Pomazánky ze tří základních surovin
Chutná a hlavně zdravá pomazánka. To není hromada nesmyslů smíchaných do jedné kompaktní hmoty. Pro mne je takovým hrůzným příkladem cosi známého už z dob komančů. Jmenuje se to sloní žrádlo. Přísahám, nikdy jsem oblíbenost téhle srajdy nepochopil a dohánět to nebudu navzdory všem jejím příznivcům! Pro mne je totiž vrchlem těchto mnohoobsahových lahůdek slušně připravená Bulharská pomazánka.
Primárně
č.1 – máslo
č.2 – čerstvý sýr
č.3 – něco na chuť
Máslo zná každý. Potřebujete li základní popis toho sýru, je asi takovýto:
konzistence tvarohu, chutí připomíná velmi delikátní Balkánský sýr. Dá se rovnou mazat na chleba a do pomazánek je absolutně nepřekonatelný.
Pomazánka první – s paprikovou pastou
125g máslo
125g sýr
1PL papriková pasta
>> Vše vyšleháme metličkou do pěny a přidáme posekanou pažitku, nebo zelenou cibulku.
Tuhle ingredienci jsem si až neskutečně oblíbil – tedy hlavně pastu
Dokonalé
Pomazánka druhá – s uzenou makrelou
125g máslo
125g sýr
½ks makrela
>> Rybu si obereme z kostí, rozsekáme nožem nadrobno a s ostatním vyšleháme do pěny. Opět přidáme pažitku či cibulku. Lžička Dijonské hořčice je fajn.
Není makrela jako makrela – zásadně kupuji na váhu a nebalenou – bláto z igelitu nee
Výborné
Ten čerstvý sýr je možné zaměnit za tvarouh. Já jej ale preferuji, protože je na pomazánky absolutně vynikající. Když si jej dva dny předem vyklopíte do krabičky a tu necháte v lednici, začne zrát. A to je pak chuť na druhou.
Přidáním třetí suroviny můžete pokračovat do nekonečna. Pomletým kvalitním salámem, čabajkou, ančovičkami, olivami, tvarůžky, čerstvou kapií, šunkou nebo uzeným, uzenými šproty v oleji…
26.11.2013 – nové ! tenhle pěkný kousek na váhu jsem koupil v blízkém řeznictví. Je mnohem lepší, méně slaný a smetanovější.
Negativum hnusum
Já znal ještě verzi s vařenými bramborami. FUJ.
Ech, sloní žrádlo…no to víš, že ho tak dvakrát do roka udělám 🙂
Jinak s absolutní souhlas s používáním „salátového sýru“. Ten se Lidlu povedl.