Rajčatová polévka se zeleninou
Rajská je rajská. Polévka či omáčka, prostě česká klasika. Jednou za čas nezbytná. Tato je jen taková rychlovka na chuť. Bez zváštních úprav a tak nějak přírodní řekl bych. Namísto rýže a těstovin doplněná jen zeleninou.
Suroviny
– 1,5l vývar
– 250g pasírovaná rajčata
– 500ml míchaná zelenina
– 2PL jíška
– sůl a pepř
Postup
– Do vroucího vývaru, ideálně hovězího ale i já použil tentokráte kuřecí, vlijeme půl pixle rajčatového pyré a po znovu přivedení k varu naškrábeme dvě lžíce jíšky z lednice, nebo vsypeme čerstvou. Pomalu na mírném plameni 20 minut necháme probublávat.
Pro připomenutí – já už vůbec několik let nekupuji český rajčatový protlak. Jedině v krabičce o obsahu 500 ml rajčatové pyré z Itálie a Španělska a odtamtéž plechovky loupaných krájených rajčat.
– Přidáme zeleninu dle vlastních preferencí a povaříme už jen tak dlouho, ať je spíše al dente. Ochucení? Jak je libo: oliváč, česnek přidaný už tak v polovině, panák vína, bazalka, sůl a pepř samozřejmě a nebo také můžeme namísto toho všeho a jíšky zahustit nastrouhaným perníkem. Ten dodá chuť vlastní.
Zelenina – já tu mraženou nerad. Většinou krom špatné kvality dost páchne. Ale když je slušná, a to některá velká balení z Lidlu jsou, tak proč ne.
no a tady porcička ke které není co dodat
MDPM
