Hledat
Počasí
Počasí Praha 10 - Slunečno.cz
Nejnovější seriály
Hodnocení na SerialZone.cz
Řekli o jídle…

- "Objev nového jídla znamená pro člověka mnohdy více, než objev nové hvězdy"
Savarin

- "Gurmán, který myslí na kalorie, je jako prostitutka, která se dívá na hodinky"
James Beard

- "Největším nepřítelem českého kuchaře je jeho fantazie"
Zdeňek Pohlreich

Rubriky
Archivy
TOPlist
TOPlist
QR Code

QR Code

Anketa
Radar

První letošní…

jelítko a jitrnička Začíná období zabijaček a v blízkém řeznictví mi nabídli první letošní jelítka a jitrničky. A za relativně rozumnou cenu vůbec nebyly špatné. A to je co říct. Já jsem totiž zvyklý z Moravy, že například výrobky z Farmy Stonava jsou za pouhých 60-70 Kč/Kg prostě vynikající. Tady v Praze si klidně řeknou 150-180 Kč/Kg a výrobek nestojí za nic. A o tom, že kroupové jelítko by mělo taky obsahovat kroupy (když se jmenuje kroupové) si mohu nechat jen zdát. Zato znám prodejnu, kde v jelitu je více kmínu než toho ostatního.

 

Tady popisovat nějaký recept asi nemá význam, proto jen malá rada jak péci, aby nepopraskaly.

 

V podstatě jde o dvě zásady

1/ teplotní šok – z lednice do horké trouby nee. Zaleju je horkou vodou a nechám chvíli prohřát.

2/ rozumná teplota – v troubě by neměla být vyšší než 170°C. Upeče se pomalu a pěkně dokřupava za asi 40 minut. Pak ještě před podáváním ji nechám v teplé vypnuté troubě odpočívat lehounce podlité vodou, aby se odlepily ode dna.

Bohužel, špatně namíchanou směs a nekvalitní střívka neukecáte a prasknou vždycky.

 

Se zelím, nebo jen bramborem či chlebem? To už je momentální volba. Já si je dám pokaždé jinak.

jelítko a jitrnička s bramborem

Sdílejte...

Komentáře