Podmáslový koláč, květákový, masový…
A to se ještě uvidí. Každopádně toto je typická ukázka stylu „já bych měl na něco chuť a ty to uvař“. Ale to nic. To je OK. On mne totiž kamarád tím požadavkem inspiroval. Že jako prej proč stále ten cibulový koláč a pórek? Má pravdu ten chlapec. Květák je skvělý nápad a…
To se, jak už napsáno, ještě uvidí. Recept i příprava patří k těm nejsnazším. Dokonce tak, že mohu jen doporučit večerní těsto k snídani druhý den, nebo ranní před cestou do práce a na luxusní večeři. Protože, věřte tomu, umíchání vyžaduje pouhých 5 minut vašeho času. Pak odpočinek v lednici. 1-24 hodin.
Podmáslový koláč slaný
Suroviny na těsto
– 350g mouka
– 125g tuk
– 170g podmáslí
– 1čl sůl
Jak na to
>> Mouka může být hladká i polohrubá. Já nejraději hladkou pšeničnou špaldu. Ta ale skoro došla, tekže jsem ji půl napůl říznul polohrubou pšeničnou. Tou nejobyčejnější.
>> Tuk je věc výběru. Nejsmutnější to bude s olejem. Lepší s nějakým typem margarínu (Hera), tradiční se sádlem a luxusní s máslem.
>> Podmáslí, smetana, mléko, pivo. Vyberte si. Podmáslí je moje oblíbená součást těst a množství věc náhody. Základem mělo být 150 gramů a ujela mi ruka. Výsledek? V konzistenci ideální těsto.
>> Robot je pro mne třetí ruka. Bez něj nefunguju. Takže mísa, hnětací hák a stupeň číslo 2. Pak už lednice v sáčku nebo fólii. Jo, a to množství. Já počítám se dvěma koláči o průměru 31 centimetrů.
>> Po prvním kousku změna. Jelikož vládnu pouze formou na pizzu s nízkým okrajem, rozhodnul jsem se druhý koláč připravit menší ve víku ke skleněné zapékací misce.
>> Teploty a příprava na pečení. Těsto rozválíme na tloušťku určitě vyšší než je pizza. Tedy 3-4 milimetry je ideál. Ve formě ho propícháme vidličkou a zapečeme 5 minut při 190°C.
>> Teploty už mám opravdu spočítané pro toto těsto. Těch 5 minut je ideál aby nebylo příliš vysušené. S náplní pak na 200°C do ideální zlaté barvy. Trvá to 17-22 minut.
>> Opět připomínám – u mne v průměrně kvalitní horkovzdušné troubě na pouze horký vzduch. Tedy s ventilátorem. Mřížka v jedné třetině ode dna.
Jak už jsem měl občas pochybnosti o používání přepuštěného másla, například při smažení sýra, tak tady jej ale fest doporučuju! Na usmažení těch pirožků.
Obrázky
1/ Těsto do lednice…
2/ Květák, sýr, vajíčka…
3/ Náplň? Prostě květák, sýr, vajíčka, smetana, česnekové pesto, sůl, pepř, oříšek. Muškátový…
4/ Těsto na plech. Nemyslím opilé. Propíchat a…
5/ 5 minut v troubě na 190°C…
6/ No a pak náplň, 200°C/17-22 minut. Prostě do zlatava a křupava…
7/ Hotovo, servis. Kamarád Pavel si to přál a dostal. Chválil. Nějaké maličkosti ale vypíchnul. Nejsou zajímavé pro vás krom jedné. Původně jsem to tak zamýšlel a neudělal. Na těsto před prvním zapečením tenké plátky brambor. Pak až náplň. Souhlasím s požadavkem a doporučuji všem…
8/ Těsto druhý den…
9/ Silnější vrstva, na skle, 5 minut v troubě na 190°C…
10/ Já to ale vyzkoušel syrové a rovnou s náplní. Není to špatně, ale také ne to vono…
11/ Takže trhané maso z vařených krůtích krků a míchanice sýra (Gouda 48%), vajíček, smetany, soli a pepře. To doporučuji mít smíchané alespoň 10 minut. Ve výsledku je rozleželá směs zajímavější…
12/ A hotovo…
13/ Servis. Není to na ani jediném obrázku, ale doporučuji podávat s kysanou smetanou…
14/ A rychlý nápad který opravdu potěšil. Zbylo mi trochu těsta. A také masa. Takže k němu sýr, pažitka, chilli omáčka, sušený česnek a pepř. Rozsekat nožem a náplň je hotová…
15/ Do pirožků. Ty usmažíme ve středně horkém tuku z obou stran po asi 3.-4. minutách…
16/ Dokřupava…
14/ Před podáváním odsajeme tuk ubrouskem a k jídlu přidáme tentokrát starou a pozapomenutou “ďábelku”. Majonézu s kysanou smetanou, chilli omáčkou, kečupem a utřeným česnekem…
A ještě návrat k prvnímu obázku. Všimněte si té trhliny v jinak čistém řezu do těsta naspodu. To mi jen tak neupadlo. Poprvé za ta léta co používám teflonem potaženou formu na pizzu a koláče se těsto přilepilo. Ale teda fest. Násilím jsem musel zajet plastovu špachtlí a utrhnout koláč od povrchu. Ta „připečenina“ držela i po půlhodině máčení ve dřezu. Nechápu do fčil…
To je celé. Pečte, jezte a pište. MDMP






Předně bych rád podotkl,že květák zbožňuji na všechny způsoby, takže moje hodnocení bude částečně ovlivněno mojí vášní k této pochutine. Tato květáková kompozice na paletě z těsta zdá se býti šťastnou volbou.Snad jen konzistence těsta ve finální podobě mohla by býti vlacnejsi. Svěží chuť květáku ovšem hravě tento malý nedostatek smazne.Ocenil jsem i opatrnou práci s muškátovým oříškem.Můj celkový dojem je že Pavlík beze zbytku splnil moji představu o tomto pokrmu.Zvolil bych tuto dobrotu jako skvělý předkrm. Přeji krásný den.
Díky za pochvalu a rozkošný koment Pavliku. Nenažranče 🙂
Každopádně jedna poznámka, která měla být už v textu výše. Dobře připravený květák je jen 5 minut vařený v osolené vodě, kam jej sázím až když opravdu vře. Jako těstoviny. Narozdíl od zelených věcí (brokolice) jej po vyjmutí pouze nechám odpařit. Ne ta obvykle skvělá ledová voda na zastavení varu.