Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pomazánky ze tří základních surovin

pomazánky_travel Chutná a hlavně zdravá pomazánka. To není hromada nesmyslů smíchaných do jedné kompaktní hmoty. Pro mne je takovým hrůzným příkladem cosi známého už z dob komančů. Jmenuje se to sloní žrádlo. Přísahám, nikdy jsem oblíbenost téhle srajdy nepochopil a dohánět to nebudu navzdory všem jejím příznivcům! Pro mne je totiž vrchlem těchto mnohoobsahových lahůdek slušně připravená Bulharská pomazánka.

 

 

 

 

 

Primárně

č.1 – máslo

č.2 – čerstvý sýr

č.3 – něco na chuť

 

 

Máslo zná každý. Potřebujete li základní popis toho sýru, je asi takovýto:

konzistence tvarohu, chutí připomíná velmi delikátní Balkánský sýr. Dá se rovnou mazat na chleba a do pomazánek je absolutně nepřekonatelný.

máslo a čerstvý sýr - dokonalá dvojka02

 

 

Pomazánka první – s paprikovou pastou

125g máslo

125g sýr

1PL papriková pasta

 

 

>> Vše vyšleháme metličkou do pěny a přidáme posekanou pažitku, nebo zelenou cibulku.

 

 

Tuhle ingredienci jsem si až neskutečně oblíbil – tedy hlavně pastu

őrölt paprika a czípős pasta01

 

Dokonalé

Pomazánka první - s paprikovou pastou03

 

 

Pomazánka druhá – s uzenou makrelou

125g máslo

125g sýr

½ks makrela

 

 

>> Rybu si obereme z kostí, rozsekáme nožem nadrobno a s ostatním vyšleháme do pěny. Opět přidáme pažitku či cibulku. Lžička Dijonské hořčice je fajn.

 

 

Není makrela jako makrela – zásadně kupuji na váhu a nebalenou – bláto z igelitu nee

KMOTR-40101-uzena-makrela-vac

 

Výborné

Pomazánka druhá - s uzenou makrelou

 

 

Ten čerstvý sýr je možné zaměnit za tvarouh. Já jej ale preferuji, protože je na pomazánky absolutně vynikající. Když si jej dva dny předem vyklopíte do krabičky a tu necháte v lednici, začne zrát. A to je pak chuť na druhou.

 

 

Pomazánka první - s paprikovou pastou02

 

 

Přidáním třetí suroviny můžete pokračovat do nekonečna. Pomletým kvalitním salámem, čabajkou, ančovičkami, olivami, tvarůžky, čerstvou kapií, šunkou nebo uzeným, uzenými šproty v oleji…

 

 

26.11.2013 – nové ! tenhle pěkný kousek na váhu jsem koupil v blízkém řeznictví. Je mnohem lepší, méně slaný a smetanovější.

salátový sýr na váhu01

 

 

Negativum hnusum

sloní žrádlo

sloní žrádlo

sloní žrádlo

 

Já znal ještě verzi s vařenými bramborami. FUJ.

Sdílejte...

2 Responses to “Pomazánky ze tří základních surovin”

  • Hannah12 says:

    Ech, sloní žrádlo…no to víš, že ho tak dvakrát do roka udělám 🙂
    Jinak s absolutní souhlas s používáním „salátového sýru“. Ten se Lidlu povedl.

Komentáře