Polévka z mletého masa
Psal jsem už o kaldounu a tohle je vlastně to samé v jednodušší podobě. Když jsem tuhle polévku napsal do menu a následně uvařil v jedné restauraci v Havířově, byl šéf nadšen a já překvapen! Že tak jednoduchou věc nezná.?. Tehdy jsem poprvé vysledoval, jak poctivá polévka může vzejít z ničeho až na vrchol. Po svém příchodu jsem zaznamenal téměř nulovou nabídku polévek. Jestliže se prodalo 10 porcí denně (krom česnečky samozřejmě), tak to bylo maximum. Po šesti měsících jsem každý čtvrtek střídavě vařil jeden týden Dršťkovou a druhý Boršč v minimálně patnáctilitrovém hrnci. Stávalo se pak, že během hodiny bylo vše vydáno do přinesených nádob a na restauraci už nic nezbylo.
Teď ale k masové (za dob komunistů tzv. přesnídávkové) polévce
– 500g mletého hovězího z krku, nebo žebra (nebo prostě mleté maso, směs, ono to jde)
– 1ks větší cibule
– 1ks vetší mrkev a stejné množství celeru a petržele
– Brambory, hrášek, fazolky apod. dle chuti
– 3PL jíšky
– Olej (sádlo) a máslo po jedné lžíci
– Sůl, pepř a list
– Natě (pažitka, petrželka, libeček)
– Smetana
Na oleji či sádle s máslem orestujeme cibuli na drobno do růžova. Přidáme nahrubo pomleté maso a restujeme než se zatáhne. Několik minut dusíme ve vlastní šťávě dochucené solí, pepřem a propasírovaným stroužkem česneku. Zalijeme teplou vodou a přidáme bobkový list i libeček, pokud je k dispozici.
Po uvaření do měkka zahustíme jíškou. Když začne opět vařit, přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a hrášek, fazolky, brambory – dle vlastní chuti, potřeby a možnosti.
Výsledně dochutíme, dodáme posekané natě a můžeme přidat zmíněnou smetanu. Já ne. Opět platí, že mám rád tu výraznější, rustikální chuť.
Ještě k zahuštění: místo jíšky můžeme 15 minut před dokončením přidat krupici a vejce či nasucho opražené ovesné vločky. Nebo od začátku vařit s hrstí hrachu…vlastně to může být obdoba hrstkové polévky.