Pálivá polévka z dýně Hokaidó s kari pastou
Zbyla mi doma poslední dýně Hokaidó a já nevěděl co s ní. Prostě mi moc nechutná. Ovšem vyhodit to ani omylem. Takže polévka a rozdat. Jenže…
To bych nesměl být já abych nedostal nápad. Nedávno jsem se pokusil připravit základní Tom Yum polévku. Dík sporadickému obsahu lednice to byl opravdu jen pokus. Tentokráte se ale nabízí skvělá možnost – pro mne chuťově nudná dýně vylepšená pikantní kari pastou. Proč ne?
Velmi snadné
>> Na olivovém oleji jsem do skla orestoval 100 gramů pokrájené cibule s lžicí pasty. Přidal kousky očištěné, neloupané a pokrájené dýně – 600 gramů. Zalil 1,5 litrem vody a přivedl k varu. Ochutil solí, pepřem a lžicí rybí omáčky. Pod poklicí pomalu vařil asi 30 minut.
kousky pokrájené dýně
>> Vše jsem rozmixoval do hladka a dobře propasíroval. Zjemnil smetanou. No a to je celé.
polévka s chipsy z opečené schwarzwaldské šunky
Překvapení 🙂
Velmi pikantní po dýni chutnající polévka která může chutnat stokrát jinak. To pouze podle toho, jakou použijete kari pastu. Pozor ale! Opravdu pastu. Ne ten zelený prášek prodávaný v mnoha podobách napříč obchodní sítí. Ten je v tomto případě skoro k ničenu. Ne ovšem nepoužitelný. Bude chtít jen vylepšit o česnek, chilli papričky a podobně. To vše jen chvíli prohříváte s cibulí na oleji. Pasta je prostě hotová. Každopádně polévku vylepšíte podáním s nejen opečenou šunkou, ale například kouskem grilované či na páře vařené ryby, krevetami, kousky kuřete, zeleninou a samozřejmě kokosovým mlékem namísto smetany.
Jak už jsem několikrát poznamenal, nemusím dýni a kari příliš často. Občas ale docela rád a tentokráte opravdu s chutí.
Abych nezapoměl
Tohle je jen polévka. Každopádně si umím velmi snadno představit něco lépe prokombinovaného. Když totiž na začátku použijeme jen polovonu vody a na konci vynecháme smetanu máme k dispozici parádní omáčku na přípravu asijských specialit.
Rychlý příklad
>> Ve woku zprudka orestujeme maso dle chuti. Odložíme do tepla a na vycezeném tuku stejně orestujeme cibuli, kapii a zelené fazolky. Přidáme maso, zalijeme dýňovým základem a rychle necháme projít varem. Voilà, čína k rýži hotová za několik minut.
>> Nebo: kuřecí paličky obalené v mouce opečeme ze všech stran na olivovém oleji s máslem, zalijeme základem a necháme deset minut pod poklicí probublávat. Zredukujeme a přidáme zeleninu dle chuti.
MDMP