Quiche s brambory, cibulí a žampiony
Jedno z ve světě nejznámějších Francozských jídel. Quiche je ovšem základním názvem pro nemálo slaných koláčů. Tak jako pizza může obsahovat cokoli nám fantazie a spižírna dovolí. Ten z nejoblíbenějších je asi alsaský (lotrinský) cibulový koláč Quiche Lorrain.
Já tady ale dnes popíšu jednoduchý recept ze surovin snadno dostupných v každém českém krámku.
Na koláč o průměru 33 cm potřebujeme:
– 500g listového těsta nebo tažené, kynuté…
– 1ks větší brambor
– 2ks velké cibule
– 5-6 žampionů (dle velikosti)
– 150g uzeného bůčku (anglicá slanina)
– 150g strouhaného sýra (dle libosti, ideálně např.Gouda)
– 200ml smetany (opět dle chuti, já sladkou 30%)
– 2ks vejce
– Sůl, pepř, mušátový oříšek, oregano
Těsto rozválíme na plát tak, aby okraje formy přesahoval asi o centimetr až dva. Vložíme do formy a okraje zvedneme. Já používám formu na pizzu s teflonovým povrchem, asi centimetr vysokými okraji a dirkovaným dnem. Těsto se v ní natvaruje pěkně samo. Dno těsta propíchám vidličkou a začnu vrtvit jednotlivé suroviny:
– Brambory a žampiony na plátky, lehce osolím.
– Půlkolečka cibule orestovaná na kostičkách slaniny a ochucená solí, pepřem a oreganem.
– Nahoru naleju vajíčka se smetanou a sýrem, lehce osolená a opepřená se špetkou muškátu.
– A šup s tím na 30 minut do trouby při 200°C.
Výše jsem psal, že smetanu sladkou. To jen proto, že na každé porci je pak úžasná lžíce té husté zakysané.
Jíst můžete teplé i studené, ovšem ručím za to, že pokud si uděláte jen jeden, nestačí vychladnout.