Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pořádná gulášovka…

gulášovka z mletého vepřového01 …z předem připraveného masového základu. Pakliže předchozí polévka byla pouze o přidávání jednotlivých surovin do vroucího vývaru, tato se lehce blíží té tradiční. Totiž nutností přípravy cibulovo paprikového základu. To je ovšem záležitost triviální a tudíž nic neztěžuje. Opět platí, že z masa hovězího by byla polévka lepší a výraznější ovšem i tak je každopádně moc chutná. Popravdě při srovnání s některými…no dnes je necháme být a jdeme na to.

 

 

 

Potřebujeme

– 350g základ z mletého masa
– 2l vývar
– 150g cibule
– 300g brambory
– 1PL sádlo 
– 1PL mletá paprika
– 2PL jíška
– 1ks stroužek čeneku
– paprička
– sůl, pepř, kmín, majoránka

 

 

Základ z mletého věpřového…

základ z mletého vepřového

 

 

Co s tím

>> Nejdříve tedy klasický základ – na sádle, nebo oleji si zpěníme pokrájenou cibuli do růžova, přidáme kmín, mletou papriku a rychle zalijeme horkým vývarem aby nezhořkla.

 

Sádlo – opět krásná ukázka jak s trochou snahy uspořit suroviny. Mám plastové pixle o obsahu 1,5 litru ve kterých odkládám vývar do lednice. Z posledního v kombinaci kuře/hovězí žebro jsem sundal to ztuhlé tukové víčko. Stačilo právě na tu jednu gulášovku.

 

>> Přivedeme k varu, trochu osolíme (ne moc protože základ z masa slaný je) a přidáme kostičky brambor. Vaříme asi 5 minut a doplníme základem. Po chvíi zahustíme jíškou a pomalu vaříme až ztratí pachuť mouky.

 

Vývar – v tomto případě vůbec není nutný. Dík vychucenému masu stačila voda a trocha soli, pepře, kmínu a chilli paprička. Česnek a majoránka.

 

>> No a to je vlastně vše. Nakonec po odstavení vychutíme pepřem, majoránkou a česnekem. Doba vaření ja závislá jen na nutnosti provařit jíšku a trochu i paprikový základ. 30 minut dohromady  bude akorát, 40 ještě lépe.

 

Čas – mně dohromady stačila hodina i s celou přípravou a úklidem.

 

Každopádně, pokud věnujete tomuto vaření alespoň špetku snahy nikdo vám polévku nepohaní. Fajnová gulášovka z čerstvého hovězího to není. Ovšem opět musím srovnat s kdejakým průměrným bufetem, jídelnou a podobnými v této zemi. Až příliš často je to hnus a ostuda. Já bohužel stejně jako u dršťkové polévky a podvodu s vepřovými žaludky narážím na gulášovou z vepřového nebo dokonce jen se zbytky masa z obědů včerejšího dne, aniž by na záměnu upozornili.

No jo, ale kdo by se chlubil, že je podvodník?

 

 

Povedená gulášovka…

gulášovka z mletého vepřového

Sdílejte...

2 Responses to “Pořádná gulášovka…”

Komentáře