Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

Pórková polévka s vajíčkem

04-pórková polévkaNejsem si jist, že tento zamýšlený seriálek dokončím, každopádně ale nyní mám v úmyslu připomenout po nejjednodušších jídlech z krůtího plátku několik základních a hlavně snadno připravitelných polévek. A protože chuť na tuto první jsem měl opravdu velikou, začínám pórkem. Sice jaksi po sezóně, ale což. V době globálního obchodování je k mání neustále. A ještě mne napadá: nečekejte polévky z právě sezónního chřestu – já jej nijak neobdivuji, stejně jako podobné špičky gastronomie. Když je, použiji, ale ne prvoplánově. I když jednu vizi mám..??..

 

Pórková polévka

 

Suroviny

– 1ks pórek
– 1l vývar kuřecí
– 1PL mouka hladká
– 1čl olivový olej
– 1čl máslo
– 1dl smetana
– 1ks vejce
– sůl a pepř

 

Postupy

>> Na másle s olejem zpěníme pokrájený pórek. Když koupíte průměrně velký, očistíte jej a dobře opláchnete od zeminy, postačí asi 1/3. Ztlumíme na minimum plamen a pod poklicí necháme ve vlastní šťávě 5 minut pracovat. Pak poklici sundáme a po odpaření vody vmícháme mouku. Osmažíme lehce do žluta a zalijeme studeným vývarem.

>> Přivedeme k varu a ne úplně zakryté necháme probublávat 20 minut. Výsledkem by měl být rozvařený pórek a tuk vystoupaný na povrch. Takzvaný glanc. Sůl a pepř? Později. Vývar, který rozhoduje o kvalitě polévky je pro začátek vychucený dost.

 

!!! Když koupíte průměrně velký a blbě očistíte i opláchnete, bude stačit stále jedna třetina na dané množství polévky, jen ten výsledek stojí za prd. Dík té zemině, která je obsažena bohatě a schovaná v útrobách dosti sofistikovaně 😀

 

Pórek – s prvním krájením si nedělejte hlavu. Stejně to vyhodíte…

01-pórek a máslo

 

>> Vycedíme a propasírujeme maximum ze základu do dalšího hrnce. Přidáme další třetinu pórku a tady já si vybírám tu nejsvětlejší zelenou. Ne bílou od kořene jak všichni doporučují. Myslím si o tom své.

>> Provaříme dalších 5 minut a zalijeme smetanou. Sladkou, nebo kysanou. Pokaždé jiný výsledek. Přivedeme opět k varu a na poslední minutu přidáme lehce rozšlehané vajíčko, pepř (bílý je lepší) a sůl. Dokončíme bylinkami. Pažitkou a petrželkou.

 

!!! Olej klidně zaměňte za kuřecí sádlo. Stačí jen tuk sebraný na vývaru z lednice. Z pórku použijte v základu 5 centimetrů od kořene a zelenou část. Tak zůstane do hotové polévky to nejlepší.

 

Pórková polévka – nenapsal jsem kmín. Nechtěl jsem k té smetaně. Ale pasuje do základu…

02-pórková polévka

 

>> Vajíčko já už delší dobu příliš nešlehám. Ani na „omelety“. Ty kousky bílku a žloutku zvlášť jsou pak v chuti opravdu vejce. Ne jen vaječná sraženina. Pamatujete na ideální vejce do polévky? Rozmíchat jedním směrem tekutinu do víru, vlít vajíčko a proti směru zabrat míchadlem. Dlouhé kusy a kousky které trochu otravují při jídle, ale chutnají. Ano, můžeme lehce „rozfrcat“ metličkou.

 

Takže tak lidičky. Jednoduše, chutně a bez vývaru nehraju. MDMP

 


Sdílejte...
Shrnutí
recipe image
Název
Pórková polévka s vajíčkem
Datum vystavení
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

4 komentáře to “Pórková polévka s vajíčkem”

  • Petra says:

    Seriálek s polévkami bych uvítala. Ne že bych je neuměla uvařit bez receptu, ale ráda okoukám jiné postupy a grify. Třeba ten s vajíčkem – roztočit na jednu stranu, vlít vajíčko a zamíchat na druhou stranu. To jsem neznala 😉 Vždycky jsem jen mírně rozbila strukturu vajíčka vidličkou v misce a pak vlila do polévky a zamíchala.
    ps: ale to cezení první části polévky, s tím jsi mi radost neudělal. Nemám myčku a nádobí si myju sama (doma to totiž nikdo neumí tak dobře jako já – i když to určitě dělají schválně, aby mýt nemuseli), takže vařím, co se nádobí týká, co nejúsporněji 😀

    • Moje Dobroty says:

      Jsem rád Peti, že alespoň někoho zase jednou něco tady zaujalo natolik, že napíše. Pokračovat jsem chtěl podobnou polévkou. Květákovou. Ale nechce se mi na nákup. Takže snad zítra. Mám ale jedno pokračování se smaženou cibulkou, takže ještě dnes čočková.

      S tím nádobím jsme na tom stejně. Já sice nemám doma rodinku stejně jako myčku, ovšem splubydla s přehledem nezvládá co jsi popsala. Neumyje dobře ani talíř po sobě (vajíčka jsou peklo). Šetřit ale na použitém nádobí nedoporučuji. Zkoušel jsem kdysi a uvědomil si dvě věci. Vynechaný postup dík jen ušetření práce se vymstí v podobě horšího jídla. A ono to mytí průběžně je vlastně dar kuchyni. Stále vše čisté.

      PS: představ si moje vaření a následné focení. Až tři talíře na jednu fotku, abych byl spokojen a mohl ti to prezentovat. A ve výsledku pro mne už jen ohřívané jídlo 😀

Komentáře