Pirohy s masovo tvarohovou náplní
Kdysi dávno, v osmdesátých letech minulého století (hrůza času) pirohy připravovali v malém bufetu poblíž námestí Míru v Ostravě-Vítkovicích. Nepamatuju, že by tam na ně nestála fronta. A to fungovali už v šest ráno. No a nejlepší jsem jedl samozřejmě v Rusku, ve Volgogradu. Na ulici je tam Mongol balil umaštěnýma prackama do novin! Neskutečná dobrota. Tady v Praze jsem na ně ještě nikde nenarazil, pouze na Bubenském nábřeží, na okraji Pražské Holešovické tržnice je okénko, kde nabízejí docela chutné smažené bramborové taštičky s různými náplněmi. Chutné leč takříkajíc komečně upravené. Ty směsi uvnitř jsou spíše přesolené bláto. Něco jako ten prefabrikovaný humus jménem Fornetti (no, ne až tak hrozné).
Těsto bramborové
– 400g brambory ve slupce vařené
– 200g mouka hrubá
– 1ks vejce
– Sůl, sušený česnek, prášek do pečiva (není nutný)
Ještě teplé brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Smícháme s ostatními surovinami a podle chuti přidáme sušený česnek. Ač ne právě často používáno, umí zvýraznit chuť těsta, stejně jako toho na halušky. Naopak solí šetříme. Těsto dík ní rychle řídne.
Několik rad
>> Těsto a jeho příprava je opravdu rychlovka – i s loupáním 10-15 minut.
>> Opravdu rychle řídne – rozdělte si jej na dvě poloviny a udějte pirožky jen z jedné. Mně to vyšlo na 5 z jedné placky a pak 2 ze zbytku znovu rozváleného.
>> Usmažené jsou za asi 3 minuty. Nebo i uvařené. Pak teprve zpracujte druhou polovinu těsta.
>> Z tohoto těsta uděláte i klasické bramborové knedlíky.
Těsto kynuté
– 350g hladká mouka
– 20g cukr
– 15g droždí
– 150ml voda
– 2ks vejce
– 20g máslo
– Sůl
Z cukru , droždí a lžíce mouky připravíme kvásek. Měké máslo začneme mísit s moukou, přidáme kvásek, zbytek mouky, sůl, vejce a vodu. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme v lednici kynout asi půl hodiny. Znovu promícháme a kynutí opakujeme znovu na půl hodiny. S vychlazeným těstem se pak lépe pracuje, stejně jako s tím na pizzu.
Náplň
– 1/2ks kostka tvarohu
– 200g maso mleté
– 1ks cibule střední
– 1ks stroužek česneku
– 1PL rajčatové pyré, nebo kečup
– 1ks vejce
– Sůl, pepř, feferonka, sýr, petrželka
Maso orestujeme na pánvi, přidáme cibuli, česnek, papričku, kečup, sůl a pepř. Lehce podlejeme horkou vodou a pod poklicí podusíme doměka. Prochladlé smícháme s tvarohem, vajíčkem, můžeme přidat trochu strouhaného sýra a usekanou petrželku.
Těsto si vyválíme na placku asi 3mm silnou. Vykrájíme kolečka, nebo čtverce, naplníme, okraje potřeme rozšlehaným vajíčkem aby dobře lepily a přeložíme napůl. Já používám tvořítko z plastiku za pětadvacet kaček.
Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dozlatava a podáváme horké. Samozřejmě je tato jen jednou z mnoha náplní, ovšem má nejoblíbenější. Těsto možno použít i listové.
A tady z těsta kynutého. popravdě ani zdaleka tak chutné, jako ty výše. No ta otrava s lepivým a gumovým těstem…moc to prostě nevyšlo…
Inspirace