Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pálivé ragů z vepřového kolínka s cizrnou a restovanou zeleninou

Pálivé ragů z vepřového kolínka s cizrnou a restovanou zeleninou03Ach jo! Připadám si jako školák při zkoušení. Musím totiž začít takto: na začátku tohoto článku se omlouvám, protože nedodám všechny původně zamýšlené materiály. Nebo školačka: milý deníčku, jsem smutná protože mne zklamal…

Nu což, to podstatné na konci, včil to vaření!

Dostal jsem dárek. Věcičku kterou už delší dobu chci koupit a nějak se k tomu nedostávám. Kolega v práci ji přinesl, položil na stůl a prohlásil že to prostě nepoužívá. Ani ještě nevybalil z originál pixle. Já ale neumím věci jen tak dostávat. Takže tradiční otázka a rozumná odpověď: něco mi uvaříš. No jo, co ale? Takže dotaz a velmi rychlý výběr…

"Bylo to takové pikantní a mně to chutnalo a tak třeba podobně." No a je jasno. Tohleto kari je pro kolegu za dárek i pochvalu dřívější ochutnávky.

 

A protože neumím a nechci dělat dvakrát stejně jednu věc dostane novinku dle mé fantazie.

 

Řekněme jaksi po indicku

 

Suroviny

– 1ks koleno
– 50g pasta červená /2PL Mae Ploy/
– 2PL máslo
– 1PL mouka
– 100g cizrna
– 100g cibule
– 100g mrkev
– 150g jablko
– 50g pórek
– 1ks stroužek česneku
– 100ml kokosové mléko

 

 

Zpracování

>> Kolínko vykostíme a ze zbytků si hned založíme vývvar. S nějakou zeleninkou. Ať je čím zalít maso v pekáči.

>> Čisté maso kterého mi z kilo a půl vážícího kolínka zůstalo rovných 800 gramů pokrájíme na větší kostky, obalíme v mouce a opečeme ze všech stran v másle. Přidáme pokrájenou cibuli, pastu a promícháme. Restujeme dokud se vše nezačne lehce chytat dna. Zalijeme půllitrem vývaru a pod poklicí v troubě na 160°C pečeme asi 45 minut.

 

Máslo ideálně přepuštěné, tedy Ghí. Je to chutnější a hlavně autentičtější. Kari pasty vyšly na 50 gramů dvě lžíce. Každopádně záleží na její kvalitě a typu. Já běžně na ochucení stejného množství masa používám tak asi lžičku, ale tentokráte chci opravdové karí…

 

>> Po třech čtvrtkách hodiny kdy jsme si hlídali dostatek tekutiny přidáme namočenou cizrnu. Ideálně přes noc. A dalších 45 minut. Cizrna i tak bude ještě pěkně pevná.

>> V pánvi si opět na Ghí orestujeme pěkně zprudka kousky mrkve, pórku, jablka. Nakonec vmícháme rozsekaný česnek a pořádnou hrst petrželky. Necháme chvíli pod poklicí a vmícháme do směsi společně s kokosovým mlékem. Vrátíme do už vypnuté trouby a necháme 20 minut odpočívat.

 

No a to je celé. Nic složitého jako tento typ kuchyně obecně. Ale! Přestože jsem použil tak asi polovinu doporučeného množství pasty, je to fakt síla. Taková že já snesu na jednu porci tak asi jednu lžíci. No ale nebylo to pro mne takže…

 

po porci jsem věnoval ještě dvěma kamarádům, tak uvidíme kdo přežije 😀

Pálivé ragů z vepřového kolínka s cizrnou a restovanou zeleninou02

 

 

A o čem že bylo stýskání na začátku? No tak vězte:

1/ při krájení pórku jsem se říznul. Vůbec si nevzpomínám po jak dlouhé době, zato ale doteď cítím jak kvalitně. Uříznul jsem si špičku malíčku. Krve po bytě všude spousta než jsem vyhrabal náplasti a vydrželo to téci přes 4 hodiny. Míchat a použít bylo by na slušnou prdelačku.

2/ navařil jsem, uklidil a mazal to nacpat do jakéhosi prohlížitelného formátu. Všechny fotky krom dvou posledních mi zmizely z úložiště na cloudu. To jsem ale zjistil až dnes při kompletaci. Takže od začátku do konce neuvidíte jak se vykosťuje koleno, porcuje maso a (ó jaká škoda) ani můj uřízlej kus prstu. no dobrej gram to mohlo vážit 😛

3/ ješte týž večer jsem si zlomil brejle. Takže včil lehce poslepu a hodně nasraně kompletuju co zbylo.

Prostě hnus velebnosti. Jdu na pivo!

 

 

PS: původně šlo o tuto hračičku…

Megapixel univerzální dálkové ovládání

 

 

Tak si to užijte za mne a uvidíme co mí strávníci. Prozatím kamarád Jano zcela spokojen a pálivosti by přidal. Ach :O

 

21.3.2014 – tak milý deníčku a všici kdož čtete, našel jsem způsob jak si obnovit část zálohy. takže jediná fotka sem a zbytek na facebooku v albu.

 

primárně šlo o hračičku na ovládání fotoaparátu, i když je na stativu stačí malé hnutí a každá z patnácti fotek je trochu jiná, takže díky Mariane

ovladač fotoaparátu

 

No a dále už tradičně, fotečkově ale na FB. Tady jen jedna pohlednice. A prim na ní hraje samozřejmě fotka kde se nachází inkriminovaný nůž odstranivší kousek mého malíčku. Byl pohromadě docela hezkej… 😛

Pálivé ragů z vepřového kolínka s cizrnou a restovanou zeleninou_postcard

 

 

Takže na FB by mělo album být tady. Zkuste to…

 

 

MDMP

Sdílejte...

3 Responses to “Pálivé ragů z vepřového kolínka s cizrnou a restovanou zeleninou”

  • Hannah12 says:

    Musím se zeptat, zda ty nemilé příhody doprovázející vaření se Ti nepřihodily v sobotu 15.3. ?
    To byl totiž i můj „den blbec“. Na co jsem šáhla, to jsem zvorala. Spálila jsem si ruku, ukopla prst, připálila květákové karboše… 🙁 🙁
    Jinak k jídlům a lá indie…mám doma pár pytlíků koření dovezeného přímo z Indie. Jako první pokus jsem dělala kuře a toho koření tam nasypala vskutku mocně. No, co ti budu vyprávět, vonělo to skvěle a poté, co si po prvním soustu překonal pocit, že ti to urve hlavu a spálí žaludek, tak to i skvěle chutnalo. Vypadalo to nevinně, ale ostré to bylo jako nůžky střihorukého Edvarda. U druhého pokusu jsem ke koření přistupovala velmi obezřetně. 🙂
    PS: a co že to je za hračičku????

Komentáře