Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Plátky kachních prsíček dušené s hříbky a rajčaty

Plátky kachních prsíček dušené s hříbky a rajčaty01 Náhodný nápad a chvíle kdy jsem poněkud trpěl. Tak vypadala příprava této dobroty. Dusit tohle skvělé maso jsem ještě nikdy nezkoušel. Bylo mi ho prostě líto. Z kachních prsíček se prostě dělá steak. Jenže! Pokud jako já patřítě k ne právě velkým vyznavačům polosyrového masa, které navíc v tomto případě je často docela žvejkací, zjistíte ve výsledku, že za půl hodiny máte v pánvi dokonale šťavnaté a měkké kousky, jaké v troubě při pečení či konfitování a na pánvi jako steak prostě neuděláte. Tak to zkuste…

 

 

 

Na tři porce potřebujeme

300g kachní prso

100g cibule

1ks stroužek česneku

1dl víno bílé suché

2dl vývar

1čl med

1PL mouka

2PL sušené hříbky

6PL rajčata z konzervy

bylinky – pažitka, petrželka, libeček

sušený česnek

sůl a pepř

 

 

>> Kachní prsa nakrájíme na příčné plátky asi půl centimetru silné a naložíme na hodinku do pepře a česneku. Výběr je na každém – sušený, nebo čerstvý utřený.

plátky kachních prsíček

 

>> Osolíme, obalíme v hladké mouce a na másle dobře opečeme. Tady začíná malé dilema. Ty kousky jsou tak dobré, že máte tendenci sníst je ihned.

 

A tady taky můžeme začít vymýšlet. Sojovka, dezertní víno, zelenina a škrob – Kung Pao jako vyšité.

 

>> Kdo vydží, pokračuje. Přisypeme drobně pokrájenou cibuli, posekaný stroužek česneku a lžičku medu. Zastříkneme vínem. Já použil Veltlínek zelený prosím.

 

I rozline se vůně převeliká, líbezná. Fakt! Ta kachna prostě voní. A ve spojení s tím ostatním opravdu dokonale. Spolubydla vyletěl z pokoje a přitahován vůní téměř levitoval.

 

>> My ale stále odoláváme a pokračujeme. Přidáním poloviny plechovky krájených rajčat v omáčce (to je těch 6 lžic) a zalitím dobrým kuřecím vývarem. Dále vsypeme sušené hříbky a hrstku posekaného libečku. Další vůně co trhá frňák.

>> Vše pomalu pod poklicí dusíme na mírném plameni doměkka. Bude stačit asi 30 minut. Nakonec vmícháme hrst pažitky a petrželky, nebo čerstvého oregana. To už podle chuti a možností.

 

Mimochodem, čerstvé hříbky, nebo dokonce lišky by byly mnohem lepší.

 

Podával jsem s dokonalou jasmínovou rýží a hoblinkami Gran Moravia, tedy Českého Parmezánu. Kamarád Pavel se jen rozplýval. Nicméně každopádně bych doporučil fajnové Italské gnocchi.

Plátky kachních prsíček dušené s hříbky a rajčaty

Inspirace

gnocchi – recepty

Sdílejte...

Komentáře