Plátky kachních prsíček dušené s hříbky a rajčaty
Náhodný nápad a chvíle kdy jsem poněkud trpěl. Tak vypadala příprava této dobroty. Dusit tohle skvělé maso jsem ještě nikdy nezkoušel. Bylo mi ho prostě líto. Z kachních prsíček se prostě dělá steak. Jenže! Pokud jako já patřítě k ne právě velkým vyznavačům polosyrového masa, které navíc v tomto případě je často docela žvejkací, zjistíte ve výsledku, že za půl hodiny máte v pánvi dokonale šťavnaté a měkké kousky, jaké v troubě při pečení či konfitování a na pánvi jako steak prostě neuděláte. Tak to zkuste…
Na tři porce potřebujeme
300g kachní prso
100g cibule
1ks stroužek česneku
1dl víno bílé suché
2dl vývar
1čl med
1PL mouka
2PL sušené hříbky
6PL rajčata z konzervy
bylinky – pažitka, petrželka, libeček
sušený česnek
sůl a pepř
>> Kachní prsa nakrájíme na příčné plátky asi půl centimetru silné a naložíme na hodinku do pepře a česneku. Výběr je na každém – sušený, nebo čerstvý utřený.
>> Osolíme, obalíme v hladké mouce a na másle dobře opečeme. Tady začíná malé dilema. Ty kousky jsou tak dobré, že máte tendenci sníst je ihned.
A tady taky můžeme začít vymýšlet. Sojovka, dezertní víno, zelenina a škrob – Kung Pao jako vyšité.
>> Kdo vydží, pokračuje. Přisypeme drobně pokrájenou cibuli, posekaný stroužek česneku a lžičku medu. Zastříkneme vínem. Já použil Veltlínek zelený prosím.
I rozline se vůně převeliká, líbezná. Fakt! Ta kachna prostě voní. A ve spojení s tím ostatním opravdu dokonale. Spolubydla vyletěl z pokoje a přitahován vůní téměř levitoval.
>> My ale stále odoláváme a pokračujeme. Přidáním poloviny plechovky krájených rajčat v omáčce (to je těch 6 lžic) a zalitím dobrým kuřecím vývarem. Dále vsypeme sušené hříbky a hrstku posekaného libečku. Další vůně co trhá frňák.
>> Vše pomalu pod poklicí dusíme na mírném plameni doměkka. Bude stačit asi 30 minut. Nakonec vmícháme hrst pažitky a petrželky, nebo čerstvého oregana. To už podle chuti a možností.
Mimochodem, čerstvé hříbky, nebo dokonce lišky by byly mnohem lepší.
Podával jsem s dokonalou jasmínovou rýží a hoblinkami Gran Moravia, tedy Českého Parmezánu. Kamarád Pavel se jen rozplýval. Nicméně každopádně bych doporučil fajnové Italské gnocchi.
Inspirace