Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pražákova Živáň

OLYMPUS DIGITAL CAMERANe abyste předpokládali, že tímto začíná další funkčnost těchto stránek. To jen na začátku grilovací sezóny mám chuť něco sem přidat. I jako poděkování. Je to k neuvěření, ale i přes to, že sem nic nedávám rok a půl, stálá návštěvnost 5-7 tisíc lidí týdně to tady udržuje při životě a platí.

Takže Živáň, neboli Živánská. Já si to pamatuju jako směs mas na jehle. A taky věčné téma v dobách temna. Tedy za komančů. Asi nikdy nezapomenu na to dohadování a pročítání kuchařek rodiči. No, svědčí to, bohužel, o nepříliš velké fantazii. Sehnat si recept tehdy jaksi nebylo úplně snadné. Oproti dnešku. Ale proč si ho nevymyslet? Proč nepřipravit rodinný?

Pro mne je Živánská o dvou věcech. Kombinace mas, kdy musí být zastoupeno hovězí, nebo vepřové, kuřecí, játra a něco uzeného. K tomu kusy cibule. Maso musí být takové, aby se propékalo stejnoměrně, i když pohromadě. No a za mne, kašlu na jehlu.

Vše v misce. Tentokrát jsem vzal co přišlo pod ruku. Vepřová plec, vykostěná kuřecí stehna, vepřová játra a uzená slanina. Samo že to hovězí by byla vyšší liga a jehněčí parádička. Není ale všem dnům konec. Tedy maso jsem pouze solil, pepřil, přidal sušený česnek a promíchal. Pak kusy cibule, kousky česneku, promíchat a v misce na povrch pokrájená slaninka. Aby tuk z ní postupně protékal až ke dnu.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Slaninka. No, to jako jo. Ale máslo, to je teprve dílo. Vyberte si. Každopádně, vše hodinku odpočaté jsem položil na žhavou mřížku grilu. Ne v troubě. Na grilu s uhlím. Pod poklopem. No a každých 10 minut lehce promíchat. V polovině jsem to přelil deckou Portského. Po šedesáti minutách přidal, světe div se, lečo ze sklenice. Jo, tu starou klasiku. A ještě půl hodiny jen tak v tom teple, ale skoro bez žáru.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A to je celé. Mohly by v tom být brambory. Čerstvá paprika a rajčata. Kde co. Ale to už je jen o chuti něco měnit. Dělat věci jinak. Samozřejmě to klidně připravte v remosce. Nebo v troubě. Římský hrnec bude pecka. S poklicí nebo bez. Jak je libo.

No a vzhůru do grilování. A krásné žhavé léto. MDMP

 

Sdílejte...

One Response to “Pražákova Živáň”

  • martas38 says:

    Jsem rád, že to ještě úplně neumřelo 🙂
    Tak třeba přijde nějaký recept na podzimní plískanice.

Komentáře