Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pirohy s masovo tvarohovou náplní

Pirohy z bramborového těsta Kdysi dávno, v osmdesátých letech minulého století (hrůza času) pirohy připravovali v malém bufetu poblíž námestí Míru v Ostravě-Vítkovicích. Nepamatuju, že by tam na ně nestála fronta. A to fungovali už v šest ráno. No a nejlepší jsem jedl samozřejmě v Rusku, ve Volgogradu. Na ulici je tam Mongol balil umaštěnýma prackama do novin! Neskutečná dobrota. Tady v Praze jsem na ně ještě nikde nenarazil, pouze na Bubenském nábřeží, na okraji Pražské Holešovické tržnice je okénko, kde nabízejí docela chutné smažené bramborové taštičky s různými náplněmi. Chutné leč takříkajíc komečně upravené. Ty směsi uvnitř jsou spíše přesolené bláto. Něco jako ten prefabrikovaný humus jménem Fornetti (no, ne až tak hrozné).

 

Těsto bramborové

– 400g brambory ve slupce vařené

– 200g mouka hrubá

– 1ks vejce

– Sůl, sušený česnek, prášek do pečiva (není nutný)

 

Ještě teplé brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s ostatními surovinami a podle chuti přidáme sušený česnek. Ač ne právě často používáno, umí zvýraznit chuť těsta, stejně jako toho na halušky. Naopak solí šetříme. Těsto dík ní rychle řídne.

 

Několik rad

>> Těsto a jeho příprava je opravdu rychlovka – i s loupáním 10-15 minut.

>> Opravdu rychle řídne – rozdělte si jej na dvě poloviny a udějte pirožky jen z jedné. Mně to vyšlo na 5 z jedné placky a pak 2 ze zbytku znovu rozváleného.

>> Usmažené jsou za asi 3 minuty. Nebo i uvařené. Pak teprve zpracujte druhou polovinu těsta.

>> Z tohoto těsta uděláte i klasické bramborové knedlíky.

 

Těsto kynuté

– 350g hladká mouka

– 20g cukr

– 15g droždí

– 150ml voda

– 2ks vejce

– 20g máslo

– Sůl

 

Z cukru , droždí a lžíce mouky připravíme kvásek. Měké máslo začneme mísit s moukou, přidáme kvásek, zbytek mouky, sůl, vejce a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v lednici kynout asi půl hodiny. Znovu promícháme a kynutí opakujeme znovu na půl hodiny. S vychlazeným těstem se pak lépe pracuje, stejně jako s tím na pizzu.

 

Náplň

– 1/2ks kostka tvarohu

– 200g maso mleté

– 1ks cibule střední

– 1ks stroužek česneku

– 1PL rajčatové pyré, nebo kečup

– 1ks vejce

– Sůl, pepř, feferonka, sýr, petrželka

 

Maso orestujeme na pánvi, přidáme cibuli, česnek, papričku, kečup, sůl a pepř. Lehce podlejeme horkou vodou a pod poklicí podusíme doměka. Prochladlé smícháme s tvarohem, vajíčkem, můžeme přidat trochu strouhaného sýra a usekanou petrželku.

Těsto si vyválíme na placku asi 3mm silnou. Vykrájíme kolečka, nebo čtverce, naplníme, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem aby dobře lepily a přeložíme napůl. Já používám tvořítko z plastiku za pětadvacet kaček.

Tvořítko na plněné pečivo

pirohy_příprava_postcard

 

Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatava a podáváme horké. Samozřejmě je tato jen jednou z mnoha náplní, ovšem má nejoblíbenější. Těsto možno použít i listové.

Pirohy z bramborového těsta01

A tady z těsta kynutého. popravdě ani zdaleka tak chutné, jako ty výše. No ta otrava s lepivým  a gumovým těstem…moc to prostě nevyšlo…

Pirohy kynuté03

Inspirace

kuchařská pohotovost

czechspecials.cz

recepty.centrum.cz

tvarohové taštičky

Sdílejte...

One Response to “Pirohy s masovo tvarohovou náplní”

Komentáře