Pljeskavica burger
Když jsem si připravil nedávno hamburger, nechtělo se mi sepisovat další článek tady. Takže jsem to šoupnul na facebook i přes to, že se jednalo o maso špičkové kvality. A protože už nejsem kdovíjaký vyznavač této "klasiky", rychle zapoměl. Jenže! Je o mně známo a nepřipomínám to poprvé, že nemám rád firmu Tesco. Po nedávném překvapení v podobě jen rychého pohledu, jsem neodolal a s nápadem i vzpomínkou se tam vrátil a následně vrhnul do dalšího. Ono je to totiž tak…
Na farmářských trzích Jiřák jsem si čas od času dal burger pljeskavica od Balkangrilu. Ten stánek ale zmizel a já předminulý týden zůstal v sobotu bez plánovaného brzkého oběda. Takže vzpomínka na Tesco, cesta tamtéž (Tesco Extra Eden) pro něco mimo tento obchod. V něm už ale koupě žemlí a o kousek dále k nim kusu poctivého hovězího pupíku.
Žemle z Tesco Extra – neuvěřitelné překvapení a za tu cenu prostě pecka. Spíše široké než vysoké, což mi vyhovuje, křehké, ne ale houba a voní po másle…
Pljeskavica burger
Pljeskavica je balkánská specialita, která je, alespoň v mém případě ideální ze směsi hovězího a jehněčího masa. Když se pozorněji podíváte na popis níže v odkazech, zjistíte, že se jedná o v podstatě klasický kebab, jen malinko jinak sestavený. Musím přiznat, že tato moje verze je velmi odlehčená, páč jen z hovězího. To je ale lepší, než vepřové s hovězím, které už by připomínalo spíše český karbanátek. Jo, a jehněčí prostě nebylo k dispozici.
Maso
– 300g hovězí pupek
– 50g cibule
– 1ks bílek
– 1PL voda
– 1čl hořčice
– 1čl papriková pasta
– petrželka a pažitka
– sůl a pepř
Příprava
>> Jak jsem nedávno pyskoval na hrubě mleté hovězí od Naše maso, tak se dnes k němu navracím. Má totiž něco do sebe. Ale! Není od věci mlít nadvakrát. Moje sestava je na 3 burgery. Lépe se však pracuje s větším množstvím masa.
>> To semeleme společně s cibulí a česnekem na hrubé šajbě mlýnku. Jeden centimetr široké díry. Pak čtvrtinu masa semeleme ještě jednou na tom nejmenším – 3 milimetry. Z tohoto jemného mletí vznikne takzvaná spojka (známá především ve výrobě salámů a klobás), kterou velmi zprudka vymícháme s ledovou vodou. Možno už při mletí použít ledové šupinky.
>> K takříkajíc vyšlehané spojce přidáme hrubou část. Vymícháme s kořením a bylinkami. Opět, toto je má verze. Není nutně tradiční, ale ani od věci. Jako u nás zelí 10x jinak, platí to stejné pro Pljeskavicu. Navíc připomínám, když koření, tak pro balkánskou kuchyni Čubrica. Kterou já ale nerad. Ostatně, stejně jako v každé jiné kuchyni, i tady platí, čím méně, tím více. Takže bez koření a čisté maso? Klidně!
>> Tahleta směs potřebuje odpočinek. A nejen to. I když si připravíte spojku, nemusí to držet pohromadě. Není tedy od věci začít den předem. Kousky masa prosolit a nechat jako na klobásy odpočívat v lednici až 24 hodin. A pozor! Klidně neuzavřené, nezakryté. Pak, po semletí a vymíchání je ideální během 20. minut dělat burgery. Tedy vlastně Pljeskavice.
>> Jejich původní název a příprava vychází z toho slova. Prostě porci masa pořádně prohazujeme z dlaně do dlaně a pleskáme jím. Když je pěkně hutné a bez vzduchových bublin, vytvoříme výsledný kousek a šoupneme na pánev. Nebo gril venku. To je ideální.
Dále už obrázky
Maso s kouskem loje. Ten je důležitý pro chuť. Semleto, zkompletováno, promícháno a odleženo…
Žemle opěčena, majonéza domácí, silně hořčicová a citrónová, sterilované kapie a červená cibule…
Tentokrát bez salátu. Už jen pórek, řapík a maso. Jen 2 centimetry na výšku a 3 minuty z každé strany. Samozřejmě 5 minut odpočinek pod miskou…
Inspirace
Přiznání
Aby nebylo vše tak jasné už po přečtení, musím přiznat jeden fakt. Já to maso upravil až příliš rychle, bez toho odležení v lednici a velmi čerstvé. No a to je základ pro potíže. Kdybych s tím šel na gril venku, asi bych vzteky vše vyházel do koše. Nedrželo to pohromadě vůbec. Takže čas jednoznačně hraje důležitou roli. Nahlédněte sem, jak připravit skvělou, soudržnou a šťavnatou směs masa, které se nikdy nerozpadá. Jednoduše řečeno: jde o fakt, že to jste právě koupili u řezníka, nemusí být vhodné na okamžité zpracování.
Burger specialist vás zdraví jako MDMP





