Přepuštěné máslo nebo Ghí?
A tady u mne žádné ghíčko prosím. Jsem na některá počešťování už vážně alergický. Nějaký blbec bez fantazie, zato s velkým elánem a chutí dělat byznys se rozhodne, že to nazve po svém. Polovina národa mu na to s chutí skočí. Takže všude najdete ghíčko a skutečnost, že se to už od pradávna jmenuje přepuštěné, nebo také oříškové máslo je zapomenuta takříkajíc šmahem. Viz například Magdalena Dobromila Rettigová a její přepouštěné máslo.
Přepuštěné máslo, Ghí v Indii a obecně východním světě, je čistý máselný tuk vzniklý pomalým zahříváním, kdy se postupně vzniklá pěna z vody a mléčné bílkoviny vyloučí na povrch, postupně spadne ke dnu a nakonec slitím výsledku skrz cedník zcela odstraní. Není potřeba pláténko, jak často popisují někteří, protože to co už ve výsledku nechceme stejně zůstane na dně primárně použité nádoby. Stačí opravdu jen opatrně slít.
Přepuštěné máslo
A nyní pozor!
Hned na začátku to vylepším. Syrovátka, tedy co zbude na dně po zcezení, není nutně na vyhození. Jak mne před několika lety poučil pan Antonín Bradáč, skvělý to kuchař, lze ji použít na přípravu jím zvané oříškové bramborové kaše. Ochutnal jsem a zíral jak tele na ta pověstná nová vrata.
Fotečky
1/ Máslo pomalu varem rozpustíme…
2/ A pomalu varem oddělujeme tuk od zbytku vody a bílkoviny…
03/ Nakonec zůstane takováto krása k vycezení…
Gify – tohleto mne vážně pobavilo
Jako video ze spousty fotek vytvořené…
Hotovo
1/ Slité ghí jantarové barvy…
2/ Ztuhlé ghí je opět skoro bílé jako máslo. Z lednice pak tuhé jako beton. Sádlo je oproti tomu mazlavá hmota. Naopak hovězí lůj ještě tužší…
3/ Zbytka ze dna kastrolu. Tohleto je poklad a jistojistě jej nevyhazujte. Použitelné do kaše, stejně jako omáčky…
Použití
Vyzkoušel jsem smažák tak, jak jej připravují například v Lokálu. A víte co? Nic! To máslo tam prostě nepoznáte. Jedná se o super rychlovku a nic to s chutí neudělá. Naopak steak na tomto bude jednoznačně skvělý. Ať už hovězí, nebo vepřový…
Inspirace
U Koko mne hrozně baví dvě věci. Za tu první jsem dostal výtku od někoho z vás, když jsem se hloupě odhodlal požadovat nějaká ta kliknutí do soutěže blogger roku. Bylo mi vyčteno, že neumím správně česky a tedy nee. No, když vidím její texty, bavím se a vidím to ještě hůř, než u sebe. Ale vyhrává pravidelně. Takže co? No? No o češtině to nebude. Že jo! Tou druhou ale je fakt, že ať to píše jak chce, postupy uvádí na videu krásně, úsporně a pochopitelně. Takže uvedená roštěná je láska pro mne na první pohled. Buďte si jisti, že pokud zakoupíte toto maso například v Naše maso, nebude to levné ani jen náhodou. Za kvalitu však vážně ručím. Jak suroviny, tak i postupu od Koko.
MDMP
PS: neustále si stěžuji na nějaké to, či ono. Fakt je, že jsem tvor věčně nespokojený a se svou rádoby tvorbou obzvláště. Nedávno naznačený nedostatek prostoru pro tento web na serveru mne přivedl k myšlence. “Ano i já se toho luxusu myšlení někdy dopustím”. Co kdybych místo navyšování pro tyto stránky uvedl web nový, vzhledem odlišný a s novým konceptem? No, to poslední bude asi problém, páč se nějak neumím vyřadit z toho, co tady už znáte. Každopádně, co by kdyby???






Už hrozně dlouho se chystám přepustit i já nějaké to máslíčko 😀 Tak teď třeba 😉
ps: jak jako web nový? to rozveď do aspoň trochu větších detailů
No to já právě nevím.
Můžu navázat na toto v jiném designu, nebo vymyslet nový koncept. Jenže nic rozumného mne nenapadá.
Ghí je strašný slovo, až se mi chce zvracet .. naše babiny to nazývaly přepuštěnym máslem, proč zase objevujem objevené 🙁 .. třeba je to druhem másla, mívám finální produkt po zatuhnutí spíš žlutý a sebraná bílkovina je bílé barvy ( mmchdm používám ji na finální polití čerstvě upečených buchet – nemá chybu )
a souhlasím .. u smažáku je úplně buřt smaží-li se na PM nebo másle … u stejka to tedy jedno není, výsledný produkt hodí o level výše ..
Ghí je původní výraz v asii naprosto běžný. Proč to slovo nepoužít tady? Ale počešťování je vážně směšné.
Co se těch buchet týká, to je teda nápad. To se mi děsně líbí 🙂