Pórková polévka s dýňovým máslem
Byl jsem dotázán: „proč do dýňové polévky dáváš vývar z kuřete když je tak dobrá sama o sobě?“ „No to proto, že pak je ještě lepší!“
Ne každý musí souhlasit. Já však jsem o tom přesvědčen. Už jen proto, že dle mého názoru neexistuje zelenina použitelná k přípravě polévky a chuťově natolik výrazná, aby mi to stačilo. Většinou pak musím doplnit výsledek něčím dalším. Kořením, octem, hříbky, další zeleninou. Jako v receptu níže. Jsem přesvědčen že na pórkovou polévku by mi v tom případě stačil jen ten pórek a vývar. Pravda, už obsahující většinu toho ostatního. Jenomže by chutnala tak nějak vyrovnanějc – vývarově 🙂
Tentokráte ale opravdu z vody
1,5l voda
250g pórek
1ks stroužek česneku
1,5dl mléko, nebo smetana
1PL olivový olej
1PL dýňové máslo
3PL jíška
2čl vinný ocet
libeček, petrželka, pažitka
sůl, pepř, kurkuma
>> 200 gramů pokrájeného pórku chvíli podusíme na oleji, přidáme kurkumu, posekaný česnek, libeček a zalijeme dle možností. Já tentokráte schválně použil jen tu vodu. Necháme vařit 10 minut, zahustíme jíškou a pomalu vaříme dalších 20.
Parádní by byla místo oliváče slanina. Škvarečky z ní bych jen odložil na konec. Jenomže to už by bylo nepřijatelné pro kolegu vegetariána kterého jsem chtěl nechat ochutnat. Proto tentokrát zvýrazňoval chuť i vůni libeček. To je zlatíčko…
>> Lehce rozmixujeme, přidáme dýňové máslo, mléko a po chvíli přepasírujeme. Opět přivedeme k varu a ještě vymixujeme dohladka. Pak už jen dochutíme solí, pepřem, octem a vsypeme dalších 50 gramů pórku. Ten vaříme pomalinku už jen 5 minut. Nakonec dochutíme bylinkami.
Každopádně tuto polévku jsem si okamžitě “vyzkoušel” na kolegyni Lucii páč sám bych si netroufnul tvrdit jak moc je či není chutná. A zdá se že je. Lucie prohlásila, že toto může častějc. Kolega Honza se zatím nevyjádřil…
>> Sůl: já vařil z vody, tedy solil ihned zpočátku. U vývaru samozřejmě jen nakonec dochutíme.
>> Vývar: ano či ne? Pro mne jasná odpověď. Nedávno se mě známá zeptala proč ještě do dýňové polévky používat vývar? Protože! Z vody to prostě není vono. A platí to pro jakoukoliv zeleninovou polévku. Samotné koření a sůl udělají své. Ale ten vývar…
Chutnala i mně. Ale hovězí polévka s masem a čímkoli dalším to prostě není!
MDMP
No dobrá…já si na ten tvůj vývar snad jednou zvyknu 😉 Ale popravdě – kde ho mám pořád brát? Nemůžu kvůli každé zeleninové polévce vařit extra vývar! A věř, že když už si ho uvařím, tak si ho radši sním 🙂
Ale to já taky. Takže co? No? No uvařím si ho více. Mnohem více. Strašně moc…
A proto za chvíli jedu do obchůdku pro kuřecí skelety a budou další škvarečky. Doufám…