Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pórková polévka s dýňovým máslem

pórková polévkaByl jsem dotázán: „proč do dýňové polévky dáváš vývar z kuřete když je tak dobrá sama o sobě?“ „No to proto, že pak je ještě lepší!“

Ne každý musí souhlasit. Já však jsem o tom přesvědčen. Už jen proto, že dle mého názoru neexistuje zelenina použitelná k přípravě polévky a chuťově natolik výrazná, aby mi to stačilo. Většinou pak musím doplnit výsledek něčím dalším. Kořením, octem, hříbky, další zeleninou. Jako v receptu níže. Jsem přesvědčen že na pórkovou polévku by mi v tom případě stačil jen ten pórek a vývar. Pravda, už obsahující většinu toho ostatního. Jenomže by chutnala tak nějak vyrovnanějc – vývarově  🙂

 

 

Tentokráte ale opravdu z vody

 

1,5l voda

250g pórek

1ks stroužek česneku

1,5dl mléko, nebo smetana

1PL olivový olej

1PL dýňové máslo

3PL jíška

2čl vinný ocet

libeček, petrželka, pažitka

sůl, pepř, kurkuma

 

 

>> 200 gramů pokrájeného pórku chvíli podusíme na oleji, přidáme kurkumu, posekaný česnek, libeček a zalijeme dle možností. Já tentokráte schválně použil jen tu vodu. Necháme vařit 10 minut, zahustíme jíškou a pomalu vaříme dalších 20.

 

Parádní by byla místo oliváče slanina. Škvarečky z ní bych jen odložil na konec. Jenomže to už by bylo nepřijatelné pro kolegu vegetariána kterého jsem chtěl nechat ochutnat. Proto tentokrát zvýrazňoval chuť i vůni libeček. To je zlatíčko…

 

>> Lehce rozmixujeme, přidáme dýňové máslo, mléko a po chvíli přepasírujeme. Opět přivedeme k varu a ještě vymixujeme dohladka. Pak už jen dochutíme solí, pepřem, octem a vsypeme dalších 50 gramů pórku. Ten vaříme pomalinku už jen 5 minut. Nakonec dochutíme bylinkami.

 

Každopádně tuto polévku jsem si okamžitě “vyzkoušel” na kolegyni Lucii páč sám bych si netroufnul tvrdit jak moc je či není chutná. A zdá se že je. Lucie prohlásila, že toto může častějc. Kolega Honza se zatím nevyjádřil…

 

>> Sůl: já vařil z vody, tedy solil ihned zpočátku. U vývaru samozřejmě jen nakonec dochutíme.

>> Vývar: ano či ne? Pro mne jasná odpověď. Nedávno se mě známá zeptala proč ještě do dýňové polévky používat vývar? Protože! Z vody to prostě není vono. A platí to pro jakoukoliv zeleninovou polévku. Samotné koření a sůl udělají své. Ale ten vývar…

 

Chutnala i mně. Ale hovězí polévka s masem a čímkoli dalším to prostě není!

pórková polévka02

 

 

MDMP

Sdílejte...

2 Responses to “Pórková polévka s dýňovým máslem”

  • Petra C. says:

    No dobrá…já si na ten tvůj vývar snad jednou zvyknu 😉 Ale popravdě – kde ho mám pořád brát? Nemůžu kvůli každé zeleninové polévce vařit extra vývar! A věř, že když už si ho uvařím, tak si ho radši sním 🙂

    • Moje Dobroty says:

      Ale to já taky. Takže co? No? No uvařím si ho více. Mnohem více. Strašně moc…
      A proto za chvíli jedu do obchůdku pro kuřecí skelety a budou další škvarečky. Doufám…

Komentáře