Plněné papriky
Petra si tady přála a já teď a tady nabízím. Plněné papriky. A rovnou přiznávám že nerad takto. Já si je jinak než s rajskou neumím představit. Když jsem byl kluk, naši doma připravovali letní papriky plněné masem, pečené a podávané s vařenými brambory a tatarkou. Nesnášel jsem to a přijímal jen proto, že máti rajskou neuměla. Byla vždy strašně hustá a kyselá. Za celý život jsem pak nepotkal nikoho s podobným přístupem. Prostě rajská je nejlepší. No ale nakonec, pro jednou…
Plněné papriky jsou neodmyslitelnou součástí letního jídelníčku. Rajská omáčka nalitá na ně během pečení získává skvělou, osvěžující a pikantní paprikovo masovou příchuť, což z ní dělá opravdovou lahůdku. Tak jako do té k hovězímu masu je parádní parník, tady hraje prim svěžest paprik. Obzvláště těch pálivých jež jí předají veškerou svou sílu.
Ten základ je velmi univerzální
1/ maso, vejce, strouhanka, česnek, jarní cibulka, petrželka
2/ maso, vejce, strouhanka, česnek, cibule, rýže
3/ maso, vejce, strouhanka, česnek, jarní cibulka, sušená zelenina
4/ maso, vejce, strouhanka, česnek, smažená cibule, slanina
>> Základní možnosti (příklady) vychucení směsi mletých mas. Tu dvojku dělám pouze k rajské a dovedi si představit v jakékoliv vhodné omáčce. Rýži používám syrovou v množství asi 40.gramů na půl kila masa. Pan Pohlreich kdysi prohlásil že to nebere a proč jako kazit maso nějakou rejží. No to proto, říkám já, že té kombinaci a k omáčce docela sluší. Stačí si pak bez přílohy dát jen plněný lusk s malým množstvím rajské a je toho právě akorát.
hovězí pupek a vepřový bůček
>> Tři ostatní volím dle momentální chuti a jedno zda v omáčce, nebo pouze pečené. Zmiňuji opět a konečně zase jednou sušenou zeleninu. To proto, že před časem jsem si stejně jako spousta z vás oblíbil tu skvělu směsku mrazem sušenou z Lidlu. Bohužel už v době uvedeného článku jsem dostal několik upozornění na vymizení z nabídky což se potvrdilo i tady u nás (manager prodejny mi řekl že byla vylistována). Nedávno jsem ovšem narazil na produkci českou, velmi kvalitní a objevující se například v Tesco. Více až na konci.
semleto
>> Poměry mas jsou hodně nejednoznačné. Tvrdit že vždy 1:1 by byl nesmysl. Záleží na kvalitě a hlavně tučnosti použiji li bůček. Pokud je vepřové opravdu libové, rozhodně směs podpořím hromádkou kostiček slaniny což dosti pozvedne výslednou chuť. Tentokrát ale jsem to bral opravdu přesně napůl. Mohlo to však být lepší. Pupík hovězí byl tak nějak průměrný, což ve výsledku při pečení super, ovšem rychlý pokusný karbanátek jsem musel žvejkat.
doplněno téměř vším
A teď už plněné papriky pečené, s brambory a tatarkou
– 400g vepřový bůček
– 400g hovězí pupek
– 100g cibule
– 50g zelená cibulka
– 2PL strouhanka
– 2PL sušená zelenina
– 1ks vejce
– Sůl a pepř
>> Maso umeleme na středním kotouči a vymeleme cibulí, případně patičkami seříznuté papriky. Vymícháme směs s ostatními surovinami a přidáme půl deci studené vody aby více lepila a držela pohromadě. Necháme odležet půl hodiny v lednici. Pak plníme papriky.
hotová směs mas a všeho
>> Papriky používám zásadně bílé, letní a hlavně přírodní. Ty barevné hrůzy ze supermarketu mi skoro nesmí do kuchyně. I když vypadají krásně, nemají v podstatě žádnou chuť a jelikož je u nás nikdo moc nenabízí v lepší kvalitě, prostě je nechci. Na druhou starnu mají jednu výhodu oproti spoustě těch bílých – jsou masité se silnou stěnou.Takové bílé vybrat není snadné.
zkušební kousek a kvašáček
>> Lusky seříznuté a vyčištěné plním tak, aby ven vyčníval asi centimetrový hříbek. Naskládám do pekáčku, většinou skleněné varné nádoby, pocákám oliváčem a pod poklicí bez podlití (pustí dost vody) peču při 160°C/50 minut. Pak odkryju, podleju deckou vývaru a nechám zbarvit většinou jen chvíli pod grilem.
naplněné lusky
>> Lusky odložím stranou a tekutinu chvíli redukuji na plotně. Vychutím solí a pepřem, odstavím a zjemním kouskem studeného másla. Nic víc. Žádná mouka. No a podávám s brambory a tatarkou. Občas mi ji někdo vytne, ale já si myslím, že ta správně vychucená k vařeným bramborům opravdu ohromně pasuje. Samožřejmě může být řidší, dosti hořčicová a použita namísto šťávy k polití brambor. Tu konzistenci doladíte okurkovým nálevem.
upečeno – možná vám to přijde příliš černé, já to přehnal, ale nezhořkly 😛
servis – máslová šťávička, rané brambůrky a domácí tatarka, jak jinak, než z mléčné majonézy
Sušená zelenina SeveroFrukt
Náhodný objev v Tesco. Vyzkoušel jsem jednu, a druhou, a podíval se sem. Už je doma nastálo. Zdá se mi opravdu kvalitní, použitelná tradičně, tedy ideálně 10 minut máčená ve studené vodě. Fotky uvedu v samostaném článku a doplním odkaz.
snad je jedna jako návodná
Náměty na příště
Mám radost.
Z původně nudně zamýšleného článečku na téma plněné papriky bez rajské se vyklubalo téma se vším všudy. Včetně jednoznačného pokračování.
2/ plněné papriky v rajské omáčce s mletou paprikou a vínem
4/ plněné papriky v cibulové omáčce tmavší, pepřové
PS: zeptá li se někdo v diskuzi na paleo (tedy co je na tom paleo?), odpovídám předem: je to o fantazii. Kdysi kdosi řekl že co je psáno, to je dáno. To je blbost! Když použijete fantazii, máte k dispozici velmi tvárný recept. A klíďo píďo paleo. Informujte se tady.
PS Two: a když to tady tak dokončuji, napadá mne, že papriky plněné pouze vepřovým a pečené na kysaném zelíčku, hmmm…
Co vy na to???
24.7.2014 – Plněné papriky v cibulové omáčce
Původní směs odloženou v mrazáku jsem nechal povolit asi 2 hodiny a znovu prohnal mlýnkem. Tak se stala jemnější a perfektně promíchanou. Naplnil jsem 4 papriky a vložil do pekáče se základem. To bylo 200 gramů cibule do hněda restované na sádle ze slaniny. Škvarečky jsem odložil stranou. Celé jsem to zalil litrem vývaru, chvíli nechal vařit a zahustil jíškou. Poté trouba na 160°C/45 minut. Omáčku jsem hodně opepřil a procedil. Se slaninovými škvarečky parádní.
MDMP






Super! Děkuji 😉 Takže mám recept na víkend.
A to ti opravdu stačí jen tento základ?
Nebo jdeš do kombinací? Smím li to vědět?
Stačí mi víkendový výstup 😀
Já bych chtěla udělat právě tu dvojku s rýží, ale bez rajské. Zato klidně s MM 😉
No promiň, s rejží ale bez omáčky? No je to Tvůj výběr, ale asi bych to nebral. Pro Tebe je přeci ideální něco co je svěží, bylinky atd. Čekal bych, že si nadneseš maso sněhem z bílků namísto vajíčka v celku…
Neblázni! Ještě se v tomhle vedru crcat se sněhem! 😀
Hola náčelníku,
plněné papriky můžu kdykoli. Mám je ráda jak jen upečené ve „vlastní šťávě“ s bramborem, tak i s rajskou (ty mám o fous radši). Ale docela jsi mě navnadil těma paprikama v cibulové omáčce. Ty vyzkouším o víkendu, protože to na mě působí silně jedle.
Jinak mě velice zaujala ta sušená zelenina. Když ji přestali prodávat v Lidlu, byla jsem docela nešťastná a hledala vhodnou alternativu a doposud jsem nenašla. Takže tuhle zeleninu určitě prubnu, protože jsem na jejich webu zjistila, že ji prodávají i v Opavě ve „Zdravé výživě“.
Tak to je super (Y)
Každopádně ten nápad s cibulovkou mne taky bere, ale víkend je zabitý. Boďto už zítra, nebo až někdy…
Já bych Vás jen chtěla pochválit, strašně ráda si čtu Vaše recepty a doporučení kde co dobrého se dá pořídit. Fotky jsou vždy skvělé a inspirující. Jinak na plněných paprikách jsem vyrostla, byla jsme velká rodina a tohle bylo spolu se sumečkama-kanaďákama, které se lovili ve slepém rameni Labe, jedno z nejčastějších prázdninových jídel.
Opravdu moc děkuju. Vážím si takovéto pochvaly.
U těch suměčků si nejsem úplně jistý co myslíte. Zajímali by mne. Třebas to dokážu i dnes nějak smysluplně sehnat a připravit pro ostatní.
Děkuji a přeji krásné prázdninové dny.
PS: o rybách sestavuji článek právě v tuto chvíli. Ale mořských a navíc v úpravách spíše asijských. A je mi do breku s představou kluka nahánějícího ty rybky v přehradě na potoce.
Sebe sama…
Tak k těm sumečkům, moje vzpomínky na ně jsou zhruba 50 a více let staré. Moji starší bratři a švagr byli vášniví rybáři a na léto jsme všichni jezdili do Polabí, kde slepá ramena Labe byla těchto ryb plná. Teď když jste se zeptal, tak jsem si nebyla jista, jestli název kanaďák nebyl jen takové to rodinné označení, musela jsem se podívat do googlu a vida, jedná se o sumečka amerického, kterému se říká truman nebo taky kanaďák a je jich v našich vodách pořád spousta. Přikládám link, je to docela zajímavé čtení, a když dojdete až k tomu obrázku pekáče plného sumečků, tak to je přesně moje vzpomínka. A ty ryby chutnaly báječně, byly tučné a skoro bez kosti. Stačilo posolit a jíst s chlebem. Hezký večer.
Zapomněla jsem ten link k sumečkům, tak tady je: http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=892
Moc děkuju.
Popravdě mne zajímala právě ta část z „pekáčového pohledu“ jak píše autor toho článku. Jako dnes už jen bývalý, ale svého času také velmi vášnivý rybář sumečka amerického znám. Jen k té jedlé části jsem se moc nedopracoval. Musím to napravit 🙂
Bože,kde lidi berete ta slova. Prosím NEVYCHUCUJTE,ale ochucujte nebo ochuťte. Děkuji za všechny, kterým záleží na českém jazyce.
Víte, mám teď tři možnosti jak naložit s vaší informací.
1/ ignorogvat – to jsem zvolil primárně a zahodil váš mail.
2/ reagoat a omluvit se. Protože, vy máte nepochybně a jednoznačně pravdu.
3/ vysvětlovat – a to volím nyní. Páč takový já jsem.
Takže za třetí: víte, tohle je můj web. Je o vaření, takže očekávám, že tady lidi primárně zaujme vaření, no a pak třebas i slohový styl. Přiznávám, já právě kvalitní češtinář nejsem. ALE! Kdybyste se začetla častěji, zjistíte, že „vychucuju“. Je to jakási moje volba pro toto slovo. A vyhovuje mi. Takže slovy klasika, „sory jako“, moje volba, moje stránky, moje vychocování. Pardon, ale neuděláte s tím nic. No a hlavně. Mimo ty recepty, ti obyčejní pro které to tady píšu, jsou rádi právě za to, že se s tím moc nebabrám. Že jim to sesypu jak mi huba narostla…
PM