Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Přepuštěné máslo nebo Ghí?

04-ghí hotovoA tady u mne žádné ghíčko prosím. Jsem na některá počešťování už vážně alergický. Nějaký blbec bez fantazie, zato s velkým elánem a chutí dělat byznys se rozhodne, že to nazve po svém. Polovina národa mu na to s chutí skočí. Takže všude najdete ghíčko a skutečnost, že se to už od pradávna jmenuje přepuštěné, nebo také oříškové máslo je zapomenuta takříkajíc šmahem. Viz například Magdalena Dobromila Rettigová a její přepouštěné máslo.

Přepuštěné máslo, Ghí v Indii a obecně východním světě, je čistý máselný tuk vzniklý pomalým zahříváním, kdy se postupně vzniklá pěna z vody a mléčné bílkoviny vyloučí na povrch, postupně spadne ke dnu a nakonec slitím výsledku skrz cedník zcela odstraní. Není potřeba pláténko, jak často popisují někteří, protože to co už ve výsledku nechceme stejně zůstane na dně primárně použité nádoby. Stačí opravdu jen opatrně slít.

 

Přepuštěné máslo

A nyní pozor!

Hned na začátku to vylepším. Syrovátka, tedy co zbude na dně po zcezení, není nutně na vyhození. Jak mne před několika lety poučil pan Antonín Bradáč, skvělý to kuchař, lze ji použít na přípravu jím zvané oříškové bramborové kaše. Ochutnal jsem a zíral jak tele na ta pověstná nová vrata.

 

Fotečky

1/ Máslo pomalu varem rozpustíme…

01-ghí příprava

 

2/ A pomalu varem oddělujeme tuk od zbytku vody a bílkoviny…

02-ghí příprava

 

03/ Nakonec zůstane takováto krása k vycezení…

03-ghí příprava

 

Gify – tohleto mne vážně pobavilo

Jako video ze spousty fotek vytvořené…

ghí příprava01

 

ghí příprava02

 

ghí příprava03

 

Hotovo

1/ Slité ghí jantarové barvy…

05-ghí hotovo

 

2/ Ztuhlé ghí je opět skoro bílé jako máslo. Z lednice pak tuhé jako beton. Sádlo je oproti tomu mazlavá hmota. Naopak hovězí lůj ještě tužší…

06-ghí hotovo

 

3/ Zbytka ze dna kastrolu. Tohleto je poklad a jistojistě jej nevyhazujte. Použitelné do kaše, stejně jako omáčky…

07-syrovátka z ghí

 

Použití

Vyzkoušel jsem smažák tak, jak jej připravují například v Lokálu. A víte co? Nic! To máslo tam prostě nepoznáte. Jedná se o super rychlovku a nic to s chutí neudělá. Naopak steak na tomto bude jednoznačně skvělý. Ať už hovězí, nebo vepřový…

01-smažák v ghí

 

Inspirace

Paulus připravuje Ghí

Koko připravuje Ghí

U Koko mne hrozně baví dvě věci. Za tu první jsem dostal výtku od někoho z vás, když jsem se hloupě odhodlal požadovat nějaká ta kliknutí do soutěže blogger roku. Bylo mi vyčteno, že neumím správně česky a tedy nee. No, když vidím její texty, bavím se a vidím to ještě hůř, než u sebe. Ale vyhrává pravidelně. Takže co? No? No o češtině to nebude. Že jo! Tou druhou ale je fakt, že ať to píše jak chce, postupy uvádí na videu krásně, úsporně a pochopitelně. Takže uvedená roštěná je láska pro mne na první pohled. Buďte si jisti, že pokud zakoupíte toto maso například v Naše maso, nebude to levné ani jen náhodou. Za kvalitu však vážně ručím. Jak suroviny, tak i postupu od Koko.

 

MDMP

 

PS: neustále si stěžuji na nějaké to, či ono. Fakt je, že jsem tvor věčně nespokojený a se svou rádoby tvorbou obzvláště. Nedávno naznačený nedostatek prostoru pro tento web na serveru mne přivedl k myšlence. “Ano i já se toho luxusu myšlení někdy dopustím”. Co kdybych místo navyšování pro tyto stránky uvedl web nový, vzhledem odlišný a s novým konceptem? No, to poslední bude asi problém, páč se nějak neumím vyřadit z toho, co tady už znáte. Každopádně, co by kdyby???

 

Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Přepuštěné máslo nebo Ghí?
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

5 komentářů to “Přepuštěné máslo nebo Ghí?”

  • Petra says:

    Už hrozně dlouho se chystám přepustit i já nějaké to máslíčko 😀 Tak teď třeba 😉

    ps: jak jako web nový? to rozveď do aspoň trochu větších detailů

  • Ivana says:

    Ghí je strašný slovo, až se mi chce zvracet .. naše babiny to nazývaly přepuštěnym máslem, proč zase objevujem objevené 🙁 .. třeba je to druhem másla, mívám finální produkt po zatuhnutí spíš žlutý a sebraná bílkovina je bílé barvy ( mmchdm používám ji na finální polití čerstvě upečených buchet – nemá chybu )
    a souhlasím .. u smažáku je úplně buřt smaží-li se na PM nebo másle … u stejka to tedy jedno není, výsledný produkt hodí o level výše ..

    • Moje Dobroty says:

      Ghí je původní výraz v asii naprosto běžný. Proč to slovo nepoužít tady? Ale počešťování je vážně směšné.
      Co se těch buchet týká, to je teda nápad. To se mi děsně líbí 🙂

Komentáře