Podkrkonošské kyselo – polévka tradiční i moderní
Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'auto_sociable' not found or invalid function name in /home/users/pabloq/moje-dobroty.cz/web/wp-includes/class-wp-hook.php on line 308
ad „Receptury Teplých pokrmů“. Hned jsem běžel okouknout, jestli máme stejného autora. Moji knihu vydal Merkur v roce 1972 a autora nezmínil ani jednoho. Také nahlížím, když potřebuji inspiraci, technologii, nebo nevím, jak přesně má jídlo chutnat (nyní uvažuji o Azu po tatarsku a to je přesně ten případ).
A ještě Vilém Vrabec – ten když napíše, že do boršče dává 6 kuliček pepře, neopovážím se jich tam dát víc. Svatosvatě mu věřím, byť jinde a jinak si dovolím větší rozevlátost.
Kyselo se mi líbí; myslím, že by mohlo být hustější a zcela rozhodně bych druhý talíř ozdobil šustivou zlatavou cibulkou. Tak to píše Marie Úlehlová-Tilschová v Chuťovém místopisu
Receptury teplých pokrmů jsou vždy už leta letoucí od Runštuka a kolektivu. Občas doplněné, lehce vystylované a fuurt s pěknými blbinami. Nicméně Azu je tam klasika, stejně jako Znojemská.
Vilém Brabec to je jako Rettigová v mladším a mužském vydání. Jeho kuchařka je opravdu skvělá. Jen zase nemá tu „tabulkovost“ receptur.
No a co se týče cibulky jsem pěknej vůl. Samozřejmě jsem ji vmíchal těsně po dovaření a v popisu zapoměl. Doma to opravím.
Za mě – tradice, netradice…je super připravit si jídlo podle své chuti. Já měla brambory uvařené ve slupce a pak vidličkou rozmačkané, což polévku krásně zahustilo. Vajíčka míchaná na máslíčku stejně jako ty. Cibulka osmažená. A i na ten ocet došlo, aby bylo kyselo dost kyselé a nepřišel mě vyhubovat Trautenberk 😀 A ty houby od tebe…úúúžasné! 😉
To jsem rád a ty brambory ve slupce hodlám upéci a pak do toho „nacuckovat“. To muší bejt paráda…
Tak tohle asi taky už konečně teda prubnu. Od kysela mě vždycky odrazoval ten kvásek, protože kvásek je pro mě noční můra. Můžu se snažit sebevíc, plakat, prosit, ale kvásek se se mnou prostě nechce kamarádit. 🙁
Ovšem, pokud to jde očůrat za pomoci instantního droždí…jupíííí, jdu do toho.
No nejen že jde, ale ono není tak cítit. Prostě nepáchne po vykvašení. A kyselo vřele doporučuji. Já byl v pasti jak je to dobrý. Mimochodem, jezdíš na nákupy do Polska? Tam je k mání základ na Žur. A to je to samý. Hotový kvásek. Jsou na to machři.
Bohužel, opravdový kvásek od pekařů je nenahraditelný. Ta chuť je totiž jedinečná.
Náčelníku,
drž mi palce, bo idu do teho kysela. Dneska založím kvásek z instant droždí a na chvíli ho šoupnu do teplé trouby a keď boh dá, tak ho snad neupeču 🙂
A zítra bude ten velký kyselový den. Včera jsem to jen tak zlehka naznačila chlopkovi a ten byl vizí kysela zcela nadšen, tuž to teda musím zvládnout 🙂
Jo a mám Tě velmi moc pozdravovat.
PS: do Polska na nákupy semotamo jezdíme, tak snad při příští návštěvě nezapomenu na ten kvásek 🙂
Tuž fajne a pěkne…užijte si to oba. 😛
Dobrý den pane Pavle,
jak žena má předeslala, těšil jsem se na kyselo jako malé robě. Avšak musím konstatovat, že má očekávání nebyla naplněna. Byla ve všech ohledech překonána. Něco tak úžasně chutného a výborného jsem opravdu dlouho nejedl. A to píši s vědomím, že má žena Hana je excelentní kuchařka.
Ihned jsem zavelel k výrobě dalšího kvásku a na příští týden plánuji žít pouze na kyselu. Děkuji za inspiraci pro Hanu a přeji krásný víkend.
/marek
Jsem nadšením bez sebe a pokud dojde k výrobě domácího kvásku, ať Hana nakoukne do vloženého odkazu. Opravdový kvas bez droždí je dokonalý.
Ehmmm, teď se mi Marek přiznal, že Ti písal o kyselu. 🙂
No tak jako jo, musím se pochválit, že to dopadlo dobře, i když jsem docela bojovala jak s kváskem, tak s dochucením, bo naprosto netuším, jak má echt kyselo chutnat.
Takže jako vždy jsem z kvásku šílela, polívku dělala ze sušených hub a slepičího vývaru. Před přidáním té mé imitace kvásku jsem byla smířená s tím, že to povalí do hajzlu. No, na finále jsem přidala 2 lžíce zakysky, dokyselila. Brambory jsem vařila zvlášť ve slupce. Servis: rozmačkané kobzole s máslem, nato polívka a navrch vaječina z domácích vajec. Výsledek: plný gagol a pocit totálního přežrání se. 🙂
No a ten Markův požadavek na kyselový týden? Sem si tak trochu nakakala do vlastního hnízda, že. 🙂 🙂 🙂
Do kapsičky Hani.
Ale co, aspoň budeš odborník a můžeš na prajzke machrovat bo to tam neznaju.
Jinak ten Tvůj popis zní ale betelně dobře. Hlavně ty brambory ve slupce.
Polevky podkrkonosske kyselo chutnalo i v domove pro seniory v Lounnech kdo ji neochutnal nevi o co prichazi dobrou chut vyskousejte i vy
Tak to je opravdu hezké. Jsem moc rád 🙂