Poctivá gulášová polévka na cesty
Domácí základ na klasickou gulášovou polévku je skvělá věc. Kdekoliv na výletě a dovolené stačí vysypat obsah do vroucí vody, přidat brambory a chcete li, pak i zahustit. Gulášová polévka je velmi oblíbená a není nutné, ba ani vhodné odpustit si ji jen proto, že nejste doma u sporáku. Nevhodná naopak je hlavně záměna za různé pytlíkovky, polotovary a rádoby hotovky z chladniček v hypermarketech. Ty si občas kupuje můj spolubydlící a tak mám možnost vyzkoušet. Páni to jsou ale drtidla chuťových buněk. A těch svinstev použitých jako náhražky. Neuvěřitelné.
Každopádně tady navazujeme na poslední nedávný text, rádoby italský recept na Bolognese. Jak jsem naznačil, semlít jen 300 gramů masa je u mne nesmysl. Nestálo by mi za to vytáhnout robota s mlýnkem ze skříně. Ale naopak. Mám li namleto, pak třeba ta gulášová poloévka…
Základ
– 300g hovězí krk
– 150g cibule
– 1PL sádlo
– 1PL paprika mletá
– 1ks stroužek česneku
– 1ks paprička
– 1,5l voda
– pasta Tom Yum
– sůl, pepř, kmín
Polévka
– 1,5l voda
– 250g brambory
– 2PL mouka hladká, nebo…
– 1ks stroužek česneku
– Sůl, pepř, majoránka
Postup
>> Na sádle orestujeme pokrájenou cibuli do zlaté barvy. Přidáme hrubě mleté maso a dobře opečeme. Zasypeme paprikou, kmínem a posekaným česnekem s papričkou. Zalijeme půl litrem vroucí vody a pod poklicí pomalu dusíme asi hodinu.
Sůl a pepř jen opatrně. Není nic pitomnějšího, než zapomenout a při přípravě na dovolené to osolit znovu a příliš. Pasta Tom Yum je samozřejmě osobní volba. Já si ji v poslední době moc oblíbil dík krásné rajčatové a pikantní chuti. Čas je relativní. V tlakáči, a ten vřele doporučuji jej zkrátí na 15 minut. Navíc je tady otázka, zda nakonec budete ještě sterilovat. Považuji to za zbytečné, pokud spotřebujete do týdne či dvou.
>> Hotový jen lehce ochucený základ, ve výsledku půl litru, slijeme do zavařovací sklenice ještě horký a ihned zavíčkujeme. Tak vydrží v pohodě týden. Minimálně a v lednici. Nebo sterilujeme hodinu varem a pak vydrží rok. Nebo rozdělíme do krabiček chladný a zamrazíme. Možností je dost.
To jak uložíme základ je opravdu o možnostech a také způsobu následného použití i způsobu dopravy. Je jasné že lahev s obsahem a navíc sterilovaná je na přepravu ideální a vydrží kde co. Do letadla vás s tím ale nepustí. Naopak mražená krabička je v tom případě ideální, jen potřebuje dobrou izolaci mezi oblečením například a rychlé použití. No a jen zatažená sklenice je jasná. Vím, že z půl kila obsahu si za týden někde připravím dva litry polévky. Tak proč to činit složitým.
>> Polévka je otázkou 20. minut. Do vroucí vody vsypeme, nebo spíše vydlabeme obsah sklenice, nebo vyklopíme zmrzlou směs. Přivedeme opět k varu a doplníme moukou rozmíchanou ve vodě. Studené! Zase var a přidáme pokrájené brambory. Po 15. minutách odstavíme z plotny, ochutíme utřeným česnekem a majoránkou. Případně solí a pepřem.
Zatímco ze sklenice je obsah téměř ihned použitelný, ten zmrzlý pomalu prohříváme než přidáme ostatní suroviny. Co se zahuštění týče, není mouka výhradní. Klidně použijte stejné možství rýže, nebo ovesných vloček. Výsledek bude minimálně zajímavější, jiný. A to je přece fajn.
Já takto vzpomínám a vím. Že jsem opravdu moc měl rád polévky z kotlíku do kterého stačilo základ šoupnout a doplnit vším co bylo po ruce. Od zakoupených v obchodě paprik a račat s cibulí, bramborami, pórkem, žampiony, až po hříbky z lesa, kukuřici ukradenou na poli, divoký česnek a šťovík, kousek bezového květu, smrkovou větvičku, maliník…
fotky
maso je základ a základ je…
výsledek z nějž…
například takto vařím…
Co dodat? Divíte se že sepisuji postup na vaření o dovolené právě teď? Nedivte. Já prostě jen nestíhal použít mleté hovězí najednou a nechtěl jej mrazit. Ta polívka byla v plánu tak jako tak a dovolenkový námět se hodil. Brzy už vyjedete na dovolené lyžovat. Takže?
Je to na vás. Jen mne to tak napadlo že gulášová polévka se hodí vždycky…
MDMP





