Polévka s ovesnými vločkami
Jak už jsem psal v mailu nakopírovaném tady do stránky recenze, ne poprvé, ovšem tentokrát opravdu hodně mne vytočila neschopnost kuchaře jídelny Aramark uvařit úplně obyčejnou tradiční zelňačku. Očekával bych, že tento pokrm v zemi české patřící k nejklasičtějším umí v nějakém tom domácím provedení v podstatě každý. Evidentně ne. Já sem samožřejmě svůj recept přidám. Teď ale trochu jinak.
Napadlo mne, že chce li kuchař nebo hospodyňka vařit kvalitně složitější jídla, měl či měla by umět ta úplně nejjednodušší. Protože právě ta snadno připravitelná plus rozumně investovaná fantazie tvoří následně základ pro uvaření čehokoliv. A proto polévka s ovesnými vločkami. Ta je totiž v podstatě ze čtyř surovin plus dochucovadla.
Počítejte sami:
– 6-8PL ovesných vloček
– 1ks větší mrkev a stejně tolik celeru, nebo petržele
– 2l vývaru podle chuti a možností
Na dochucení – možností je spousta. Já se tentokráte, dík vývaru z vepřových žebírek (ale i kostka je přijatelná) rozhodl dochutit ji jako ovarovou.
– 1ks stroužek česneku
– Sůl, pepř, kmín, majoránka
Tak kolik jste napočítali?
Jak na to? Postup je tak jednoduchý, až směšný. Výsledkem chutná a v tomto případě zdravá polévka.
Nejprve vločky opražím na suché pánvi a vsypu do vroucího vývaru.
Nahrubo nastrouhanou zeleninu přidám po deseti minutách. Rovnou, nebo orestovanou na olivovém oleji či másle. Volba je na každém z nás.
Celkem vařím 20 minut. Odstavím z plamene a dochutím. TO JE VŠE.
Chuť fantastická, náklady minimální. Kdo se začte na mých stránkách pozorněji, všimne si nemalé podobnosti s Vietnamskou polévkou Cháo, která se jen mnohem výrazněji dochucuje.
Ovesné vločky od A do Z
Zařazením ovesných vloček do každodenního jídelníčku snadno pomůžete svému zdraví i štíhlé linii.
1. Obsahují vyvážený poměr rozpustné a nerozpustné vlákniny
Ovesné vločky obsahují vysoký podíl ovesné vlákniny s vyváženým poměrem vlákniny rozpustné a nerozpustné. Pod pojmem „vláknina“ se rozumí složené sacharidy, které organismus není schopen v tenkém střevě rozložit, následně vstřebat a využít jako zdroj energie. Proto se také dlouho předpokládalo, že se jedná o zbytečné látky, jež člověk k výživě nepotřebuje a je nutné je z potravy odstranit. Později se ukázalo, že vláknina má na organismus člověka velmi pozitivní vliv. Zvětšuje množství střevního obsahu, „nasává“ do střeva vodu, ředí toxické látky ve střevním obsahu a především slouží jako substrát střevním bakteriím, které mají na zdraví člověka pozitivní vliv. Z toho důvodu se vláknina nazývá také „prebiotikum“ (látka sloužící jako substrát pro střevní mikroflóru s pozitivním účinkem na lidské zdraví).
Nerozpustná vláknina zlepšuje trávení a působí preventivně proti zácpě a závažným onemocněním trávícího traktu.
Rozpustná vláknina napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí jako prevence srdečních a cévních onemocnění. Rovněž snižuje hladinu krevního cukru a působí tak jako prevence cukrovky.
Průměrné množství přijímané vlákniny představuje 11,73 g/den, bez větších rozdílů u mužů a žen a v různých věkových skupinách, přičemž méně než 25g denně přijímá 98% české populace (doporučovaná denní dávka je 30 g vlákniny!).
2. Pomáhají při hubnutí a udržování optimální váhy
Celozrnné potraviny mají vždy nižší glykemický index než moučníky z bílé mouky. Ovesné vločky navozují pocit sytosti na delší dobu a tlumí pocit hladu. Ovesná vláknina zpomaluje vstřebávání cukru a pomáhá udržovat zdravou hladinu cukru v krvi. Hladina krevního cukru v organismu zůstává vyrovnaná a nedochází k vysokému vzestupu hladiny inzulínu. Během celého dopoledne tak můžeme využívat postupně uvolňovanou energii.
3. Mají vyváženou nutriční hodnotu
Bílkoviny v ovesných vločkách se blíží ideálnímu proteinu díky vysokému obsahu esenciálních aminokyselin.
4. Obsahují vitaminy, minerální látky a stopové prvky v přírodní podobě
Celozrnné ovesné výrobky obsahují v přírodní formě vitaminy skupiny B i E a minerální látky – zejména vápník, hořčík, železo a zinek. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro vývoj nervové soustavy, pro paměť a soustředění. Dále pro většinu metabolických procesů, pro tvorbu krve, posílení imunitního systému i pro kvalitní vlasy a nehty, hebkou pleť i jako prevence proti tvorbě vrásek. V podstatě se dá říci, že bez vitaminů skupiny B by nic v organismu neprobíhalo správně. Jsou to právě ovesné vločky, které obsahují vitamin B2 zvyšující odolnost vůči stresu.
Díky těmto vlastnostem zařadila americká Komise pro potraviny a léky ovesné vločky a výrobky z nich mezi funkční potraviny, tedy potraviny obsahující složky mající v lidském organismu specifickou zdraví prospěšnou funkci.
[fb_like]