Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Polévky 2014 – co dům dal a papula si žádala…

Polévky 2014_postcardČasto se opakuji a ještě více měním postupy. Sepisovat to pokaždé znova už mi přijde zbytečné a vás by ani nebavilo číst stále dokola podobné texty. Takže jsem si jen sesbíral hromadu fotek a k nim přidal základní popisky. Jsem si jistý, že minimálně jedna paní uvítá namísto spousty řečí právě ty obrázky 🙂

Polévky

Každopádně je asi jasné, že u mne polévka je základem veškerého stravování. Stejně rád a často jím jen tři další oblíbená jídla. Housku s máslem a dobrým sýrem, chlebíček se šunkou na bramborovém salátu a toustíky s máslem a sýrem obalené ve vajíčku a opečené. Jedna kalorická bomba za druhou a tím pádem bohužel moje nejoblíbenější dobroty.

Bramboračka s hříbky a uzeným z komína

Co je klasičtější v kuchyni české, než polévka zvaná bramboračka. Jednoduchá na přípravu, minimálně pracná a bezpochyby multikreativní. Chcete to česky? Nemá šanci na jednu či pět základních podob. Co kraj to chuť, co domácnost to obměna, co kuchař, to názor, námět, podmínka. Bramboračka je naprosto nevyčerpatelný zdroj chutí, možností a tudíž i zábavy při přípravě.

 

tato bez kapusty…

Bramboračka s hříbky a uzeným z komína

 

Bramborová gulášovka s buřtíkem a hříbky

No co si budeme povídat. Vlastně další bramboračka, jen jinak sestavená. Paprikovo cibulový základ a pak už v podstatě stejně. Buřtguáš je to stejné, jeh hustší. Tedy většinou. Jsou odmítači mouky a ti pak skončí výsledkem podobným tomuto.

 

polívka a nebo guláš…

Bramborová gulášovka s buřtíkem a hříbky03

 

Cizrnová polévka

Tohle jsem zkoušel poprvé když jsem cizrnu tak nějak testoval. Skvěle se vydařila pasta podobná hummusu a Petra byla nadšena z cizrny v pastě Tom Yum. Polévka byla jednoznačný pokračovatel, ale nic extra. Tak trochu jiná fazolačka. No jak by ne. Připravil jsem ji v podstatě stejně.

 

cizrna je každopádně potravina budoucnosti…

Cizrnová polévka

 

Hovězí polévka z krku s kostí

Tohleto byla tak trochu rebélie. A výsledkem normální hovězí polívka. U řezníka, ne poprvé a ne jednoho jsem zahlédl zboží. Roštěnec s kostí. Všechny vás varuji před touto masírkou zákazníka. Nejde o nic jiného než normální krk, ale většinou ze staršího zvířete dobrý právě jen na ten vývar. Takže opravdu hovězí polívka. S vajíčkem, krupicí a zeleninou.

 

u řezníka v pultu to vypadá lépe a za tu cenu si na vývar koupím raději levnější žebro či oháňku…

hovězí krk s kostí

 

hovězí polévka z krku s kostí…

Hovězí polévka z krku s kostí

 

Kmínová polévka s vajíčkem

Absolutní česká klasika. Není nic snazšího než do vody nasypat dvě lžíce kmínu a pomalu připravit odvar. Vývar z kostí zahustíme jíškou nebo krupicí, provaříme, přidáme redukci z kmínu a doladíme vajíčkem. Smažená cibulka? Mrkev a celer? Česnek? Už jen vylepšení. Dost mne pak děsí, co dokážou nabídnout některé stravovací provozy pod stejným názvem. To je vážně masakr!

 

tato polívka má u mne trochu smutnou historii, ale tu si nechám pro sebe…

Kmínová polévka s vajíčkem

 

Koprová polévka s jablečným octem a sušenou zeleninou

Koprovou, nebo spíše mlíkovou polévku, mlíkačku mám rád už odmala. Byla jedna z prvních které jsem se naučil připravit už někdy ve čtvrté třídě a mohl se jí doslova užrat. Tehdy jsem vnímal spoustu dětí které ji opravdu nesnášely. Dnes mi naopak kde kdo tvrdí že ji má moc rád. Jak je to ale doopravdy?

 

se sušenou zeleninou a vychucená jablečným octem je jaksi delikatesní…

Koprová polévka s jablečným octem a sušenou zeleninou01

 

Koprová polívka

No vážně. Ještě jednou. Ať už si ji připravíte lehce složitější jako je ta výše, nebo úplně základní, vždy je děsně dobrá. Já kdysi dávno tuhletu obyčejnou považoval za kulajdu. Až mnohem později jsem pochopil ten velký omyl. Ale popravdě, ošulit se to nechá opravdu snadno.

 

mlíkačka jako poleno…

Koprová polívka

 

Kulajda z pixle

Tak toto není vtip. Hnusná pravda lidičkové. Přinesl to domů spolubydla. S poznámkou že “ten popis postupu se mně zdá příliš složitý” svěřil mi do opatrování malinkou pixličku. Připravil jsem, ochutnal a vím jen jedno: nikdy více! Jediné pozitivum se projevilo ve fajnové krabičce z plastu jejíž pomocí formuji porce mačkaných brambor, rýže, nebo halušek na talíř. Každopádně co se týče polívek v pytliku a podobných, do budoucna možná jednou ročně staru klasickou gulášovku vitana. Tu tuhou. Jen tak pro forma a jako vzpomínku na babičku. Měla ji moc ráda s brambory.

 

tady je ta pixla a něco do toho…

kulajda z pixle

 

a tady nedobrý výsledek…

kulajda z pixle01

 

Slaninová polévka s pečenou máslovou dýní

První pokus a ne tak úplně podle mých představ. Nicméně ne špatná. Na slanině vyškvařené skoro do křupava základ z mrkve, řapíku a česneku. Lžíce mouky, promíchat a vývar. Rozvařit, přidat pečenou dýni, papričku a rozmixovat. Přepasírované je to prostě zase jiná polévka. Dík té slanině opravdu jiná. Já ale přidal trochu výpeku z kuřete a to už nebylo ono. Zbytečně výrazné.

 

základ…

základ_postcard

 

máslová dýně má ale jen samé skvělé vlastnosti, hlavně úžasně voní…

Slaninová polévka s pečenou máslovou dýní

 

Veganské kyselo s kapustou

Nedávný pokus a opět příprava pro kolegyni Petru. Když jsem zjistil, že kyselo ještě nikdy nejedla, neodolal jsem. Vypadala pak spokojeně, jen jsem docela koukal a musel si uvědomit že ne všichni máme byť i jen podobné chutě. Jí prostě více vyhovovala obyčejná zelňačka. To mně tedy nee.

 

kyselo je veganské v podstatě vždy, jen nesmíte přidat vajíčka a slaninu které jsou na fotce…

Veganské kyselo s kapustou

 

ale aby bylo kyselo kyselem, musíte mít fajnový chlebový kvásek, ten sám o sobě kyselý není a být nemusí, až tepelná úprava jej takříkajíc dotvoří a dá polévce skvělou chuť i barvu, tento můj Živáček je celozrnný, žitný a už půlroční – od 5.7.2014…

kvásek

 

Zadělávaná hovězí polévka s kapustičkami

Opět jednoduchá klasika. Restované nahrubo mleté hovězí a v něm cibule s řapíkatým celerem, mrkví a cibulí stejně tak mleté. Vše zalité vodou, povařené a zahuštěné nasucho praženou moukou nebo krupicí. Podavaná se samostatně vařenými, zchlazenými a opečenými kapustičkami.

 

směs na základ…

01-základ,hovězí,cibule,řapík

 

já si neodpustím doplnění o rozkvedlané vajíčko…

Zadělávaná hovězí polévka s kapustičkami

 

A dost už. Příště zase samostatně například citrónová polévka s treskou.

 

MDMP

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Polévky 2014 – co dům dal a papula si žádala…
Datum vystavení
Hodnocení
4.51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

2 komentáře to “Polévky 2014 – co dům dal a papula si žádala…”

  • Petra C. says:

    Koprová polévka? To vůbec neznám. Nejdřív jsem si podle obrázku myslela, že je to kulajda. Ale když píšeš, že není. Mlíkačku já totiž dělám bez kopru, však víš 😉 Takže tohle je novinka.
    A ty restované kapustičky do polévky vypadají skvěle. Asi se nechám inspirovat.
    A na citrónovou polévku se těším 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Je to vlastně normální koprovka, jen řidší a rovnou s brambory a vajíčkem. Mlíkačka bez kopru je jasná. I u mne, ale vlastně dost podobná. Kdysi mi nevadilo ani když se srazila.
      Citrónovku zatím nemám dobře odladěnou. Takže ještě vydrž. Mně vadilo jak byla kyselá, naopat kolegyně veganka v práci byla nadšená. Tak nevím.

Komentáře