Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pljeskavica burger – podruhé a rafinovanější

12-burger a žemle s pestemTakže tedy od začátku. Tohleto tady a poměrně nedávno si prohlédnul kamarád a kolega Rajko. Věren svému přístupu k životu si mne lehce podal a těžce poučil. Že totiž ona ta pljeskavica není jen tak nějaká placka masa. A že to dělám děsně malé. A že existuje něco jako Kajmak, nebo Kaymak – tradiční balkánská specialita, která se ale doma vemi špatně a zdlouhavě připravuje. Vy si najděte informace pomocí pana googla. Já jsem jako náhradu vmíchanou do masa použil hrudkovitý doma odleželý tvaroh. Což je možnost výslovně doporučená.

Ať je to jak chce a moje povídání s Rajkem dopadlo jakkoliv, chtěl jsem sebe poučit a jemu ukázat že umím. Primárně přizpůsobit se. Takže spousta hledání, stovky fotek na google a nakonec jedno video, které opravdu inspiruje. Podívejte se na to a já jdu do popisu svého přístupu.

 

Srbska pljeskavica z Beogradu?

Jak už je mně vlastní, sledoval jsem pozorně a nakonec přizpůsobil vše vlastní chuti. To například znamenalo jednodruhové maso vylepšené uzenou slaninou. Ve výsledku veliké překvapení a jednoznačná možnost do budoucna. Také původně doporučovaný Ajvar jsem nahradil vlastní BBQ omáčkou, která jej velmi snadno nahradí. A nejen to. může být ještě lepší. Nepopíši ji tady poprvé.

 

Recept na pljeskavica srbska

 

Maso

– 500g hovězí pupek
– 50g slanina
– 1čl oliváč
– paprička
– sůl a pepř

 

Náplň

– krájená cibule
– solený tvaroh
– uzená paprika

 

Omáčka

– 2ks plechovka rajčat
– 2PL smažená cibulka
– 1PL hořčice
– 1PL jablečný ocet
– 1PL červené víno
– 1PL olivový olej
– 2PL cukr /med/
– 1čl chilli
– 3ks stroužek česneku
– sůl a pepř

 

Burger

– 2ks žemle z Tesco
– 1ks paprika bílá
– 1ks menší cibule

 

Tvaroh namísto Kajmaku

– 1ks tvaroh z Lidlu
– 1 litr voda
– 100g sůl
– 1čl olej Dědolej
– 1ks větvička rozmarýnu

 

Srbská pljeskavica z Prahy a bez respektu

Jediné co nemám, respektive nemohu najít, je fotka tvarohu. Postup je ale tady, a už nejednou na tomto webu. Ve výsledku je ten olej dle mého názoru spíše na škodu. Myslím pro přímou spotřebu. Ovšem takto sestavený výsledek, tedy jako doplněk jídla skvělé. Vážně a vřele doporučuji. No a dále…

 

Obrázky

1/ Takže od začátku a to nejdůležitější. Hovězí pupík je ideál, stejně jako krk. Ty blanky samozřejmě pryč…

00-pupek na burger

 

2/ Do mlýnku se slaninou a česnekem…

01-do mlýnku

 

3/ Z mlýnku, šajba číslo 5, nejvyšší rychlost a maso hodně vychlazené…

02-z mlýnku

 

4/ Přidáme posekanou papričku, olej, sůl a pepř…

03-masová směs

 

5/ No a jasná změna mně vyhovující. Zatímco se nyní dost prpaguje mletí nahrubo a co nejúspornější zacházení s masem, mně vyhovuje a pro pljeskavicu platí, prudce promíchat…

04-vymícháno

 

6/ Takže jednu minutu hákem na hnětení těsta a stupeň číslo 4. Rychle a nekompromisně. Odložíme do lednice na alespoň půl hodiny…

05-k odpočinku

 

7/ Konečně Pljeskavica. Tahle vymíchná směs se skvěle tvaruje. Mokrá podložka, mokrá ruka, rozplácnout a dlaní vyhladit. 150 gramů na porci. Posypeme uzenou paprikou, jemně krájenou cibulkou a odleželým tvarohem. Okraje cukrářskou stěrkou přeložíme ke středu a jemně vytvarujem klasický uzavřený burger…

07-pljeskavica

 

8/ To výše si prostě musíte vyzkoušet. Těžko více slovy popisovat. Toto už jsou žemle, opět z Tesco, opečené na grilovací pánvi…

09-žemle

 

9/ Na žemle domácí kečup z rajčat a pečených paprik pokud možno. Ideálně kapií. Na to pod poklicí pomalu podušená cibule s bílou paprikou na oříšku másla…

10-omáčka a lečo

 

10/ No a burger. Já nejvíce používám kombinaci přípravy. Při této velikosti, 150 gramů masa a ve výsledku 3 centimetry na výšku, 2 minuty z každé strany a pak do trouby na 160°C/6-8 minut…

11-burger a žemle s pestem

 

11/ Hotovo a porce pro kamaráda k obědu…

14-burger cestovatel

 

UF! A je to. Konec menu hovězího, z nákupu za směšných 130 kaček maso a něco k tomu. Ve výsledku parádní kompletace. Vše v jeden den a rozneseno po kamarádech. Taková normální šichta u sporáku.

 

Několik drobností

>> Na vršky burgerů jsem máznul domácí, jak jinak, rukolové pesto. Není ale od věci ještě horký povrch přetáhnout filmem másla.

>> Ten kečup, respektive BBQ omáčka, je výborné pět minut prohřát s hrubě strouhanou nakládanou okurkou a jemně krájenou šalotkou. Ne jen trochu do kečupu, ale spíše hodně a kečup do výsledku na spojení.

>> Papriky s cibulí nebo salát? A majonéza? Nebo snad kysaná smetana? Vše je osobní volba. Jak to má být doopravdy, po “balkánsku”, se vám jen tak nepodaří. Takže kombinace volte raději dle vlastní chuti.

>> A ptejte se. Například na těsto. Myslím, že s tímto tukovým a ve výsledku křupavým končím. Nějak mám potřebu nadýchanosti a kynutí. I když je to zdlouhavější a v ledni naopak s kratší životností.

 

A hotovo, MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pljeskavica burger – podruhé a rafinovanější
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)

Komentáře