Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pizza šneci

08_pizza šneciTaková rychlovka. Pizza šneci jsou opravdu snadní a přitom dostatečně pikantní. K zasycení nejen tomu fyzickému, ale hlavně takříkajích niternému. Je to prostě kombinace dobrůtek rychle připravených do vzhledu takříkajíc halabala a přitom neskutečně chutní. Asi bych se tím nemohl živit pravidelně, protože čím dál častěji zjišťuji, že nejlepší jsou pro mne jídla nejjedodušší. A to nemyslím jen úpravou, ale hlavně v chuti. Pečené kuře, brambory nebo rýže, tatarka nebo okurka. Nic víc. Na tyhle šnečky jsem ale měl chuť asi týden, takže dnes hned ráno listové těsto z mrazáku a za 35 minut lahůdka na stole. A ve mně. A ve spolubydlovi. A v jedenáct dopoledne v hospodském tady kousek působícím. Prostě fofr…

Z čeho a jak – těsto

– 42g droždí /nebo sáček sušeného/
– 1PL cukr
– 300ml mléko
– 600g polohrubá mouka
– 1/2čl sušený tymián
– 200g máslo
– 4ks žloutky
– 1čl sůl
– 600g kysané zelí
– 1ks vejce na potření těsta
– drcený kmín a hrubá sůl /Maldon/

 

– Předem upozorňuji, že toto je dávka na dva plné plechy. Já připravuji jen polovinu.

>> Droždí s cukrem vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem, zaprášíme trochou mouky, zamícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 10−15 minut, než kvásek vyběhne.

– Nezapomeňte, že droždí sušené toto nevyžaduje. Prostě jej stačí vmíchat do mouky.

>> Ke kvásku přidáme mouku s tymiánem, rozpuštěné vlažné máslo, žloutky a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá mísy, poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto dvakrát promísíme (přepíchneme). Vykynuté rozválíme na plát a poklademe…

– Tohle těsto je opravdu vděčné. Upečte z něj rohlíky, plněné šátečky, nebo jen zvolte jiné náplně. Ale klidně použijte těsto listové pokud se vám právě nechce míchat tohleto. A k následující náplni je snad i vhodnější, protože pevnější a nelepí.

 

Z listového těsta

– 400g těsto
– 400g plechovka rajčat
– 200g sýr /mozarella, gouda/
– 150g šunka
– 2PL česnekový olej
– 1čl feferonková pasta
– Sůl, pepř, bazalka

 

>> Těsto na pizza šneky je li jako to moje z mrazáku si přendáme do lednice už den předem. A ráno na vál až těsně před úpravou ať zůstane chladné. Vyválíme a to nejen tradičně do víceméně obdélníku tlošťky maximálně 3 milimetry, ale nejdříve ještě několikrát přeložíme jak se na lístkové těsto sluší a patří. Přitom lehce prášíme hladkou moukou.

>> Připravime si rajčata – krájená z plechovky. Nic proti těm čerstvým, ale tohle je jistota. Smícháme s česnekovým olejem, nebo jen s olivovým olejem a ochutíme utřeným česnekem, solí a pepřem, papričkou, bazalkou. Mně to stačí. Vy si dejte oregano či provensálské bylinky. Jak jen srdce zatouží.

 

– Není samozřejmě od věci přichystat si omáčku náročnější. Zpěníme na oleji s máslem 50 gramů pokrájené cibulky a vyklopíme na to rajčata. Vroucí zalijeme půldeckou vína dle chuti a necháme chvíli redukovat. Pak teprve dochutíme tím ostatním.

 

>> Každopádně chladnou směsí potřeme asi 2/3 těsta, posypeme strouhaným sýrem dle vlastního výběru (opravdu nedoporučuji eidam 30%) a poklademe například šunkou. To už je opravdu individuální.

 

– Já vím že v této zemi si potrpíme na různé salámy, paprikáče, slaniny a podobně. Vřele nedoporučuji. Ty pizzy jsou dle mého prostě hnusné. Krom toho že mají dosti podivné pachutě dík surovinám v těchto rádoby uzeninách, obsahují pak také opravdu nechutné množství tuku, jež sám o sobě je k ničemu, ale právě z těch salámů a při tepelné úpravě opravdu odporný. Rajče, sýr, šunka. Co chcete více?

 

>> Těstu nejdříve přehneme strany boční ať náplň neutíká. Poté spodní okraj blíže k sobě a ten pak ještě jednou přeložíme v půli. Srolujeme téměř ke konci, odstraníme tu trochu co protekla. Horní stranu zvlášť přeložíme na povrch a otočíme jí dolů. Ostrým nožem pak doslova prosekáme poměrně zprudka jednotlivé pizza šneky.

 

– Nedivte se té vizáži prosím. Vypadá to divně. Všude teče rajčatová šťáva a na plechu se to celé jaksi propojí dík sýru. No a co! To je správně. Fakt!

 

>> Naskládané na pečícím papíru upečeme dosti zprudka v troubě, horký vzduch 190°C/20 minut. Ale hlídáme barvu ať nejsou černé a hořké. Poté sundáme z plechu na desku i s papírem – jen sesuneme lehkým tahem a necháme 5 minut chladnout. Rozebereme a seskládáme aby se už nedotýkali. Za dalších 5 minut je to jedlé a po ještě 10.minutách i chladné, tekže seskládatelné na talíř.

 

naskládáme a zamotáme…

01_pizza šneci

 

zamotané odsekáme…

02_pizza šneci

 

odsekané vyskládáme…

03_pizza šneci

 

vyskládané upečeme…

04_pizza šneci

 

a hotovo…

pizza šneci_postcard

 

Nic víc, nic míň. Dobrou chuť.

MDMP

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pizza šneci
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře