Pizza – na fólii Electrolux a rozpáleném plechu
Dárek od firmy Electrolux mne nedávno potěšil, poté pobavil a naposled doslova nadchnul. Ano prosím, jejich pečící fólie je skvělá věc a dík jednomu nápadu ji mohu vřele doporučit jako nejen nezastupitelnou, ale neuvěřitelně inspirativní pomůcku. Konkrétně pizza na ní totiž od teď už navždy bude zvládnutelná i pro největší nemehlo. A to myslím víc než vážně a doslova! Abych byl úplně konkrétní, jedná se o pečící fólii do trouby Electrolux. Zvládne teploty až do 260°C což je celkem výjimka, již ještě zmíním.
Celé to začalo při pečení domácího chleba, přesněji kousků 10 a 11. Když už mám ten kvásek Živáček, pomyslel jsem na jeho využití v něčem jiném, než právě jen poctivém českém chlebu. A protože pizza je moje oblíbené jídlo, jež si ovšem jen nerad dávám venku dík až příliš časté nekvalitě, nebylo zbytí. Jdu do další a to kváskové. Věřte mi, ani na té není nic zvláštního. Kvásek na kde co používají i italští pekaři a pizzaři. Nedávno jsem četl o jednom, jež si podle něj takzvanou matku hlídá poctivě už dobrých 16 let!
Od teorie k praxi
Když jsem odkládal kvásek znovu do lednice k odpočinku na další týden, napadlo mne odebrat tři lžíce a znovu rozkvasit dvěma lžícemi žitné celozrnné mouky s trochou vody. A že si tedy večer připravím konečně po delší době domácí pizzu. Na tom koneckonců není nic zvláštního. To až později.
Rozkvas
– 3PL kvásek
– 2PL žitná mouka celozrnná
– 1dl voda
Těsto
– 100g rozkvas
– 120g mouka hladká pšeničná
– 1PL podmáslí
– 1PL olej olivový
Pizza těsto – zpracování
>> Vše dobře prohnětené po tom co kvásek pracoval asi 3 hodiny jsem vytvaroval do koule a poprášené oliváčem nechal v pokojové teplotě zakryté sáčkem zrát další 2 hodiny. Asi by byly lepší 4 v lednici, ale netrpělivost mi nedovolila.
>> A teď to začíná – těsto jsem ještě jednou přeložil a utáhnul, jako chlebové. A rozválel do placky přibližně kulaté přímo na pečící fólii. Opravdu žádné překládání, odlepování, tvarování, podsypání. Prostě nic. Pak jsem podle formy na pizzu (ale klidně použijte talíř, nebo ještě lépe poklop do mikrovlnky) oříznul příborovým, tedy tupým nožem tvar a pokladl vším, na co jsem měl právě chuť. Jak jinak, byl to můj oblíbený tuňák a cibule. Ale…
Pizza tuňáková s jarní cibulkou
>> Ano, krom tuňáka z oleje jsem použil cibulku zelenou a tím porušil svou zásadu. Na tuňákovou pizzu totiž obecně volím jen bílou, na velmi teninké plátky pomocí krouhače 3 milimetry krájenou. Sýr jsem také zvolil netradičně a to Goudu. Nebijte mne, co bylo to jsem použil. Co se týče ochucení, pak u mne opravdu dle zvyku a dávné zkušenosti z pizzerie. Kvalitní rajčatové pyré, lehce solené a pepřené, se sušenou bazalkou, česnekem, pálivou papričkou a olivovým olejem.
>> To vše stále na té fólii a bez nějakého spěchu s pocitem, že když těsto hodně provlhne, už to do trouby v celku nedostanu. Nene, naopak. Opravdu klidně jsem nakladl vše až do konce a mezitím měl troubu i s plechem rozpálenou na 230°C. Ne že bych si raději jak je zvykem nenahodil alespoň 250. Jenomže nové trouby, jak jsem byl upozorněn panem Bradáčem za Electrolux, jsou jen do 230. Takže tak. Paradox pak je, že ta fólie snese až 260°C.
>> Finále – v této chvíli jsem spoléhal na dvě základní vlastnosti pečící fólie a obzvláště této, značové. Obě se potvrdily na 100%.
1/ Je tvárná – vše tak jak to bylo jsem prostě vláčnám pohybem přetáhnul z válu na právě z trouby vytažený a vedle na sporáku položený rozpálený plech. Ten šoupnul zpět a nechal nechal 10 minut péci. Pak opačně.
2/ Je nepřilnavá – a na to jsem spoléhal nejvíce. Takže naprosto bez porušení jsem vše opět stáhnul na krájecí desku, fóĺii lehkým tahem z pod pizzy vytáhnul a tu překrojil běžně rádlem.
Perfektní..!!..
Když pominu fakt, že jsem těm 230°C příliš nevěřil, lze snad prominout, že jsem ji i připálil. Příště už s klidem a maximálně 8 minut horký vzduch. Každopádně, tady máte postup pro každého a experimentujte. S tou úžasnou fólií to jde více než jen dobře a já bez uzardění přiznávám, že možná později, ale přece. Neznal jsem to, ale o to více teď vyzkouším a ty zkoušky si vychutnám.
Mimochodem, za dva kusy v balení dáte pouhých 220,- Kč a k použití jsou na snad 500 pečení. To se asi vyplatí. Hmmm..??..
Tak jako tak, tady máte pizzu, která je vlastně pečená tak jak má. Na rozpáleném podkladu, relativně rychle (v peci na 360°C je to asi za 2-3 minuty), s perfektně propečeným spodkem.
Fotorománek
těsto na korpus oříznuté podle formy příborovým nožem…
… korpus s ochuceným rajčatovým pyré…
… korpus s pyré a sýrem…
… a s tuňákem z konzervy…
… krom tuňáka i s krásně zelenou cibulkou…
… no a hotovou, ne už tak krásně připálenou pizzu…
No cococo? Sem se zapoměl u počítače když jsem si to rozepisoval. Tak mne hned nesuďte 😀
A mimochodem, u výsledku jsem jednu velmi podstatnou věc nezmínil. Tak co to asi je??? No…
Pizzař MDMP k vašim službám prosím…
PS: když na to tak koukám, u všech fotek malá chybka. No co už. Podpisy mám tři. Tak to ten obrázek i web náš vezdejší klidně snese prokombinovaně…






Je dobré narazit na recept, kde autor chápe, jak by se měla pizza správně upéct a nezabývá se pouze ingrediencemi, jako většina postupů na internetu.