtky s češtinou. píšu jak píšu. Můj problém. Tohle je prostě tak snadné, že škoda slov. Takže fotky.
Fotoreport
1/ Suroviny – 300g krkovička s kostí, cibule, česnek, zelí, paprička, libeček. Paprička je moje oblíbená. Letošní z balkónu. Jen minimálně pálivá, o to však zajímavější v chuti, podobná kapii. Navíc dost tuhá, takže jí neublíží hodina dušení společně s masem…
2/ Start – litina, sádlo a míchadlo…
3/ Základ – cibule na sádle…
4/ Základ – karamelizovaná cibulka…
5/ Příprava – spíše drobně krájené maso (jako na pörkelt) orestujeme na cibulce…
6/ Příprava – dobře orestujeme, až bude vše pěkně zlatavé, kompletně obaené tukem a cibulí…
7/ Příprava – do základu přidáme kmín a sůl, promícháme a zasypeme mletou paprikou, krájenou papričkou a česnekem, lehce překrojeným kysaným zelíčkem…
8/ Příprava – znovu promícháme a…
9/ Zalijeme vývarem. Přídáme posekaný libeček a pod poklicí dusíme pomalu doměkka. Bude to trvat asi hodinu…
10/ Hotovo – asi v polovině dušení, ať už na sporáku, nebo v troubě, zahustíme podle chuti, potřeby a možností. Tedy já jíškou, ale vy si zvolte podle už na začátku nabízených možností…
11/ Servis – na prvním obrázku se špekovým knedlíkem, tady tradičmě s mým nejoblíbenějším, houskovým. Samozřejmě lze i s Karlovarským, haluškami, nočky, rýží, brambory, těstovinami, pečivem…
Hotovo. Přestože nic zvláštního, já tyhlety drobnosti gulášovité mám hrozně rád. Takže a přestože tady už několikrát, v jednom z následnujících fotoreceptů bude opět i buřt guláš. Pro mne spokojenost, pro vás obrázky.
Abyste pochopili co se mi děje v hlavě když tyhlety průměrné recepty sepisuju. Koukám právě na reprízu druhé letošní superstar a vážně nechápu odvahu některých skoro už šašků. To co tam předvádějí jsou věci, za které se namísto nich stydím já. No a stejně tak, často, i za tyto své příspěvky.
Každopádně ty stránky jsou už jednou provždy moje. Nechci je zatím zazdít a volba je na každém z vás. Číst to nemusí nikdo, stejně jako já se na superstar nemusím dívat. Takže tady máte další obrázkový gulášek.
PS: až zase připravím něco nad úrověň běžného jídla, samozřejmě bude i kompletní popis, gramáže atd…
Přeji dobrou chuť. MDMP






Nemyslim si, ze by si sa mal hanbit za svoje stranky. A vlastny improvizovany gulasik na akykolvek sposob je vzdy lepsi ako hocico v superstar (ktoru aj tak nepozeram) 🙂
Já zírám a děkuji. Za příjemné povzbuzení dříve, než jsem stihnul dokončit kompletaci. Popisky pro google a facebook. Děkuji.