Pivní sýr či Romadur..??..
Představovat tuto klasiku na českém webu mohlo by se zdát nošením dříví do lesa. Není tomu ale tak. Je to o jednoduchém faktu. Že totiž velká spousta lidí vůbec netuší, jak správně tyto sýry použít a vychutnat. Já Romadur miluju a mám doma tak jednou za 14 dnů. Pokládám si plátky na chléb či housku s máslem a různě doplním vším, na co mám právě chuť nebo je k dispozici. Pivní sýr jsem zblízka neviděl dobrých 20 let! No vážně. Běžně jej doma míval děda a já dodnes netuším jak to vlastně jedl. Správně si jej, stejně jako tvarůžky připravoval můj skoro tchán. Někdy ovšem až příliš brutálně. Nechával kousky zrát ve sklenici s pivem a občas to přehnal. Opravdu hodně. Až jsem jednou nevydržel a tu sklenici mu odnesl. Do popelnice :O
Pivní sýr
Není z piva, ale s pivem se podává. A měl by se jím i zapíjet. Nebudu zapírat. U mne toto neplatí. Pivo do pomazánky ano, na zapití ovšem mám raději mléko. Nebo podmáslí. Nádherně mi jej připomenula Lenka Požárová a tento článek může vypadat jako kopie. Není, jen jsem chtěl ještě více rozšířit povědomí o staré klasice. Nakonec, Lence kopii posílám a nevěřím že by se urážela.
pivní sýr, klasika kterou už jsem skoro zapoměl, nyní ale opět tradičně na mém jídelníčku…
>> Nebudu vám vnucovat nějaký konkrétní druh a výrobce. Nevyznám se v nich a hned ten první zakoupený mi hodně vyhovoval. Musím samozřejmě zmínit smutný fakt. Kvalita něco stojí a tento stejně jako romadury pokud nejsou v akci vychází na neméně než 250,- Kč/kg. Spíše ale dráž.
>> Ten servis. Správně by měl vypadat jako na fotce níže. Vše pěkně pohromadě a s vidličkou k dispozici. Abychom si vše mohli podobně jako tatarák promíchat a rozmačkat a nandat tu výslednou směs na ideálně čerstvý chléb. Kváskový samozřekmě. A s pivem (mně stačí dvě lžíce na porci). Bílé pečivo, housky a rohlíky nejsou to vono. Ale chutě máme každý své.
Klidně si to umím představit v kombinaci s francouzským croissantem. Nebo na kouscích bagety a zapečené v salamandru. Ale to už odbíhám od základu. Nicméně lze a to v mnoha obdobách. O tom přece jídlo je. O kombinacích a obměnách.
>> Vychucení. S hořčicí bych příliš neexperimentoval. Už jen s ohledem na tradici. Prostě dobrá plnotučná. Ovšem mletá paprika je nejlepší uzená. Úžasná svou výraznou vůní a chutí. Pažitka nakonec na povrch stejně jako čerstvé rajčátko jsou už jen bonbónkem. O ovoci ani nemluvím. Víte vůbec jak skvěle ke zrajícímu sýru chutná takové mango?
>> Zrání v teple? Tak to já opravdu neberu. Jak už jsem zmínil výše. Tchán to míval a užíval si. Nemohu tvrdit že vyloženě špatně. Jeho tvarůžková pomazánka s hodně pálivými feferonkami přímo ve směsi byla excelentní. Ovšem zárověň natolik brutální, že výsledkem byla primárně veliká chuť zapíjet. Samozřejmě pivem. Ty návštěvy si asi umíte představit.
Romadur
Použití je v podstatě stejné protože historicky se nejedná o nic jiného než napodobeninu pivního sýra. Alespoň myslím. Nezjišťoval jsem podrobnosti. On prostě tak vypadá a chutná. Něco mezi tvarůžky, hermelínem a pivním sýrem. Pokud si vzpomínám, je to produkt relativně nový. Někdy z období osmdesátek minulého století.
romadur, nedám na něj dopustit, jen pozor při nákupu na datum, rád rychle přezraje a je pak nahořklý…
>> Spotřeba není určena datem nebo nařízeními EU. Je dána pouze možnostmi každého z nás. Stejně jako vlastní chutí. On totiž každému jinak chutná. Já raději ideálně zralý a jiní zase opravdu měkký, skoro tekutý. ten ale má tu hořkou pachuť kterou já nesnáším. Popravdě od doby, kdy jsem se před asi osmi lety z něj pořádně po..
No jo no…
Takže včil už ty obrázky
pivní sýr – servis, podáváme vše pěkně pohromadě a na každém necháme jak si s tím poradí…
pivní sýr – každý sám, pečivo si odložíme stranou a pořádně vše rozmačkáme a rozmícháme, na polovinu, tedy 50 gramů sýra plátek másla asi 2-3:1, půl lžičky hořčice a dvě lžíve piva…
dochucení – já si určitě přisypu nahoru na chleba papriku, uzenou, pažitku, čerstvou, kyselá okurka nebyla by od věci a hrozně mi chyběla mladá jarní cibulka které jsou právě nyní plné trhy, jen já ji nekoupil…
a tady je na patce z právě dnes upečeného chleba – pšeničného Vinohradského podle Maškrtnice, přestože jsem opět experimentoval a nedržel se základu, byl opravdu téměř nej…
Popsal bych jej jako super housku. Je to bílé pečivo, je to perfektní chleba, ale není to fajnový žitný, který se mi nedaří. Ale já vím proč. Nemám trpělivost a ta láska k pečení také chybí. Však už mne znáte.
a ještě ten Romadur – pro mne klasika bez omezení v času a souvislostech…
vždy už jen s domácím chlebíkem, na másle, s pažitkou a kyselým mlíkem…
no a nebo tak…
Inspirace






Jo romadur, hmmmm. Taková ta cihlička potažená žlutooranžovým mázkem a zabalená v staniolopapírovém obalu? (Znova hmmmmmm). Taková ta lahůdka vonící i přes igelit nákupní tašky, (trojité hmmmmm).To vím o čem je řeč,každý druhý den si ho kupuji a vychutnávám jako svačinku cestou z přáce.Ne častěji kvůli obsahu soli ale být u zdroje (nekonečné hmmmmmm ) jedl bych jej do zkornatění tepen a je jedno jak. Občas prokládám tvarůžky (minimum tuku). Důležité je vědět že niva, hermelín, romadůr a syreček jsou přírodně zrající sýry, s nimi si náhražky nezadají, ušlechtilým plísním by totiž nechutnaly a proto jsou jedinečné a zdravé.