Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Plechová huba 2011

caribbean_habanero_pepper Tak se jmenuje soutěž v konzumaci pálivých jídel, papriček a omáček pořádaná druhým rokem v Praze, tentokrát v baru Hells Bells Rockin Pub. www.plechova-huba.cz. Podle účasti (asi 16 soutěžících) je jasné, že se o této akci ještě moc neví. Ani já nejsem velkým příznivcem dochucování stylem „dokud poznám co jím, není to dost ostré“. Nicméně upozorněn kamarádem Honzou jsem si soutěže všimnul a s radostí mohu prohlásit, Honza ji vyhrál! Věděl jsem, že miluje maximálně pálivé „dobroty“. A jednou mi předvedl praktickou ukázku opravdu ostře. Vyzkoušel totiž na mně účinek pálivé omáčky s extraktem kapsaicinu.

Aby bylo jasno: pěstují se chilli papričky, které mají odstupňovanou pálivost v jednotkách SHU – Scoville Heat Unit = Scovilleho jednotky pálivosti (více se dočtete na www.habanero.cz). Dále máme k dispozici a ke koupi omáčky a další produkty z nich vyrobené. No a ještě existují omáčky s extraktem kapsaicinu. To je ta věc, která v paprice či feferonce tolik pálí. A jen tak pro srovnání: každý známe klasické červené „Tabasco“ vyráběné z papriček Jalapeňo. Má asi 2500 SHU. Na mne ovšem tehdy Honza vyzkoušel extraktovou  „Da Bomb Groun Zero“, která má 234000 SHU! Ten výsledek byl pro mne dokonale devastující! Asi půl hodiny jsem chodil kolem domu, rudý, přes slzy jsem neviděl. A nakonec rychlý úprk na toaletu, kde to ze mne „lítalo horem, dolem“. Nikdy více!

Da Bomb má s víčkem spojenou tenkou skleněnou tyčinku, kterou se stačí pokrmu dotknout, aby se dostala do jídla. Mně se dotknul jen hřbetu ruky a já to olíznul. Dvě vteřiny jsem „vychutnával“, od té třetí začalo výše popsané peklo.

Co si budem povídat, každý máme jiné vnímání chutí a použití chilli v dobrém jídle je velmi žádoucí. I pro zdraví.

 

da bomb

 

Jelikož stránky plechové huby nejdou druhý den spustit, tady je krátká reportáž ze soutěže:

Plechová huba: podívejte se, jak se soutěží v pojídání chilli

A ještě záznam na You Tube:

Plechová huba 2011 – část 1

 

Takže po doplnění Honzou jsem dohledal, že toto byl důvod mého malého pekla: 1,5 milionu SHU!

 

Da' Bomb The Final Answer

 

Plechová huba je soutěž vskutku “neoriginální”, zato výrazná. Jak invencí soutěžících, tak i jejich často zajímavým přístupem k chilli a životu. Příkladem budiž letošní výherce.

Kam to asi povede Honzo ? Pije se zapálená kořalka. Bude se jíst hořící pokrm?

Sdílejte...

Komentáře