Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Plněné papriky pečené v rajčatech

11-plněná paprika,rajská,knedlíkTahle omáčka je rajsky rajská. A paprikově papriková. A trochu jiná. A děsně dobrá. A než ji dopravíte na talíř, můžete mít stejný problém jako já. Z té vůně začnete nedočkavostí bláznit. Rajská to je prostě paráda. A tahleta je českých rajských omáček královna. Když mi před několika lety prozradila kamarádka že ji zahušťuje perníkem, myslel jsem že si ze mně dělá legraci. Neznal jsem to. Dnes naopak nejen že jsem ten fakt přijal jako pravidlo, ale perník který vlastně nemám rád stal se nutností. No a následující postup bych klidně aplikoval i na hovězí maso v celku. Takže jdeme na to ne?

  

Plněné papriky pečené v rajčatech

 

Suroviny – tentokrát dost obsáhle

– 200g bůček
– 200g pupík
– 50g cibule
– 1ks vejce
– 1ks stroužek česneku
– 1PL strouhanka
– paprička
– sůl a pepř

 

– 4ks paprika bílá
– 1ks plechovka rajčat
– 1PL sádlo
– 50g cibule
– libeček
– sůl a pepř

 

– 5PL rajčatové pyré
– 3PL červené víno (modrý portugal)
– 1PL cukr
– 1PL oliváč
– 1PL jíška
– 50g perník na strouhání
– 1čl máslo
– 1čl ocet
– 1ks bobkový list
– 2ks nové koření
– Sůl a pepř

 

Postup – vlastně dvojitě

>> Začneme samozřejmě masem jako náplní do paprik a paprikami samotnými. Měly by být jednoznačně české, respektive slovenské bílé. Pálivé? To už nechám na vás. Já sám je doslova nesnáším. Ta brutální ostrost je jaksi mimo mé chápání jídla. Nicméně jednu mezi mnoha, nebo alespoň její kousek není určitě od věci. No a maso? Půl napůl vepřové a hovězí. U mne obvyklý pupík a bůček k němu. Jen raději tučnější než uvidíte na obrázku.

>> Maso můžeme upravit jako tentokráte já. Tedy v kutru s tyčovým mixérem. Ta věcička je obecně dost zajímavá a v jistých chvílích doslova úžasná. Popravdě ale, když je obsahu půl kila a více, není to vono a já doporučuji tradiční mlýnek. Na druhou stranu v kutru zpracujeme klidně vše pohromadě a naráz. Pokud jej opravdu použijeme, pak takto: nejdříve maso, dobře vychlazené. Malé kousky mixujeme asi minutu a kontrolujeme si konzistenci. Pak přidáme ostatní suroviny a vše už je dále otázkou asi tak půlminuty. Popravdě ale v tomto a větším množství se příště vracím k mlýnku.

>> Paprikám odřízneme patky se stonkem a ten odstraníme. Stejně tak vnitřky s jadřincem. Ty ale nevyhazujte prosím. Budou se hodit. Každopádně vše opláchneme ve studené vodě, do lusků naprášíme po špetce soli a naplníme masovou směsí. “Z té si odložte porcičku na pozdějc chcete li to jako já”. Než ale plnit začneme, je dobré připravit základ. Ono to chvíli trvá. Na oleji nebo sádle zpěníme cibulku drobně krájenou do zlatava a zalijeme plechovkou krájených rajčat. Samozřejmě použijeme čerstvá máme li je k dispozici. Přidáme větvičku libečku a do základu naskládáme plněné lusky. Zalijeme dvěma deckama vroucí vody, nebo vývaru je li k dispozici. V troubě při 170°C pečeme asi hodinu.

>> Asi po půlhodince odpočinku (osobního) připravíme druhý základ. Na oleji s máslem zkaramelizujeme cukr a přidáme rajčatové pyré. Zalijeme vínem a zpěníme. Zalijeme litrem vroucí vody nebo vývaru a přidáme koření. Přivedeme k varu a necháme probublávat než se dodělají papriky. Ty pak odložíme ve vypnuté troubě a celý základ z trouby přidáme do tohoto druhého.

>> Zahustíme strouhaným perníkem a jíškou. A inovace. Obojí (jíšku z lednice a perník) šoupneme opět do už čistého a suchého kutru a během několika sekund je směs na zahuštění připravena. Takže ji použijeme a omáčku poklidně vaříme dalších 20 minut. Lehce projedeme tyčovým mixérem a přepasírujeme. Já tradičně do plastu a v mikrovlnce pak prohřeju ještě 2×2. minuty naplno (max výkon). Nakonec vylepšíme dle potřeby cukrem, solí, pepřem a octem, nebo citónovou šťávou.

 

Celé to zdaleka není tak složité jak vypadá a výsledek opravdu stojí za vynaložené úsilí.

 

Obrázky

 

příprava – papriky…

01-papriky

 

příprava – maso, ne úplně očištěná flank a bohužel trochu moc libový bůček…

02-bůček a pupek

 

příprava – maso do kutru, ale napříště raději opět mlýnek…

03-příprava,maso,papriky

 

příprava – hotovo a je myslím jasně vidět, že ne úplně dobře, mohl bych to šlehat déle, ale pak by se zahřálo a změnilo jak strukturu, tak hlavně chuť…

04-kutrované maso

 

příprava – základ, i s kousky masa které v kutru zůstaly příliš veliké…

05-základ

 

základ – plněné lusky do něj a zalít horkým vývarem, ten je vždy lepší, ale nutný v tomto případě…

06-základ,rajčata,papriky

 

perník – není to ten pravý český na strouhání, nebyl k mání, takže jsem vyzkoušel jakousi euro edici aniž bych zjistil co je to vlastně zač, ovšem vyplatilo se a nic nepokaženo…

07-perníkové prdelky

 

finiš – papriky odložené do trouby a příprava omáčky…

08-papriky hotovo

 

opět základ – tak jak to vyšlo z trouby, přidáme do toho na plotně a…

09-rajčatový základ

 

zahuštění – jíška a perník pohromadě, nový nápad a rozhodně do budoucna rozumný postup dík technice…

10-perník s jíškou

 

hotovo – plněná paprika v račatech pečená s dvojitoou omáčkou zahuštěnou perníkem…

12-plněná paprika,rajská,knedlík

 

Žeby konec? Nee, ještě…

 

Sýrový burger a domácí hranolky

Nikdy se nespokojím jedním z jednoho. Takže jsem měl odložený pořádný kousek mletého masa a pokračoval druhý den obědem. Nepoužité odložené maso, asi 150 gramů šoupnul jsem opět do kutru a k tomu asi lžíci strouhaného Goudy. V tomto množství už šlo míchání skvěle a po 30.sekundách je hotová hmota s ideální konzistencí. Vyloženě dík dlouhému odpočinku v lednici. Obalit ve strouhance a na oleji s máslem 3 minuty z každé strany. Hotovo.

 

burger – nádherně vypracovaný kousek s parádní konzistencí…

01-pořádný burger

 

hotovo – mleté maso, domácí hranolky, domácí tatarka a salátek k tomu…

02-burger a hranolky

 

A vůbec, jestě…

 

Fajnová rajská musí být s hovězím! Vařeným.

 

hovězí loupaná plec – pomalu tažená ve vývaru s kouskem morkové kosti, poté odleželá v lednici a opět ve vývaru lehce prohřívaná…

01-hovězí loupaná plec s rajskou a knedlíkem

 

A to máte tak. Já prostě hovězí přední, klidně jen vařené prostě miluju. Takže si čas od času pořádný kus připravím. Táhnu jej ve vývaru třeba 4 hodiny. Když je tak měkké že je problém vyndat to v celku z hrnce pokusím se o to a zabalím ten kus do fólie (ach mít tak Sous Vide). Nechám vychladit a každý den dokud nedojde si plátek k nějaké úpravě ukrojím. Magor? To každopádně. Ale mlaskám si 🙂

 

Tak co? Nejdete do toho? Vřele doporučuji a podotýkám, ne v těchto horkých dnech. To se vaří blbě a ani moc nechutná. Já přidávám text se spožděním dík úmrtí v domácnosti. Můj překrásný Apple MacBook Air. Zůstaly v něm soubory a já musel zachraňovat pro tento článek. Kondolence i příspěvky na pořízení nového přijímám v jakékoliv formě a klidně i v soukromí mé kuchyně. Tak Hola Buena Gentes 🙂

 

MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Plněné papriky pečené v rajčatech
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

Komentáře