Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pivní sýr či Romadur..??..

06-a papámePředstavovat tuto klasiku na českém webu mohlo by se zdát nošením dříví do lesa. Není tomu ale tak. Je to o jednoduchém faktu. Že totiž velká spousta lidí vůbec netuší, jak správně tyto sýry použít a vychutnat. Já Romadur miluju a mám doma tak jednou za 14 dnů. Pokládám si plátky na chléb či housku s máslem a různě doplním vším, na co mám právě chuť nebo je k dispozici. Pivní sýr jsem zblízka neviděl dobrých 20 let! No vážně. Běžně jej doma míval děda a já dodnes netuším jak to vlastně jedl. Správně si jej, stejně jako tvarůžky připravoval můj skoro tchán. Někdy ovšem až příliš brutálně. Nechával kousky zrát ve sklenici s pivem a občas to přehnal. Opravdu hodně. Až jsem jednou nevydržel a tu sklenici mu odnesl. Do popelnice :O

 

Pivní sýr

Není z piva, ale s pivem se podává. A měl by se jím i zapíjet. Nebudu zapírat. U mne toto neplatí. Pivo do pomazánky ano, na zapití ovšem mám raději mléko. Nebo podmáslí. Nádherně mi jej  připomenula Lenka Požárová a tento článek může vypadat jako kopie. Není, jen jsem chtěl ještě více rozšířit povědomí o staré klasice. Nakonec, Lence kopii posílám a nevěřím že by se urážela.

 

pivní sýr, klasika kterou už jsem skoro zapoměl, nyní ale opět tradičně na mém jídelníčku…

01-pivní sýr

 

>> Nebudu vám vnucovat nějaký konkrétní druh a výrobce. Nevyznám se v nich a hned ten první zakoupený mi hodně vyhovoval. Musím samozřejmě zmínit smutný fakt. Kvalita něco stojí a tento stejně jako romadury pokud nejsou v akci vychází na neméně než 250,- Kč/kg. Spíše ale dráž.

>> Ten servis. Správně by měl vypadat jako na fotce níže. Vše pěkně pohromadě a s vidličkou k dispozici. Abychom si vše mohli podobně jako tatarák promíchat a rozmačkat a nandat tu výslednou směs na ideálně čerstvý chléb. Kváskový samozřekmě. A s pivem (mně stačí dvě lžíce na porci). Bílé pečivo, housky a rohlíky nejsou to vono. Ale chutě máme každý své.

 

Klidně si to umím představit v kombinaci s francouzským croissantem. Nebo na kouscích bagety a zapečené v salamandru. Ale to už odbíhám od základu. Nicméně lze a to v mnoha obdobách. O tom přece jídlo je. O kombinacích a obměnách.

 

>> Vychucení. S hořčicí bych příliš neexperimentoval. Už jen s ohledem na tradici. Prostě dobrá plnotučná. Ovšem mletá paprika je nejlepší uzená. Úžasná svou výraznou vůní a chutí. Pažitka nakonec na povrch stejně jako čerstvé rajčátko jsou už jen bonbónkem. O ovoci ani nemluvím. Víte vůbec jak skvěle ke zrajícímu sýru chutná takové mango?

>> Zrání v teple? Tak to já opravdu neberu. Jak už jsem zmínil výše. Tchán to míval a užíval si. Nemohu tvrdit že vyloženě špatně. Jeho tvarůžková pomazánka s hodně pálivými feferonkami přímo ve směsi byla excelentní. Ovšem zárověň natolik brutální, že výsledkem byla primárně veliká chuť zapíjet. Samozřejmě pivem. Ty návštěvy si asi umíte představit.

 

Romadur

Použití je v podstatě stejné protože historicky se nejedná o nic jiného než napodobeninu pivního sýra. Alespoň myslím. Nezjišťoval jsem podrobnosti. On prostě tak vypadá a chutná. Něco mezi tvarůžky, hermelínem a pivním sýrem. Pokud si vzpomínám, je to produkt relativně nový. Někdy z období osmdesátek minulého století.

 

romadur, nedám na něj dopustit, jen pozor při nákupu na datum, rád rychle přezraje a je pak nahořklý…

03-romadur

 

>> Spotřeba není určena datem nebo nařízeními EU. Je dána pouze možnostmi každého z nás. Stejně jako vlastní chutí. On totiž každému jinak chutná. Já raději ideálně zralý a jiní zase opravdu měkký, skoro tekutý. ten ale má tu hořkou pachuť kterou já nesnáším. Popravdě od doby, kdy jsem se před asi osmi lety z něj pořádně po..

No jo no…

 

Takže včil už ty obrázky

pivní sýr – servis, podáváme vše pěkně pohromadě a na každém necháme jak si s tím poradí…

02-pivní sýr,cibulka,máslo,chléb,hořčice

 

pivní sýr – každý sám, pečivo si odložíme stranou a pořádně vše rozmačkáme a rozmícháme, na polovinu, tedy 50 gramů sýra plátek másla asi 2-3:1, půl lžičky hořčice a dvě lžíve piva…

03-a mačkáme

 

dochucení – já si určitě přisypu nahoru na chleba papriku, uzenou, pažitku, čerstvou, kyselá okurka nebyla by od věci a hrozně mi chyběla mladá jarní cibulka které jsou právě nyní plné trhy, jen já ji nekoupil…

04-a papáme

 

a tady je na patce z právě dnes upečeného chleba – pšeničného Vinohradského podle Maškrtnice, přestože jsem opět experimentoval a nedržel se základu, byl opravdu téměř nej…

08-vinohradský a pivní

 

Popsal bych jej jako super housku. Je to bílé pečivo, je to perfektní chleba, ale není to fajnový žitný, který se mi nedaří. Ale já vím proč. Nemám trpělivost a ta láska k pečení také chybí. Však už mne znáte.

 

a ještě ten Romadur – pro mne klasika bez omezení v času a souvislostech…

04-romadur a čerstvý chléb

 

vždy už jen s domácím chlebíkem, na másle, s pažitkou a kyselým mlíkem…

02-chléb,máslo atd

 

no a nebo tak…

05-no a nebo tak

 

Inspirace

sejra od Lenky

 

Sdílejte...
Summary
product image
Author Rating
1star1star1star1star1star
Aggregate Rating
5 based on 4 votes
Product Name
Pivní sýr

2 Responses to “Pivní sýr či Romadur..??..”

  • jirka says:

    Jo romadur, hmmmm. Taková ta cihlička potažená žlutooranžovým mázkem a zabalená v staniolopapírovém obalu? (Znova hmmmmmm). Taková ta lahůdka vonící i přes igelit nákupní tašky, (trojité hmmmmm).To vím o čem je řeč,každý druhý den si ho kupuji a vychutnávám jako svačinku cestou z přáce.Ne častěji kvůli obsahu soli ale být u zdroje (nekonečné hmmmmmm ) jedl bych jej do zkornatění tepen a je jedno jak. Občas prokládám tvarůžky (minimum tuku). Důležité je vědět že niva, hermelín, romadůr a syreček jsou přírodně zrající sýry, s nimi si náhražky nezadají, ušlechtilým plísním by totiž nechutnaly a proto jsou jedinečné a zdravé.

Komentáře