Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Podmáslový koláč, květákový, masový…

09-koláč servisA to se ještě uvidí. Každopádně toto je typická ukázka stylu „já bych měl na něco chuť a ty to uvař“. Ale to nic. To je OK. On mne totiž kamarád tím požadavkem inspiroval. Že jako prej proč stále ten cibulový koláč a pórek? Má pravdu ten chlapec. Květák je skvělý nápad a…

To se, jak už napsáno, ještě uvidí. Recept i příprava patří k těm nejsnazším. Dokonce tak, že mohu jen doporučit večerní těsto k snídani druhý den, nebo ranní před cestou do práce a na luxusní večeři. Protože, věřte tomu, umíchání vyžaduje pouhých 5 minut vašeho času. Pak odpočinek v lednici. 1-24 hodin.

 

Podmáslový koláč slaný

 

Suroviny na těsto

– 350g mouka
– 125g tuk
– 170g podmáslí
– 1čl sůl

 

Jak na to

>> Mouka může být hladká i polohrubá. Já nejraději hladkou pšeničnou špaldu. Ta ale skoro došla, tekže jsem ji půl napůl říznul polohrubou pšeničnou. Tou nejobyčejnější.

>> Tuk je věc výběru. Nejsmutnější to bude s olejem. Lepší s nějakým typem margarínu (Hera), tradiční se sádlem a luxusní s máslem.

>> Podmáslí, smetana, mléko, pivo. Vyberte si. Podmáslí je moje oblíbená součást těst a množství věc náhody. Základem mělo být 150 gramů a ujela mi ruka. Výsledek? V konzistenci ideální těsto.

>> Robot je pro mne třetí ruka. Bez něj nefunguju. Takže mísa, hnětací hák a stupeň číslo 2. Pak už lednice v sáčku nebo fólii. Jo, a to množství. Já počítám se dvěma koláči o průměru 31 centimetrů.

>> Po prvním kousku změna. Jelikož vládnu pouze formou na pizzu s nízkým okrajem, rozhodnul jsem se druhý koláč připravit menší ve víku ke skleněné zapékací misce.

>> Teploty a příprava na pečení. Těsto rozválíme na tloušťku určitě vyšší než je pizza. Tedy 3-4 milimetry je ideál. Ve formě ho propícháme vidličkou a zapečeme 5 minut při 190°C.

>> Teploty už mám opravdu spočítané pro toto těsto. Těch 5 minut je ideál aby nebylo příliš vysušené. S náplní pak na 200°C do ideální zlaté barvy. Trvá to 17-22 minut.

>> Opět připomínám – u mne v průměrně kvalitní horkovzdušné troubě na pouze horký vzduch. Tedy s ventilátorem. Mřížka v jedné třetině ode dna.

 

Jak už jsem měl občas pochybnosti o používání přepuštěného másla, například při smažení sýra, tak tady jej ale fest doporučuju! Na usmažení těch pirožků.

 

Obrázky

1/ Těsto do lednice…

01-těsto do lednice

 

2/ Květák, sýr, vajíčka…

02-květák,sýr,vejce

 

3/ Náplň? Prostě květák, sýr, vajíčka, smetana, česnekové pesto, sůl, pepř, oříšek. Muškátový…

03-květák,vejce,smetana,pesto,sůl,pepř,muškát

 

4/ Těsto na plech. Nemyslím opilé. Propíchat a…

04-forma do trouby

 

5/ 5 minut v troubě na 190°C…

05-forma z trouby 5-190

 

6/ No a pak náplň, 200°C/17-22 minut. Prostě do zlatava a křupava…

06-koláč z trouby 22-200

 

7/ Hotovo, servis. Kamarád Pavel si to přál a dostal. Chválil. Nějaké maličkosti ale vypíchnul. Nejsou zajímavé pro vás krom jedné. Původně jsem to tak zamýšlel a neudělal. Na těsto před prvním zapečením tenké plátky brambor. Pak až náplň. Souhlasím s požadavkem a doporučuji všem…

07-koláč servis

 

8/ Těsto druhý den…

01-druhá polovina těsta

 

9/ Silnější vrstva, na skle, 5 minut v troubě na 190°C…

02-do trouby 5-190

 

10/ Já to ale vyzkoušel syrové a rovnou s náplní. Není to špatně, ale také ne to vono…

03-náplň krůtí maso

 

11/ Takže trhané maso z vařených krůtích krků a míchanice sýra (Gouda 48%), vajíček, smetany, soli a pepře. To doporučuji mít smíchané alespoň 10 minut. Ve výsledku je rozleželá směs zajímavější…

04-náplň sýr smetana

 

12/ A hotovo…

06-z trouby

 

13/ Servis. Není to na ani jediném obrázku, ale doporučuji podávat s kysanou smetanou…

08-servis

 

14/ A rychlý nápad který opravdu potěšil. Zbylo mi trochu těsta. A také masa. Takže k němu sýr, pažitka, chilli omáčka, sušený česnek a pepř. Rozsekat nožem a náplň je hotová…

09-náplň pirožky

 

15/ Do pirožků. Ty usmažíme ve středně horkém tuku z obou stran po asi 3.-4. minutách…

11-smažení

 

16/ Dokřupava…

13-smažení

 

14/ Před podáváním odsajeme tuk ubrouskem a k jídlu přidáme tentokrát starou a pozapomenutou “ďábelku”. Majonézu s kysanou smetanou, chilli omáčkou, kečupem a utřeným česnekem…

14-tuk pryč

 

A ještě návrat k prvnímu obázku. Všimněte si té trhliny v jinak čistém řezu do těsta naspodu. To mi jen tak neupadlo. Poprvé za ta léta co používám teflonem potaženou formu na pizzu a koláče se těsto přilepilo. Ale teda fest. Násilím jsem musel zajet plastovu špachtlí a utrhnout koláč od povrchu. Ta „připečenina“ držela i po půlhodině máčení ve dřezu. Nechápu do fčil…

 

To je celé. Pečte, jezte a pište. MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Podmáslový koláč
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)

3 Responses to “Podmáslový koláč, květákový, masový…”

  • Pavel Chval says:

    Předně bych rád podotkl,že květák zbožňuji na všechny způsoby, takže moje hodnocení bude částečně ovlivněno mojí vášní k této pochutine. Tato květáková kompozice na paletě z těsta zdá se býti šťastnou volbou.Snad jen konzistence těsta ve finální podobě mohla by býti vlacnejsi. Svěží chuť květáku ovšem hravě tento malý nedostatek smazne.Ocenil jsem i opatrnou práci s muškátovým oříškem.Můj celkový dojem je že Pavlík beze zbytku splnil moji představu o tomto pokrmu.Zvolil bych tuto dobrotu jako skvělý předkrm. Přeji krásný den.

    • Moje Dobroty says:

      Díky za pochvalu a rozkošný koment Pavliku. Nenažranče 🙂
      Každopádně jedna poznámka, která měla být už v textu výše. Dobře připravený květák je jen 5 minut vařený v osolené vodě, kam jej sázím až když opravdu vře. Jako těstoviny. Narozdíl od zelených věcí (brokolice) jej po vyjmutí pouze nechám odpařit. Ne ta obvykle skvělá ledová voda na zastavení varu.

Komentáře